Vakuutusyhtiö LähiTapiola muistuttaa mökkien ja muiden vapaa-ajan asuntojen kiinnostavan murtovarkaita. Mikäli kesämökki on jäämässä tyhjilleen talveksi, voi omistaja tehdä joitakin toimenpiteitä murron todennäköisyyttä pienentääkseen.
LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastanneista jopa 14 prosenttia vapaa-ajan asunnon omistajista kertoo kokeneensa mökkimurron, jossa mökiltä on varastettu tavaraa. Viitisen prosenttia vastaajista kertoi, että mökkiin on joskus kyllä murtauduttu, mutta mitään ei viety.
Projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta huomauttaa yhtiön tiedotteessa, että mökkimurtoja tehtailevilla rikollisilla on yleensä käytössään ajoneuvo, johon voi mahtua paljon myös isokokoista tavaraa.
– Varastettu tavara on usein sellaista, jota on vaikea ilman autoa saada mukaan.
Lue myös: Tuleva talvi voi tulla mökin lämmittäjälle kalliiksi – näillä ohjeilla säästää sähköä mökin kärsimättä
Mikäli mökille aikoo jättää esimerkiksi mönkijän tai moottorikelkan, tulisi vähintäänkin huolehtia siitä, etteivät avaimet jää mökille. Pihasta saattaa lähteä myös esimerkiksi vene.
– Mökkimurtojen yhteydessä useampikin kulkuneuvo on viety mökistä löytyneillä avaimilla.
Varkaat saattavat ottaa mukaansa yllättäviäkin tavaroita.
– Pahimmillaan mökeistä on viety jopa saunan kiuas, Määttänen sanoo.
Näin suomalaiset varautuvat murtoihin
LähiTapiolan kyselyyn tulleiden vastausten mukaan suomalaiset ovat varautuneet murtoihin monin tavoin myös mökeillä.
Mökin omistavien keskuudessa listatuista keinoista yleisimpiä ovat:
- arvoesineiden vienti pois mökeiltä (34 %)
- sovitut tarkastukset naapurien kanssa (27 %)
- pyrkimys pitää mökki asutun näköisenä (19 %)
- kameravalvonta (19 %)
- hälytyslaitteet ja niistä kertovat merkinnät (18 %)
Lue myös: Toivottavasti tämä näky ei ole sinun mökkitieltäsi – paha moka voi maksaa kriittisiä minuutteja: "Osaisivatko auttajat tulla oikeaan paikkaan?"
Sen sijaan esimerkiksi autolla pihaan ajamisen estävä lukittava portti löytyy vain harvoilta. Tämä on asian laita myös murtosuojattujen ovien kanssa.
– Mökkeihin murtaudutaan usein lukituksesta huolimatta, mutta turvalukko tai varmuuslukko on monessa tapauksessa jättänyt murron yrityksen asteelle. Tyypillistä on, että varastojen ja ovien helpommin rikottavat riippulukot on murrettu. Myös ovia on murrettu työkaluja käyttäen. Varmuuslukitus vaikeuttaisi aina varkaiden työtä, Määttänen huomauttaa.
Murtovarkaita voi yrittää pitää loitolla myös muilla keinoin – etenkin silloin, jos mökistä ei oikeasti löydy mitään varastamisen arvoista, mutta haluaa silti välttyä kutsumattomilla vierailta.
– Mikäli mökkiä ei saa pidettyä asutun näköisenä, on hyvä avata verhot ja kaapit, jos tilassa ei ole mitään arvokasta. Tällöin murtomies ymmärtää, että on turha tulla sisään. Jonkin verran varkauksien yhteydessä tehdään ilkivaltaa ja mökeillä on saatettu jopa asua muutama päivä. Tässä kameravalvonta tai muu murtovalvonta auttaisi paljon, Määttänen huomauttaa.
– Lisäksi usein varkauden havaitsee naapuri, joten tämänkin vuoksi kannattaa pitää naapureihin hyvät suhteet, hän jatkaa.
10:34
Lue myös: Pitääkö kaikki töpselit ottaa oikeasti seinästä, jos kotoa poistuu vain yhdeksi yöksi? Näiden laitteiden kanssa täytyy olla erityisen varovainen
Lähde: LähiTapiola