Onko Aasian trooppisille rannoille matkustaminen enää turvallista? Ulkoministeriöltä tärkeät vinkit, joilla voi pelastaa matkan

7:22img
Katso videolta tärkeimmät vinkit, mitä tulee ottaa huomioon Aasian matkalle lähtiessä.
Julkaistu 11.02.2019 07:51
Toimittajan kuva

Tommi Kolehmainen

tommi.kolehmainen@mtv.fi

Suomalaisturistit suuntaavat joka vuosi Kaakkois-Aasiaan, esimerkiksi Indonesian rannoille. Pahimmassa tapauksessa matka voi peruuntua yksinkertaisen virheen takia, muistuttaa Ulkoministeriö.

Kuluneen vuoden aikana Indonesiassa on ollut luonnonkatastrofeja, kuten maanjäristyksiä, tulivuoren purkauksia ja tsunameita. Terrori-iskut eivät ole myöskään tavattomia, sillä jyrkkä islam on nostanut päätään.

Maassa on alueita, jonne matkailua ei suositella, mutta Ulkoministeriön näkökulmasta Indonesia on yhä turvallinen matkakohde, kertoo Hanna-Liisa Peltoniemi, matkustusturvallisuudesta vastaava virkamies Ulkoministeriöstä.

– Me suosittelemme välttämään tarpeetonta matkustamista Keski-Sulawesin alueelle, mutta se johtuu enemmänkin siellä syksyllä tapahtuneesta maanjäristyksestä ja tsunamista. Muita niin sanottuja kiellettyjä alueita ei tällä hetkellä ole, Peltoniemi kertoo.

Peltoniemen mukaan aina on toki matkailijankin vastuulla pitää järki päässä ja pohtia, millaisiin tilanteisiin matkallaan menee.

– Kyllä me suosittelemme aina välttämään esimerkiksi väkijoukkoja, tämmäisiä paikallisten kokoontumisia, kuten mielenosoituksia. Jos sellaisia näkee, niin ei ainakaan mentäisi uteliaana katsomaan, mitä tapahtuu, vaan käveltäisiin toiseen suuntaan.

Lue myös: MTV Uutiset mukana ex-terroristien pyöräretkellä – entinen terroristien pommimaakari pyörittää nyt rauhanjärjestöä Indonesiassa

Yksinkertainen yllätys voi torpata reissun

Aasian matka voi monesti tyssätä välilaskulla tai jo Helsinki-Vantaalle, vaikka passi olisikin voimassa. Peltoniemi kertoo, että ulkoministeriö saa tietoonsa valitettavan usein tapauksia, jotka olisi voitu välttää ennakkoon varautumalla.

– Ei aina riitä, että passi on voimassa matkan ajan, vaan useat Aasian maat vaativat sen, että sen passin pitää olla voimassa 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen. 

Luonnonkatastrofeja ei voi lomalle lähtiessä ennustaa, mutta lomamajoitusta varatessa voi silti pohtia "mitä jos".

– Voi miettiä hotellin sijaintia, että onko se ihan rannan pienin bungalow heti siinä veden varassa paras paikka kuitenkaan. Sijaitsisiko hotelli vähän korkeammalla rinteessä? Ylipäänsä hotelliin mentäessä voi katsoa myös poistumisreitit, Peltoniemi sanoo.

Peltoniemen mukaan matkavakuutus olisi kaukomaihin matkatessa tärkeä löytyä. Ulkoministeriön kautta voi täyttää myös matkustusilmoituksen. Katastrofin sattuessa ilmoituksen tehneet saavat ministeriöltä toimintaohjeita ja tietoja tapahtuneesta.

Tärkeä vinkki on myös pitää mielessä kunnioitus vieraan maan uskontoja kohtaan, sillä esimerkiksi Indonesia on muslimivaltio ja Filippiineillä on paljon katolilaisuutta.

– Kun olet kohteessa, siellä on sen maan käytännöt, tavat ja lait. Uskontoon liittyvät pukeutumissäännöt tulisi ottaa huomioon. Pidettäisiin mielessä, ettei ehdoin tahdoin mentäisi loukkaamaan kenenkään uskomuksia.

Lue myös: Maailman suurimmassa muslimimaassa lähes neljä miljoonaa nuorta opiskelee islamilaisissa sisäoppilaitoksissa: "Kun opetamme islamin lakia, siinä ei ole mitään radikaalia"

Tuoreimmat aiheesta

Matkailu