Terrorismin uhka ja muut maailman levottomuudet näkyvät matkailussa ympäri maailmaa. Moni miettii, onko mikään paikka enää turvallinen, ja myös lentomatkustus arveluttaa viimeaikaisten tuhoisten koneturmien takia.
Matkatoimistoissa pelot näkyvät erityisesti lisääntyneinä yhteydenottoina.
Matkatoimistoista kerrotaan, että suomalaisten matkailuinto ei ole laantunut levottomuuksista, terrori-iskuista ja lentokoneturmista huolimatta – kokonaisuudessaan matkoja myydään suurin piirtein saman verran kuin aiemmin.
Aurinkomatkoilta kuitenkin kerrotaan, että kynnys perua matka on edelleen korkealla. Huolestuneita yhteydenottoja kuitenkin tulee jonkin verran.
”Turkkiin en veisi perhettäni nyt”
Matkallelähtö stressaa ehkä tavallista enemmän ja kohteiden turvallisuutta punnitaan tarkemmin.
Toisaalta rationaalisesti ymmärretään, että nykymaailmassa oikeastaan missä vaan voi tapahtua mitä vain.
Tämä nousi esiin, kun jututimme ihmisiä siitä, pelottaako lentomatkailu tai matkailu ulkomaankohteisiin nyt enemmän kuin aiemmin.
– Ajattelin, että olisi ihana lähteä perheen kanssa vaikka Kreikkaan, mutta sitten huomasimme, että kesällä rahaa menee kodin remonttiin niin paljon, ettei se onnistukaan. Olin oikeastaan aika helpottunut, sillä jotenkin hirvittää, kun on ollut puhetta, että Etelä-Euroopan rantakohteet voisivat olla terroristien tähtäimessä, kolmen pienen lapsen äiti, Susanna 37v. sanoo.
– Suunnittelimme mieheni kanssa keväällä kahdenkeskistä viikonloppulomaa Berliiniin. Minua alkoi kuitenkin arveluttaa Berliini kohteena Belgian iskujen jälkeen. Päätimme sitten vaihtaa kohteeksi kylpyläloman Virossa, Venla 35 v. kommentoi.
Turkin ja Pohjois-Afrikan kohteiden turvallisuuteen ei tällä hetkellä oikein luoteta.
– Turkkiin en veisi perhettäni nyt. Lähimatkailukohteet Suomi ja Eesti ovat ihan ok ja Ruotsi. Islantiin menisin lasten kanssa. Maiden poliittiset tilanteet ja muun muassa tasa-arvo vaikuttavat todella paljon, kolmen lapsen äiti Päivi, 37v. sanoo.
– Olimme viime kesänä Turkissa, kun samaan aikaan iskettiin Tunisiassa. Silloin vähän pelotti, mutta onneksi ehdittiin se reissu tehdä. Ei voi sanoa muuta kuin, että onneksi ehdin nähdä Bahrainin, Egyptin, Tunisian ja Turkin ennen näitä ISIS juttuja. Enää ei tarvitse sinnepäin matkustella. Sääli sinänsä, kun siellä on niin paljon hienoa ja kaunista kulttuuria, Jonna 34v. kertoo.
– Eipä tuo meidän perheen matkustamiseen juuri vaikuta tai ole vaikuttanut. Esimerkiksi Turkkiin tai Pohjois-Afrikan puolelle ei varmaan mentäisi juuri muutenkaan, eikä tähän siis vaikuta maailman tilanne. Toki mietimme aina maakohtaisesti turvallisuustilannetta, ettei tieten tahtoen lähdetä riskeeraamaan, mutta ei terrorisminpelko ainakaan pidä kotona yhtään aiempaa enemmän, kahden lapsen isä sanoo.
– Matkustushaluja levottomuudet eivät ole vieneet, mutta ne näkyvät lisääntyneinä yhteydenottoina. Asiakaspalveluun ja some-kanaviin tulee paljon kysymyksiä siitä, onko kohteisiin turvallista matkustaa ja millainen tilanne siellä on, viestintäpäällikkö Anniina Metsola sanoo.
Joillakin alueilla epävakaa tilanne kuitenkin näkyy selvästi. Esimerkiksi Turkkiin suuntautuvien pakettimatkojen kysyntä on laskenut tänä vuonna selvästi edellisvuodesta.
1:41
Suurin kärsijä Turkki
Ulkoasiainministeriön matkustustiedotteen mukaan Turkissa on noudatettava erityistä varovaisuutta sekä vältettävä suuria väkijoukkoja ja mielenosoituksia.
Väkivaltaisuudet ja naapurimaa Syyrian sisällissota ovat heikentäneet maan turvallisuustilannetta, eikä uusien terrori-iskujen mahdollisuutta voida sulkea pois.
Edellisen kerran maa nousi otsikkoihin, kun terroristijärjestö Isisin itsemurhapommittaja tappoi viisi ja haavoitti kymmeniä suositulla İstiklalin-ostoskadulla Istanbulissa 19. maaliskuuta.
Vain noin viikkoa aikaisemmin maan pääkaupungissa Ankarassa räjähti autopommi, joka vaati 37 kuolonuhria. 125 ihmistä loukkaantui iskussa.
Helmikuussa autopommin räjähdyksessä kuoli 28 ja tammikuussa itsemurhapommittaja tappoi 10 saksalaisturistia.
Levottomuudet ovat vaikuttaneet suoraan maan matkailuun. Taloussanomat kertoi maaliskuussa, että turismi, joka tuottaa 12 prosenttia Turkin bruttokansantuotteesta, supistui 2,8 miljardia dollaria pelkästään viime vuoden aikana.
1:58
Myös suomalaiset vierastavat Turkkia
Turkin suosio matkakohteena on laskenut myös suomalaisten keskuudessa.
Finnmatkoilta, Tjäreborgilta ja Detur Finlandilta kerrotaan, että maahan myydään tällä hetkellä huomattavasti vähemmän pakettimatkoja kuin aiemmin. Aurinkomatkojen mukaan kysyntä on suurin piirtein normaalilla tasolla.
Finnmatkojen osalta Turkin matkojen myynti on pudonnut noin kolmasosalla. Myös tarjontaa on jouduttu vähentämään.
– Olemme kutistaneet kapasiteettia jo ennen kesäkauden alkua, sillä näimme, että kysyntä on huomattavasti vähäisempää kuin viime vuonna, viestintäpäällikkö Julia Melnik kertoo.
Suomen suurin Turkin matkojen järjestäjä on matkatoimisto Detur. Sen toimitusjohtaja Mehmet Ahisali kertoo, että myynti on hidasta, mutta jonkin verran matkoja kuitenkin myydään. Hän ei usko myynnin elpyvän tänä vuonna.
– Kapasiteetti pienenee, näin se menee. Uskon, että ensi vuonna matkat menevät kuitenkin samalla tavalla kaupaksi kuin viime vuosina.
Ahisali kertoo kuitenkin, että matkoja ei ole peruuttu juurikaan aiempaa enempää. Moni lähtee yhä Turkkiin rantalomalle, ja luotto turistialueiden turvallisuuteen on perinteisesti kovaa.
– Monet matkustavat hotellialueille, jotka ovat hyvin suojattuja. On omat turvamiehet ja muut systeemit. Se varmasti vaikuttaa siihen, että peruutuksia tulee vähemmän.
Lomakohteissa enemmän hajontaa
Vaikka yhä harvempi suuntaa lomallaan Turkkiin, ei suomalaisten matkailuinto ole laantunut. Matkakohteiden valintaan maailman tapahtumat saattavat kuitenkin vaikuttaa.
– Tämän kesän matkoja on myyty enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Vähenemistä ei näy muissa kuin Turkin matkoissa, Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski kertoo.
Myös Finnmatkojen lomapaketit käyvät kaupaksi tavalliseen tapaan. Viestintäpäällikkö Melnik uskoo suomalaisten suhtautuvan mahdollisiin uhkiin järkevästi.
– Nykyään tapahtuu paljon joka puolella. Ihan selvästi ihmisistä on tullut paljon paksunahkaisempia ja vähän ehkä myös mediakriittisempiä kuin aiemmin. Jos jotain tapahtuu, aiheesta luetaan vähän enemmän ja odotetaan, miten tilanne kehittyy. Vasta sitten tehdään päätökset.
1:09
Aurinkomatkoilla ollaan samaa mieltä.
– Suomalaiset ovat lomailijoina äärimmäisen järkeviä. Jos lomakohde sijaitsee paikassa X ja tapahtuu räjähdys 2000 kilometrin päässä, niin siitä otetaan selvää ja tehdään päätökset sen mukaan. Täytyy olla rationaalinen suunnitelmissa, mutta ei se pelko saa lomaa pilata, viestintäpäällikkö Anniina Metsola kertoo.