Matti Mattssonin tartunta käynnisti toimet Suomen olympiajoukkueessa

Suomen olympiajoukkueessa ei ole todettu uimari Matti Mattssonin tiistaisen positiivisen testituloksen jälkeen uusia koronatartuntoja. Olympiakomitea on kuitenkin ryhtynyt toimenpiteisiin tartuntojen välttämiseksi.

Rintauinnin alkuerissä karsiutuneella Mattssonilla ja joukkueen taustahenkilöllä todettiin tiistaina koronatartunta. Uintimaajoukkue ja Mattssonin kanssa tekemisessä olleet eristettiin välittömästi muusta joukkueesta. Heidät myös testattiin.

Suomen olympiajoukkueen lääkärille Maarit Valtosella oli keskiviikkona hyvää kerrottavaa.

– Nuo testit, joita eilen illalla otimme altistuneista, olivat kaikki negatiivisia. Näyttää sinänsä ihan hyvältä, Valtonen kommentoi.

Olympiakomitea ei harkinnut, että tilanteen takia koko joukkuetta alettaisiin testata tai antaa liikkumisrajoituksia kisakylässä.

– Meillä oli se suunnitelma alusta pitäen, että kaikki oireiset testataan, ja erityisesti staffin (taustahenkilöiden) suhteen pienistäkin oireista. Urheilijoiden kanssa tietenkin muokataan vähän sen mukaan, että jos on kilpailu edessä, niin emme lähde urheilijoita testaamaan.

– Emme lähde ensimmäisenä urheilijoita testaamaan, koska silloin voimme myös olla liian innokkaita testaajia. Jos urheilijan suorituskyky on hyvä, niin emme lähde silloin tikkua nenään laittamaan ja tekemään ongelmia taustalle, Valtonen painottaa.

Maskin käytöstä annettujen ohjeiden lisäksi ei muita toimenpiteitä ole tehty.

– Tietyt asiat ovat hyvin selkeitä. Maskin käyttö lentokoneessa, ruokaloissa ja bussikuljetuksissa. Nyt sitten kun tuli pari tartuntaa, niin haluttiin tiukentaa joukkueen sisäisesti hetkeksi, että enää ei tartuntoja tule, Valtonen toteaa.

Mattssonin osalta Valtonen ei näe, että menestyspotentiaalisen uimarin kohdalla olisi voitu tehdä joitain asioita toisin.

– Totta kai yritämme ennaltaehkäistä, ja jos ajatellaan vaikka Matti Mattssonia, niin onhan tämä tosi valitettava tilanne, mutta Matti teki kaiken sen, minkä hän pystyy tekemään. 

– Hän oli tunnollinen maskin käyttäjä, koska tietää, miten tärkeää hänen suoritukselleen on, että ei ole hengitystieoireita. Silti näin kävi. Se kertoo tietenkin tämän pelin haastavuudesta, Valtonen kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat