Olympiakylässä myrskyn merkit: KOK pimittää tietoa, Suomessa huolestuttiin

Kansainvälisen olympiakomitean päätös salata tiedot Pariisin olympialaisissa ilmenneistä koronatapauksista vaikeuttaa Suomen kisajoukkueen toimia tartuntojen ehkäisemiseksi.

Suomen joukkueessa aloitettiin rivakasti toimet, kun uimari Matti Mattssonilla ja yhdellä joukkueen taustahenkilöllä todettiin koronavirustartunta tiistaina.

Joukkueessa tehostettiin maskien käyttöä muun muassa ruokalassa ja muissa yhteisissä tiloissa liikuttaessa. Vain altistuneet henkilöt testattiin.

Kisajoukkueen lääkäri Maarit Valtonen tietää, että maskisuositus ei tunnu kisakylän muutenkin vähän virikkeitä tarjoavassa ympäristössä mukavalta.

– Luonnollisesti meidän joukkueemme olohuonetiloissa porukka haluaisi olla vapaasti, ja maskin käyttö on ahdistavaa. Se on tietysti ihan ymmärrettävää sillä tavalla. 

Valtonen on jo luvannut urheilijoille, että maskinkäyttösuosituksesta voidaan tinkiä siinä vaiheessa, jos uusia tartuntoja ei tule.

– Kyllä minua sillä tavalla vähän sydäntä särkee aina, että kun joukkueen olohuone on kuitenkin sellainen tila, johon on kiva tulla, niin hivenen se ilmapiiri tietenkin muuttuu, kun maskit tulevat päälle. Huomaan sen, että ne, jotka eivät tykkää pitää maskia, pysyvät mieluummin siellä omissa huoneissaan.

– Se on inhimillistä ja sen takia meidän täytyy puntaroida tätä tässä. Olenkin joukkueelle luvannut, että tässä otetaan uusi harkinta, kun nähdään, että tilanne on rauhoittunut.

KOK salaa lukemat, Suomi liittoutui isojen maiden kanssa

Yksi ongelma koronatoimien oikeanlaisessa mitoittamisessa on Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) päätös pimittää sen tietoon tulleiden tartuntatapausten määrä. 

Yksittäisten urheilijoiden kohdalla kisajoukkueet ovat tiedottaneet tartunnoista, mutta kunnon datan puuttuessa Suomen joukkue joutuu reagoimaan nyt puoliksi sokkona.

– Meillä ei ole tarkkaa tietoa. Tämä on olemassa oleva toimintatapa järjestäjillä ja KOK:lla, Valtonen myöntää.

Suomi on kuitenkin liittynyt suurten urheilumaiden kanssa samaan rintamaan tarkoituksena kerätä yhteistä tietoa virustartuntojen määrästä olympialaisissa.

– Se on yksi syy sille, miksi me nyt näiden seitsemän maan – USA:n, Kanadan, Britannian, Australian, Hollannin, Irlannin ja Suomen – kanssa olemme päättäneet, että kun meillä on nämä laitteet ja keräämme virustietoa, niin sitten kisojen jälkeen tuomme sen datan yhteen ja halutaan osoittaa se, mitä viruksia täällä on ja käydä keskustelua, että olisiko tälle tehtävissä jotain muuta, Valtonen sanoo.

Näky kisakylässä viittaisi siihen, että isompi kaaos koronatartuntojen suhteen on vasta edessä. Valtoselle ei tapausten esiintyminen tullut yllätyksenä.

– Nyt kun ei olla missään lockdown-tilanteessa, niin totta kai tuonne kisakylään tulee koronaa. Suurin osa tuolla joukkueessa ei välitä millään lailla. Ehkä kymmenen prosenttia käyttää maskia ruokalassa. Muut antavat virusten tulla ja mennä. Totta kai siellä varmasti silloin viruksia liikkuu.

Lue myös:

    Uusimmat