Arabimaat työstävät parhaillaan sopimusehdotusta Israelille palestiinalaisvaltion perustamiseksi, kirjoittaa yhdysvaltalainen Wall Street Journal (WSJ).
Lehden mukaan arabimaat ehdottavat Israelille sodanjälkeiseen Gazaan ratkaisumallia, jossa Saudi-Arabia tunnustaisi Israelin vastineeksi palestiinalaisvaltion perustamisesta.
Arabimaiden yhteisehdotus olisi askel kohti kahden valtion ratkaisumallia, jota myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on toistuvasti sanonut kannattavansa. WSJ:n mukaan ehdotusluonnos on jo toimitettu Israelille Yhdysvaltojen välityksellä, mutta Israel on toistaiseksi hylännyt sen.
Saudi- ja egyptiläisviranomaisten mukaan ehdotus on vielä viimeisteltävänä.
Axios: Israel ehdottaa kahden kuukauden aselepoa
Israel puolestaan on ehdottanut kahden kuukauden mittaista taukoa taisteluihin Gazassa osana panttivankien vapauttamiseen pyrkivää sopimusta. Asiasta kertoo uutissivusto Axios israelilaisiin virkamieslähteisiin pohjaten.
Axiosin tietojen mukaan Israelin ehdottama järjestely toteutettaisiin useassa vaiheessa, joista ensimmäisessä vapautettaisiin naiset, yli 60-vuotiaat miehet sekä kriittisessä tilassa olevat.
Sopimuksen myötä olisi tarkoitus vapauttaa myös toistaiseksi määrittelemätön määrä palestiinalaisia vankeja israelilaisvankiloista, mutta ei kaikkia.
Ehdotus ei sisällä lupauksia sodan lopettamisesta, mutta Israelin joukkojen olisi määrä vähentää läsnäoloaan osissa Gazaa.
Keskusteluja määrä käydä Kairossa
Sunnuntaina WSJ kertoi Yhdysvaltojen, Qatarin ja Egyptin painostaneen molempia taisteluiden osapuolia sopimaan aluksi ainakin panttivankien vapauttamisesta ja lopulta myös Israelin armeijan vetäytymisestä Gazan kaistalta.
WSJ:lle puhuneiden arabidiplomaattien mukaan osapuolet keskustelevat tällä viikolla Kairossa, mutta toistaiseksi mitään läpimurtoa ei ole tapahtunut. Kyseessä on lehden mukaan kuitenkin ensimmäinen kerta, kun sekä Israel että Hamas ovat ilmaisseet olevansa valmiita neuvottelemaan tosissaan ratkaisusta.
Presidentti Bidenin pääneuvonantaja Lähi-idän asioissa, Brett McGurk, on jo tavannut egyptiläisviranomaisia Kairossa ja matkustanut myös Qatariin, WSJ kertoi.
Al-Jazeeran mukaan myös Hamas-johtaja Ismail Haniya saapui Kairoon jo viime viikolla tapaamaan egyptiläisviranomaisia.
Sodan hinta on ollut äärimmäisen raskas. YK:n mukaan valtaosa Gazan kaistan yli kahdesta miljoonasta asukkaasta on joutunut pakenemaan kodeistaan.
Gazan kaistalla on Hamasin hallitseman alueen terveysministeriön mukaan kuollut jo lähes 25 300 ihmistä ja haavoittunut noin 63 000 ihmistä Israelin ilmaiskuissa sekä Gazan kaistalla käydyissä taisteluissa.
Israel aloitti iskunsa sen jälkeen, kun Hamas surmasi yli 1 100 ihmistä yllätyshyökkäyksessään Israeliin 7. lokakuuta.
Järjestön taistelijat ja muut hyökkääjät veivät mukanaan noin 240 panttivankia, joista yli puolet on yhä Hamasin tai muiden ääriryhmien käsissä eikä heidän kohtalostaan ole tietoa.
Lue myös: WSJ: Israel surmannut 20–30 prosenttia Hamasin taistelijoista, arvioi yhdysvaltalaistiedustelu
Israelin hyökkäyksessä kuollut jo yli 25 000 ihmistä Gazan kaistalla
Katso myös: Laajeneeko Israelin ja Hamasin sota? – Näin tilanteen näkee sota-asiantuntija
2:50