Media: Moskovan konserttisalin iskusta epäilty tuotiin oikeuteen pyörätuolissa "lähes tajuttomana"

Konserttisalin hyökkäyksestä epäilty tuotiin saliin heikossa kunnossa, kertoo riippumaton venäläismedia.

Kolme Venäjän maaliskuisesta konserttisalin hyökkäyksestä epäiltyä astui torstaina oikeuden eteen Moskovassa.

Oikeussalista on julkaistu videomateriaalia, jossa yksi epäillyistä, Muhammadsobir Fayzov,istuu paikallaan pää kumarassa nuupahtaneen näköisenä.

Riippumaton venäläismedia SOTA kertoo, että Fayzov tuotiin paikalle pyörätuolilla ja että hän esiintyi "lähes tajuttomana" kuulemisensa aikana ja oli kykenemätön seisomaan. 

Fayzovin kerrotaan puhuneen oikeudessa vain tulkin välityksellä.

Iskussa kuoli yhteensä 144 ihmistä ja yli 550 loukkaantui. Terroristijärjestö Isis ilmoitti olevansa iskun takana.

Venäjä on syyttänyt iskusta Ukrainaa. Presidentti Vladimir Putin on uhannut, että kaikkia syyllisiä tullaan rankaisemaan.

Ukraina on kertonut, ettei sillä ole mitään tekemistä iskun kanssa.

SOTA:n jakamaa videomateriaalia paikalta pääset katsomaan yläpuolelta, emme suosittele videota herkimmille.

Mitä epäiltyjen pidätysvideo kertoo Venäjän poliisin toiminnasta? Konkaripoliisit vastaavat

Ruhjoittuna saliin jo maaliskuussa

Venäjän konserttisalin iskuista epäillyt tuotiin ruhjoittuna oikeussaliin myös maaliskuussa. Tällöin miesten epäiltiin joutuneen kidutuksen kohteeksi, ja yhden epäillyn korvan sanottiin tulleen leikatuksi.

MTV Uutiset näytti tuolloin Moskovan terrori-iskuun liittyviä videoita Karhuryhmän entiselle poliisille Harri Gustafsbergille ja entiselle KRP:n rikosylikomisariolle Thomas Elfgrenille, joista molemmilla on pilkä kokemus poliisitehtävistä kautta linjan.

Thomas Elfgren peräänkuulutti, että raakojen videoiden suhteen on olennaista miettiä, mitä Venäjä haluaa materiaalilla viestittää.

– Venäjä on aivan erityisesti mestari viestinnässä, varsinkin viemään eteenpäin sellaista viestiä, jonka he haluavat. Kun video tulee, sillä on joku tavoite, he pyrkivät sanomaan sillä jotakin.

Harri Gustafsbergin mukaan se ei ole uutta, että Venäjän viranomaiset käyttäisivät voimaa kiinniottotilanteissa.

– Ei demokraattisessa valtiossa poliisi toimi tilanteessa niin, että pahoinpidellään kiinnioton jälkeen. Ei missään nimessä, vaikka olisi tapahtunut kuinka kauheita tekoja. 

– Mutta tämä maa on irtisanoutunut tämmöisestä demokraattisesta tavasta ajatella jo kauan aikaa sitten, Gustafsberg kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat