Media: Nämä kuusi amatöörivirhettä paljastivat Navalnyin myrkyttäjät

0:56img
Katso video: Myrkytittekö te Nalvanyin? Toimittaja kysyi asiaa suoraan FSB:n agentilta.
Julkaistu 18.12.2020 15:43
Toimittajan kuva

Anna Egutkina

anna.egutkina@mtv.fi

Tällä viikolla kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat yhteistyössä The Insiderin, CNN:n ja Der Spiegelin kanssa paljasti tekemässään selvityksessä, että Venäjän turvallisuuspalvelu FSB oli oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkyttämisen takana.

"Suurin osa niistä tiedoista, joita käytimme tutkimuksessamme, ei olisi saatavilla länsimaissa, mutta Venäjällä tällaiset tiedot saa helposti netistä joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan," kirjoittaa Bellingcat artikkelissa, jossa kertoo myös yksityiskohtaisesti ja avoimesti tutkinnan vaiheista.

Tutkinnan aikana selvisi, että myrkytyksen takana oleva ryhmä työskentelee suoraan Venäjän presidentille Vladimir Putinille. Eilen pitämässään tuntien mittaisessa tiedotustilaisuudessa Putin kiisti jälleen kerran Navalnyin myrkyttämisen.

Venäläinen oppositiomedia Meduza koosti Bellingcatin selvityksen pohjalta kuusi hämmästyttävää virhettä, jotka Navalnyin oletettavasti myrkyttäneet agentit tekivät ja jotka heidät lopulta paljastivat.

Virhe numero 1: Henkilökohtaisten puhelinten käyttö työtehtävissä

Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän myrkyllä, jota on lähinnä valtioiden ja terroristiryhmien hallussa. Katse piti siis suunnata ihmisiin, jotka ovat tekemisissä kemiallisten aseiden kanssa. Bellingcatin Navalnyin tutkintaa johtanut toimittaja Christo Grozev kertoi Meduzalle, että koko oppositiojohtajan tapaukseen liittyvä tutkimus aloitettiin kemiallisten aseiden tutkijoiden välisten puhelinkeskustelujen analysoinnilla.

Grozevin kollegat olivat kiinnostuneita siitä, ottivatko FSB: n agentit yhteyttä näihin tutkijoihin. GetContact-palvelun ansiosta kävi ilmi, että kyllä ottivat.

GetContact ja vastaavat palvelut mahdollistavat sen selvittämisen, millä nimellä ihmiset tallentavat puhelinnumerot puhelinluetteloihinsa. Kävi ilmi, että kemiallisten aseiden tutkijat olivat yhteydessä sellaisten ihmisten kanssa, joiden puhelinnumerot oli  tallennettu nimillä "Stanislav FSB" tai "Vladimir FSB".

Lue myös: Paljonpuhuva video: Toimittaja käveli venäläisagentin ovelle ja kysyi suoraan: "Myrkyttikö sinun tiimisi Navalnyin?"

Virhe numero 2: Tekstiviestien lähettäminen ja puhelinsoitot

Saatuaan puhelinnumerot toimittajat pystyivät analysoimaan puheluiden metatiedot, jotka Bellingcatin mukaan olivat yksi tutkimuksen päälähteistä. Sana "metadata" tarkoittaa, että keskustelujen sisältö ei ole tutkijoiden tiedossa, mutta sen sijaan tiedossa on, mihin puhelinnumeroihin on soitettu, mihin aikaan, ja joissakin tapauksissa myös, missä soittaja on ollut soittohetkellä.

Sijaintiedot ovat auttanet journalistiryhmää selvittämään tiettyjen ihmisten liikkeitä Venäjän sisällä ja esimerkiksi sen, että usein nämä ihmiset suuntasivat uuteen paikkaan saavuttuaan välittömästi paikalliseen FSB:n päämajaan. Myös tekstiviestien lähetykset ja internet-yhteyteen kirjautuminen puhelimella näkyivät yksityiskohtaisesti.

Lue myös: Presidentti Putinin lehdistötilaisuus kesti yli neljä tuntia – naurahti vastatessaan kysymykseen Navalnyistä: ”Onko häntä mitään syytä tappaa?”

Virhe numero 3: Kännykän kytkeminen päälle huonolla hetkellä

Bellingcatin selvityksen mukaan FSB oli varjostanut Navalnyia jo vuosien ajan ja häntä oli saatettu yrittää myrkyttää aiemminkin. FSB:n agentit, jotka varjostivat oppositiojohtajaa, käyttivät tiettävästi erikoispuhelimia, mutta välillä he laittoivat päälle myös omat henkilökohtaiset kännykänsä huonolla hetkellä.

Näin kävi ainakin kahdesti agentti Aleksei Aleksandroville, joka on käyttänyt myös Frolov-sukunimeä. Ensin Aleksandrov tai Frolov laittoi vähäksi aikaa puhelimensa päälle 14. elokuuta Tomskissa, mistä Bellingcat sai myöhemmin tiedon hänen olinpaikastaan. Tämä paljasti, että hän oli ollut lähellä hotellia, jossa Navalnyi majoittui kollegoidensa kanssa.

Toinen kerta tapahtui hieman myöhemmin, 16. elokuuta muutama tunti ennen kuin Navalnyi alkoi voida huonosti. Silloinkin hänen sijaintinsa oli noin kahden kilometrin päässä Navalnyin hotellilta.

Miksi FSB:n agentti ylipäätään kytki henkilökohtaisen kännykkänsä päälle? Christo Grozevilla on teoria.

– Uskon, että hänen täytyi esimerkiksi soittaa kiireesti jollekin kollegalleen, jonka numeron hän oli unohtanut tallentaa tehtävää varten annettuun puhelimeen. Hän laittoi oman kännykkänsä päälle tarkistaakseen numeron sieltä ja sitten sammutti sen nopeasti uskoen, ettei hänen sijaintinsa ehtinyt rekisteröityä mihinkään niin lyhyessä ajassa, Grozev sanoo.

CNN Navalnyi

CNN:n kirjeenvaihtaja Clarissa Ward FSB:n agentin Oleg Tayakinin ovella Moskovassa.

Virhe numero 4: Lentolippujen ostaminen heti Navalnyin jälkeen

Navalnya seuranneet FSB:n työntekijät lensivät hänen perässään eri puolille Venäjää, joskus keksityillä nimillä. Internetiin vuotaneesta tietokannasta oli kuitenkin mahdollista selvittää, kenen kanssa agentit lensivät. Koska liput ostettiin aina koko matkaseurueelle yhdessä, se paljasti agenttien henkilöllisyyden.

Toinen tärkeä seikka on lippujen hankinnan ajankohta. Navalnyi osti aina turvallisuussyistä lentolippunsa viime hetkellä. Heti perään myös FSB:n agentit ostivat lippunsa viime tingassa.

Esimerkiksi 12. elokuuta agentit ostivat vain menoliput Moskovasta Novosibirskiin pian sen jälkeen, kun Navalnyin ryhmä oli hankkinut liput. Lentoliput takaisin Moskovaan Navalnyi osti vasta 17. elokuuta Tomskista eikä Novosibirskistä. Vain muutama minuutti myöhemmin FSB:n agentit hankkivat jälleen sama liput, Tomskista Moskovaan.

Virhe numero 5: Liian yksinkertaisen algoritmin käyttäminen väärennettyjen identiteettien luomiseen

Joissakin tapauksissa FSB:n työntekijät käyttivät väärennettyjä identieettejä. Kuten Bellingcat kirjoittaa, algoritmi tällaisten persoonallisuuksien luomiseksi osoittautui kuitenkin erittäin yksinkertaiseksi:

sama etunimi

toinen isännimi

sukunimenä vaimon tai tyttöystävän tyttönimi

sama syntymäpäivä ja -kuukausi kuin tosielämässä

syntymävuosi yksi vuosi eteenpäin tai taaksepäin omasta syntymävuodesta

Näin FSB:n agentista Oleg Borisovich Tayakinista tuli Oleg Vasiljevich Tarasov. Hänen syntymäaikansa ei ollut muuttunut edes kokonaisella vuodella, vaan ainoastaan kuudella kuukaudella.

Tutkimuksen tekijät kiinnittävät huomiota myös siihen, että joissakin tapauksissa nämä keksityt identiteetit oli erittäin helppo tunnistaa, koska ne olivat niin sanottuja "tyhjiä" henkilöitä, joilla ei ollut mitään tietoja esimerkiksi asuinpaikasta tai veroista.

Virhe numero 6: Rekisteröityminen työpaikan osoitteella

Bellingcat kertoi jo aiempien tapausten yhteydessä, että tiedustelupalvelun GRU:n työntekijät ja heidän sukulaisensa ilmoittavat virallisissa asiakirjoissa usein osoitteekseen osaston päämajan tai sotilasyksiköiden osoitteen.  Näin pystyy helposti selvittämään, työskenteleekö henkilö Venäjän federaation tiedustelupalveluissa.

Samainen virhe tapahtui myös Navalnyin myrkyttämistä hoitaneille FSB:n agenteille. 

Lue myös: Navalnyi FSB-uutisesta: Myrkyttämiseni on nyt ratkaistu

Lue myös: Times: Kreml yritti myrkyttää Navalnyitä toistamiseen juuri ennen siirtoa Berliiniin

Tuoreimmat aiheesta

Aleksei Navalnyi