Näin pyydystimme Skripalin myrkyttäjät – ja muita uskomattomia agenttitarinoita Bellingcatin saavutuksista

9:12imgDigietsiväryhmä Bellingcatista julkaistiin kirja – ryhmän suomalaisjäsen kertoo verkoston uskomattomista selvityksistä
Julkaistu 04.02.2021 06:51
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

@MirjaKivimaki

Digietsiväryhmä Bellingcat on paljastanut Sergei Skripalin todennäköiset myrkyttäjät , jäljittänyt Syyrian kemiallisia aseita ja tunnistanut ohjuksen joka pudotti MH17-matkustajakoneen Ukrainassa. Käsittämätöntä kyllä, suurin osa ryhmän työstä perustuu täysin julkisiin internet-lähteisiin kuten sosiaaliseen mediaan. Bellingcatin toiminnan perusteista on tänään julkistettu kirja "Me olemme Bellingcat - tiedustelupalvelu verkossa".

Kirjan on kirjoittanut Bellingcatin perustaja Eliot Higgins, ja sen esipuheen on kirjoitanut ryhmän suomalainen alkuperäisjäsen Veli-Pekka Kivimäki. Kirja on täynnä hämmästyttäviä näytteitä luovasta internet-lähteiden käytöstä. Kenties kiinnostavin niistä kertoo Amsterdamista Kuala Lumpuriin mastkalla olleen MH17-matkustajakoneen alasampumisen tutkinnasta. Kone putosi Itä-Ukrainaan heinäkuussa 2014 ja 298 ihmistä sai surmansa.

Lue myös: Bellingcatin suomalaisjäsen oli mukana selvittämässä malesialaiskoneen alasampumista: "Alkoi löytyä havaintoja ohjuslavetista, joka oli nähty Venäjän puolella"

Tunnistus ääninäytteiden vertailun avulla

Virallinen kansainvälinen tutkintaryhmä JIT oli jo aiemmin yrittänyt selvittää, kuka oli mies jonka äänen Ukrainan turvallisuuspalvelu oli tallentanut tapaukseen liittyvistä puheluista. Miestä kutsuttiin puheluissa nimillä Delfin ja Orion.

Delfiniin viitattiin toisinaan myös nimellä Nikolai Fedorovitsh, mikä on venäläisittäin varsin tavallinen etunimi ja isännimi - sukunimi siis puuttui.

Bellingcat alkoi etsiä tällä etunimi-isännnimi-yhdistelmällä löytyviä korkea-arvoisia upseereita Venäjän armeijan ja erikoispavelun upseerien joukosta, ja erityisesti niiden joilta löytyisi speznaz-taustaa. 

Ryhmä löysikin kaksi sopivaa kohdetta. Toinen heistä oli Venäjän armeijan kenraali, jonka koko nimi oli Nikolai Fedorovith Tkatshov. Tämä ei kuitenkaan vielä riittäisi henkilön tunnistamiseen.

Bellingcat viritti ansan: Yksi ryhmän jäsen soitti Tkatshoville ja pyysi häneltä haastattelua puolustusministeriön viralliseen julkaisuun. Puhelu tallennettiin ja siitä otettiin ääninäytteet, jotka toimitettiin kahdelle riippumattomalle analyytikolle. Liettuan rikostekninen tutkimuskeskus totesi ääninäytteiden yhteensopivuuden "erittäin todennäköiseksi". Coloradon yliopiston National Center for Media Forensics puolestaan arvioi, että todennäköisyysaste on 428, mikä tarkoittaa että on 428 kertaa todennäköisempää että äänet ovat yhden ja saman henkilön kuin jonkun toisen.  

Bellingcat päätyi ilmoittamaan Tkatshovin JIT:lle "erittäin todennäköisesti" tunnistettuna kohteena henkilöksi, jota ääninauhoilla kutsuttiin Delfiniksi.

Matkustajaluettelon tiedot 200 eurolla

MH17-tutkinnassa käytettyjä oppeja hyödynnettiin myöhemmin Skripalien myrkytystapauksessa. Entinen venäläisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija myrkytettiin Salisbyryssä vuonna 2018. Myrkky oli samantyyppinen Novishok-hermomyrkky, jolla myös oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi myrkytettiin viime elokuussa.

Periaatteessa Bellingcat vastustaa suljetun tiedon käyttöä, mutta Salisburyn myrkytys oli poikkeus: Tässä tapauksessa Bellingcat turvautui poikkeuksellisesti ei-avoimiin lähteisiin. Järjestö osti netin mustan pörssin tietomarkkinoilta kurkistuksen Venäjän lehtoyhtiöiden varausjärjestelmään. Tiedostosta maksettiin noin 200 euroa.

Tätä kautta järjestö sai Moskovan-Lontoon-lennon matkustajaluettelon, josta paljastui epäiltyjen syntymäajat, ja passien numerot, jotka oudosti erosivat toisistaan vain kolmella numerolla .Kun henkilöiden taustaan sukellettiin syvemmälle, kävi ilmi että toisen matkustajan henkilötiedoista löytyi virallinen leima "kielletään antamasta mitään tietoja" ja "erittäin salainen". Kävi myös ilmi että henkilörekisterissä hänen olemassaolonsa alkoi vasta vuonna 2009.

Tässä vaiheessa epäillyt olivat jo moneen kertaan väittäneet olleensa vain turistimatkalla Salisburyssä. Myös presidentti Vladimir Putin oli itse vakuuttanut että epäillyt olivat aivan tavallisia siviilejä joissa "ei ole mitään erikoista, ei mitään rikollista".

Nyt Bellingcat saattoi osoittaa että se ei pitänyt paikkaansa.

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä