Mediat: Putin aikoo vierailla Mongoliassa

Putinin vierailut ulkomailla ovat käyneet vähiin sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin on määrä vierailla Mongoliassa ensi viikolla, kertoo Venäjän hallinto. Asiasta uutisoivat muun muassa ukrainalaislehti Kyiv Independent ja Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass.

Kremlin mukaan Putin vierailee Mongoliassa maan presidentti Uhnaagiin Hurelsuhin kutsumana.

Mongolia on kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n jäsen. ICC antoi Putinista kansainvälisen pidätysmääräyksen viime vuonna.

Kyseessä olisi Putinin ensimmäinen vierailu ICC:n jäsenmaahan, joka on ratifioinut sen perustamisasiakirjan eli niin sanotun Rooman perussäännön. ICC:n jäsenmaana Mongolia on käytännössä velvoitettu pidättämään Putin, jos tämä saapuu maan alueelle.

Pidätysmääräyksen syynä on ukrainalaisten lasten laiton siirtäminen Venäjän miehittämiltä Ukrainan alueilta Venäjälle. Kyseessä on sotarikos, ja ICC:n mukaan on riittävät perusteet uskoa, että Putin on henkilökohtaisesti rikosoikeudellisessa vastuussa siirroista.

Tass mainitsee uutisessaan sivuhuomiona Putinin suunnitellun Mongolian-vierailun, mutta ei sitä, että Mongolia on ICC:n jäsen.

Venäjä ei ole ICC:n jäsen eikä tunnusta tuomioistuimen toimivaltaa.

Ohjelmassa juhlallisuuksia

Vierailuun kuuluu medioiden mukaan muun muassa Halhin-Golin taisteluiden 85. vuosipäivän juhlallisuuksia. Vuonna 1939 käydyissä taisteluissa Neuvostoliiton ja Mongolian joukot voittivat yhdessä Japanin joukot.

Mongolia on pidättäytynyt aktiivisesti tukemasta Venäjän sotaa Ukrainassa, mutta ei myöskään ole äänestänyt sen tuomitsemisesta YK:ssa. Maa on myös lähes täysin riippuvainen venäläisestä polttoaineesta.

Putinin vierailut Venäjän ulkopuolella ovat vähentyneet merkittävästi sen jälkeen, kun maa aloitti täysimittaisen hyökkäyssotansa Ukrainaan helmikuussa 2022. ICC:n maaliskuussa 2023 antama kansainvälinen pidätysmääräys vähensi vierailuja entisestään.

Putin on viime vuoden aikana vieraillut muun muassa Kiinassa, Iranissa ja Pohjois-Koreassa.

Lue myös:

    Uusimmat