Mongolian-vierailu oli voitto Putinille – tästä syystä se oli kuitenkin kaukana täydellisestä

Kansainvälisesti etsintäkuulutettu Putin vierailee Mongoliassa – pidätetäänkö hänet? 7:45
Näin ulkopoliittisen instituutin Sinikukka Saari arvioi Putinin vierailun merkitystä ja mahdollisia seurauksia.

Putinin valtiovierailu Mongoliassa herätti etukäteen paljon spekulaatioita. Erikoisen vierailusta teki se, että Mongolian olisi pitänyt pidättää Putin.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin vierailu Mongoliaan herätti etukäteen paljon spekulaatioita kansainvälisen rikostuomioistuin ICC:n pidätysmääräyksen toimeenpanemisesta. 

ICC:n jäsenmaana Mongolian olisi pitänyt pidättää Putin tämän saapuessa maahan. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Putinista on ollut kansainvälinen pidätysmääräys viime vuoden maaliskuusta asti. ICC:n pidätysmääräyksen taustalla on ukrainalaisten lasten laiton siirtäminen Venäjän miehittämiltä alueilta Venäjälle.

Kolaus tuomioistuimen arvovallalle

Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen Ulkopoliittisen instituutin johtavan asiantuntijan Sinikukka Saaren mukaan tilanne on iso arvovaltakolaus kansainväliselle rikostuomioistuimelle. Putinin voitto asiassa ei kuitenkaan ole täydellinen.

– Näyttää, että Putin sai tällaisen pienen PR-voiton tässä asiassa, mutta todellisuudessa Putin ei osallistunut viime vuonna esimerkiksi Etelä-Afrikassa pidettyyn BRICS-kokoukseen sen takia, että hän ei uskaltanut, Saari selittää.

Mongolialle tilanne on ollut Saaren mukaan varmasti hankala. Maa on aktiivinen ICC:n jäsen. Muodollisesti kutsu valtiovierailulle tuli Mongolian presidentiltä Ukhnaa Khurelsukhilta, mutta Saari ei usko, että maa olisi itsenäisesti tehnyt päätöstä kutsua Putinia valtiovierailulle.

– Putin on selvästi kinunnut kutsua ja halunnut tulla ja osoittaa sen, että kansainvälisillä pidätysmääräyksillä ei ole väliä.

Ukraina on jo ehtinyt tuomita Mongolian kyvyttömyyden pidättää Putin. Ukrainan ulkoministeriön puhemies Heorhij Tykhi peräänkuulutti Mongolialle seuraksia tapahtuneesta.

Lue myös:

    Uusimmat