Venäjän presidentti Vladimir Putin on tavannut Mongolian presidentin Uhnaagiin Hurelsuhin Mongolian pääkaupungissa Ulaanbaatarissa. Putin saapui maahan eilen maanantaina.
Presidentit kuuntelivat maiden kansallislauluja sekä sotilassävelmiä Tshingis-kaanin aukiolla kaupungin keskustassa sekä ottivat vastaan kunniakomppanian ennen siirtymistään neuvotteluihin.
Vladimir Putin ylisti Mongolian "kunnioittavaa asennetta" ja sanoi Uhnaagiin Hurelsuhille, että Venäjällä ja Mongolialla on "läheiset kannat monissa ajankohtaisissa kansainvälisissä kysymyksissä".
"Venäjä ei huolissaan pidättämisestä"
Putinin vierailu on mielenkiintoinen, sillä Mongolia on jäsenenä kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä, joka on antanut Putinista pidätysmääräyksen.
Kremlistä kuitenkin viestitettiin jo viime viikolla, ettei Venäjä ole huolissaan Putinin mahdollisesta pidättämisestä.
Tshingis-kaanin aukiolla pidettiin maanantaina mielenosoitus, jossa vaadittiin Putinin välitöntä häätämistä maasta sotarikollisena. Myös tiistaina aukiolla oli määrä osoittaa mieltä Putinia vastaan, mutta turvallisuusjoukot estivät mielenosoituksen.
Aukion sijasta protestoijat kokoontuivat tiistaina lähistöllä sijaitsevalla Mongolian kommunistihallinnon poliittisten vainojen uhrien muistomerkillä.
Mongolian hallitus ei kommentoinut vaatimuksia Putinin pidättämisestä.
Amnesty arvosteli voimakkaasti
Putin korosti ennen vierailua mongolialaiselle sanomalehdelle antamassaan haastattelussa, että Mongolialla ja Venäjällä on mahdollisuuksia yhteistyöhön monissa mielenkiintoisissa taloudellisissa ja poliittisissa projekteissa.
Yhtenä näistä Putin mainitsi Mongolian läpi kulkevan putkilinjan, joka yhdistäisi Venäjän ja Kiinan. Putin sanoi myös olevansa kiinnostunut kolmikantaisesta kokouksesta, jossa hän tapaisi Mongolian ja Kiinan johtajia.
ICC antoi Putinista kansainvälisen pidätysmääräyksen viime vuonna. Pidätysmääräyksen syynä oli ukrainalaisten lasten laiton siirtäminen Venäjän miehittämiltä Ukrainan alueilta Venäjälle. Kyseessä on sotarikos, ja ICC:n mukaan on riittävät perusteet uskoa, että Putin on henkilökohtaisesti rikosoikeudellisessa vastuussa siirroista.
– Jokainen sellainen matka ICC:n jäsenvaltioon, joka ei johda pidätykseen, rohkaisee presidentti Putinia jatkamaan nykyisellä linjalla, ja se on siten nähtävä osana strategista pyrkimystä heikentää ICC:n työtä, arvosteli ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Mongolian-maajohtaja Altantuya Batdorj.
Mongolia on pidättäytynyt aktiivisesti tukemasta Venäjän sotaa Ukrainassa, muttei myöskään ole äänestänyt sen tuomitsemisesta YK:ssa. Maa on lähes täysin riippuvainen venäläisestä polttoaineesta.
Lue myös: Putinilta harvinainen lausunto perheestään – kerskaili pienimpien erikoistaidoilla: "Tekevät sitä sujuvasti"
Juttua päivitetty 3.9.2024 kello 19.13.