Mediatalojen selvitys: Uutistoimisto AFP:n tiloihin Gazan kaistalla iski todennäköisesti Israel

LK AFP rakennus Gaza 25062024
Kuvassa rakennus, missä uutistoimisto AFP piti toimitustaan Gazassa. Kuva otettu 3. huhtikuuta 2024.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 25.06.2024 09:34(Päivitetty 25.06.2024 09:54)

MTV UUTISET – STT

Gazan kaistalla marraskuussa uutistoimisto AFP:n tiloihin tehdyn iskun takana oli todennäköisesti Israel, useiden kansainvälisten medioiden yhteistyössä tekemä selvitys osoittaa.

Forbidden Stories -järjestön johtamaan selvitysryhmään kuului noin 50 toimittajaa 13 mediasta, mukaan lukien AFP:stä ja brittilehti The Guardianista. Ryhmä selvitti neljän kuukauden ajan toimittajiin kohdistuneita iskuja.

LK AFP rakennus 2 25062024

Marraskuun 2. päivänä räjähdykset vaurioittivat vakavasti uutistoimiston palvelinhuonetta ja jättivät aukon yhteen sen ulkoseinistä.

Uutistoimiston henkilökunta oli evakuoitu rakennuksesta. Iskusta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Rakennuksen parvekkeelle jätetty kamera kuitenkin jatkoi suoraa lähetystä. Selvityksessä käytettiin kamerasta saatua kuvamateriaalia. Lisäksi hyödynnettiin kuvia iskun jälkeisistä hetkistä ja satelliittikuvia.

LK AFP rakennus 3 25062024

Tässä kohtaa oli ennen uutistoimiston palvelinhuone. 

Viiden konsultoidun asiantuntijan mukaan vauriot johtuivat todennäköisesti panssarivaunusta, joita on käytössä konfliktin osapuolista vain Israelilla.

Israelin armeija on sanonut, että rakennus ei ollut sen kohteena ja että rakennuksen vauriot saattoivat johtua toisen iskun aiheuttamasta paineaallosta tai sirpaleista. Kesäkuussa armeija sanoi, että tapausta tutkitaan.

AFP:n kansainvälisten uutisten johtaja Phil Chetwynd on vaatinut Israelilta selkeää ja läpinäkyvää tutkintaa tapauksesta.

Lehdistöliiveihin pukeutuneita toimittajia tapettu

Sodassa Gazan kaistalla on kuollut yli sata palestiinalaista toimittajaa ja mediatyöläistä.

Selvityksessä todettiin, että neljä lehdistöliiviin pukeutunutta toimittajaa kuoli tai haavoittui lennokki-iskuissa. Yhteensä toimittajaa 14 kuoli, haavoittui tai väitettiin valikoituneen iskun kohteeksi näiden käyttäessä suojavarusteita, jotka erittelivät heidät lehdistön jäseniksi.

Ainakin 40 toimittajaa ja mediatyöntekijää on saanut surmansa kodeissaan Gazan kaistalla.

AFP:n Chetwyndin mukaan toimittajien kuolemat ovat täysin mahdottomia hyväksyä.

– Eniten minua huolestuttaa se, ettei tämä aiheuta skandaalia, hallitukset ympäri maailmaa eivät protestoi asiaa, hän sanoo.

Israelin armeija sanoi, ettei se tahallaan vahingoita toimittajia. Armeijan mukaan monet raportissa mainituista ovat taistelijoita, jotka myös raportoivat toimittajina.

Tuoreimmat aiheesta

Israelin ja Hamasin sota