Israelin asevoimien mukaan kaksi al-Jazeeran toimittajaa olivat uhka sen sotilaille. Kuvamateriaalin analyysissa ei kuitenkaan näkynyt todisteita tästä.
Washington Post -lehden saama lennokista otettu kuvamateriaali kyseenalaistaa Israelin asevoimien väitteitä, joiden mukaan tammikuussa Gazassa surmatut toimittajat olisivat olleet terroristeja.
Al-Jazeeran toimittajat Hamza Dahdouh ja Mustafa Thuraya sekä heidän kuljettajansa tapettiin seitsemäs tammikuuta.
Israelin asevoimien lennokki-iskussa haavoittui lisäksi kaksi freelance-toimittajaa. Israelin asevoimien mukaan isku tehtiin, koska toimittajat olivat uhka sen sotilaille.
Lehti analysoi Thurayan ennen kuolemaansa ottamaa kuvamateriaalia, missä ei näy esimerkiksi israelilaisjoukkoja tai muuta sotakalustoa.
Analyysin perusteella ei ole havaittavissa, että kumpikaan al-Jazeeran toimittajista olisi toiminut missään muussa tehtävässä kuin toimittajina. Al-Jazeera on kiistänyt Israelin väitteet ja kutsuu niitä yrityksiksi oikeuttaa journalistien surmaamista.
Washington Postin haastattelemien toimittajien mukaan Israelin asevoimat ei ole antanut suoria kieltoja tai rajoituksia lennokkien käytöstä toimittajille. Yksi haastatelluista kertoi kuitenkin saaneen epävirallisen ohjeistuksen israelilaisupseerilta, joka varoitti lennokkien käyttämisestä.
Israel julkaisi asiakirjoja, joiden mukaan toimittajat olisivat olleet osa terrorijärjestöjä, mutta niiden aitoutta ei ole voitu varmentaa, eikä asevoimat ole kommentoinut niitä lehdelle tai antanut niistä lisätietoja.
Israelin asevoimat eivät kommentoineet lehdelle tapausta, muuten kuin viittaamalla sen aiempiin lausuntoihin.
Toimittajien tappamisessa vanha malli
Israelilaisten perustelut koskien toimittajien tappamista ovat Committee to Protect Journalists (CPJ) -järjestön Lähi-idän ja Afrikan koordinaattori Sherif Mansourin mukaan osa mallia, joka oli havaittavissa jo ennen käynnissä olevaa sotaa.
Asevoimat välttelee hänen mukaansa vastuuta ja muun muassa heittelee ilmoille syytöksiä, joiden mukaan toimittajat olisivat olleet terroristeja.
1:25
Dahdouhille oli lisäksi annettu lupa poistua Gazasta, mitä lehden mukaan tuskin olisi myönnetty, jos Israel olisi oikeasti pitänyt häntä terroristina. Poistumisluvista vastannut israelilaisviranomainen ei kommentoinut lupa-asiaa.
YK:n erikoisraportoija Irene Khan kertoi helmikuussa Washington Postille, ettei toimittajien epäileminen ole riittävä peruste heidän tappamiselleen. Hän myös vaati tutkintaa veriteon taustoista.
– Heillä (Israelin asevoimilla) on velvollisuus tarkistaa asiat ja selvittää, onko tässä tehty virheitä.
Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisessä sodassa on CPJ:n mukaan tapettu jo 95 toimittajaa ja mediatyöntekijää. Näistä 90 on palestiinalaisia, kaksi israelilaista ja kolme libanonilaista. Lisäksi 16 toimittajaa on haavoittunut, neljä on kateissa ja 25 on pidätetty.