Suomessa leviävien hepatiitti E -tartuntojen aiheuttajaksi epäillään meetvursteja ja salameja. Sitä, olisiko turvallisempaa syödä kotimaista meetvurstia tuontituotteiden sijaan, ei kuitenkaan voida vielä sanoa.
Hepatiitti E -tartuntojen määrä Suomessa jatkaa kasvuaan. Viranomaiset selvittävät, ovatko tietyt elintarvikkeet syynä virustartuntojen kasvuun.
Aiemmin uutisoimme, että Kotivara vetää myynnistä lisää meetvursteja, sillä raaka-aineessa on jälleen todettu E-hepatiittia.
THL:n mukaan jo kymmenet ihmiset ovat joutuneet tartuntojen vuoksi sairaalahoitoon.
Lue myös: Lisää varmistuneita hepatiitti E -tartuntoja Suomessa – "Kyllä tässä epidemiasta voi puhua"
Maksatulehdusta aiheuttava virus on tammi-maaliskuussa 2024 aiheuttanut poikkeuksellisen paljon tartuntoja. Syylliseksi epäillään meetvursteja ja salameja.
– Sanotaanko niin, että on hyvin todennäköistä, että se on ruokaperäistä. Se, että olisi jokin tartunta, jossa nämä yksittäiset tapaukset olisivat olleet kontaktissa toistensa kanssa, on erittäin epätodennäköistä, Ruokaviraston ylijohtaja Marjatta Rahkio sanoo.
Asiaa selvitetään kiivaasti. Kestomakkara on mahdollinen yhdistävä tekijä tapausten välillä; epidemian aiheuttaja tiedettäneen lähiviikkoina.
Lue myös: Mikä on hepatiitti E? Tällaisia ovat tartunnan oireet
"Raaka-aineita jäljitetään ja selvitetään, mistä ne ovat peräisin"
Suomi on tunnettu elintarviketurvallisuudestaan ja ruokahygieniastaan, joten miksi tapauksia nyt tavataan?
– Emme tarkalleen tiedä, ovatko aikaisemmat hepatiitti E -tapaukset kotimaasta vai ulkomailta, THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne huomauttaa.
Tartuntamaatietoa ei ilmoiteta tartuntatautirekisteriin täydellisesti. Siksi ei voida sanoa, että aiemmin tartuntoja olisi esimerkiksi tullut enemmän ulkomailta.
Genotyypin 3 hepatiitti E aiheuttaa tyypillisesti elintarvikevälitteisiä tartuntoja.
– Epäiltävien kestomakkaroiden ja meetvurstien raaka-aineita jäljitetään ja selvitetään, mistä ne ovat peräisin. Onko se raaka-aineliha, jota on käytetty, kotimaista vai muualta? Se on tässä hyvin mielenkiintoisen selvityksen kohteena, Rahkio kuvaa.
– Totta kai suomaliset yritykset vastaavat tuotteistaan ja niiden raaka-aineista, mutta raaka-aineen varma alkuperä ei ole vielä meillä selvillä.
Lue myös: Meetvurstista löytyi hepatiittia Suomessa – älä syö näitä tuotteita!
"Menee vielä kuusi viikkoa, että saatamme nähdä sairastumisia"
Takaisinvetoja meetvurstien osalta on jo tehty, mutta nyt leviävä tauti itää keskimäärin kuusi viikkoa.
– Jos tartunnan lähde on esimerkiksi meetvursti ja tehdään takaisinvedot, menee vielä kuusi viikkoa, että saatamme nähdä sairastumisia, Rimhanen-Finne sanoo.
Osa seurantaa onkin selvittää, tuleeko tapauksia edelleen myöhemmin lisää. Tauti voi olla täysin oireeton, ja suurin osa tartunnan saaneista paranee muutamassa kuukaudessa täysin.
Sitä, onko turvallisempaa syödä kotimaista meetvurstia tuontituotteiden sijaan, ei voida vielä sanoa.
– Toivon, että ensi viikon aikana pystymme neuvomaan kuluttajia asian suhteen, minkälaista metvurstia nimenomaan riskiryhmissä olevien olisi paras välttää, Rahkio sanoo.
Miksi mahdollisena syyllisenä ovat juuri metvurstit, miten ne valmistetaan? Voiko maksatulehdukseen kuolla? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!
Lue myös: Hepatiitti E -tartuntojen määrä Suomessa jatkoi kasvuaan – miten välttää tauti?
Katso myös: Millainen virus on Suomessa nyt leviävä hepatiitti-E?
1:09