Viranomaiset selvittävät nyt, ovatko tietyt elintarvikkeet syynä hepatiitti E -virustartuntojen kasvuun Suomessa.
Ruokavirasto ja Kotivara tiedottivat torstaina meetvurstituotteiden takaisinvedosta hepatiittilöydösten johdosta.
Kotivara ilmoitti vetäneensä myynnistä meetvursteja, koska osassa tuotteista on tehty hepatiitti E -viruslöydös.
– Koska tarkkaa hepatiittiviruksen alkuperää raaka-aineessa ei pystytä toistaiseksi määrittämään, poistamme markkinoilta kaikki tuotteet, joissa on käytetty samaa puolivalmistetta kuin löydöserässä, Kotivara kertoo sivuillaan.
Lue myös: Meetvurstista löytyi hepatiittia Suomessa – älä syö näitä tuotteita!
Ruokavirasto: Muita mahdollisia elintarvikelähteitä selvitetään
Ruokavirasto kertoo sivuillaan, että elintarvikenäytteitä on tutkittu hepatiitti E -tartuntojen lähteen selvittämiseksi. Tutkimuksia tehdään yhdessä THL:n ja kunnallisten elintarvikevalvontaviranomaisten kanssa
– Jatkotutkimuksilla pyritään selvittämään, onko kyseinen meetvursti aiheuttanut hepatiitti E -tartuntoja vuoden 2024 aikana. Lisäksi etsitään muita mahdollisia elintarvikelähteitä.
Ruokaviraston mukaan hepatiitti E -viruksia todetaan elintarvikkeista harvoin. On kuitenkin mahdollista, että virusta päätyy elintarvikkeeseen esimerkiksi virusta kantavan oireettoman eläimen lihan mukana. Tämä edellyttää sitä, että elintarviketta ei kuumenneta valmistusprosessin aikana: hepatiitti E -virus tuhoutuu, kun ruoka kuumennetaan.
Lue myös: Mikä on hepatiitti E? Tällaisia ovat tartunnan oireet
Kymmeniä ihmisiä joutunut sairaalahoitoon – söivät eri tuotemerkkien meetvurstia
THL kertoo, että sen tartuntatautirekisteriin on tammi-helmikuun aikana ilmoitettu 81 hepatiitti E -tapausta eri puolilta Suomea. THL:n tiedossa olevista sairastuneista puolet on joutunut sairaalahoitoon.
– THL:n haastattelemista 30 tapauksesta 27 mainitsi nauttineensa eri tuotemerkkien meetvurstia tai salamia sairastumistaan edeltävästi, THL:n sivuilla kerrotaan.
Hepatiitti E -virustartunnan saaneille ja väestörekisteristä satunnaisotannalla valituille vertailuhenkilöille on THL:n mukaan lähetetty kysely, jolla kartoitetaan tarkemmin lihatuotteiden syömistä.