Suomessa on alkuvuoden aikana todettu poikkeuksellisen paljon hepatiitti E–tartuntoja. Yhdeksi tartunnanaiheuttajiksi on epäilty meetvurstia ja kotimaisen meetvurstivalmistaja Kotivaran makkaroista löytyikin E-hepatiittia. Miten välttää tartunta epidemian jyllätessä?
Suomessa on ilmoitettu alkuvuoden aikana jo 92 hepatiitti-E -tartuntaa, kun tavallisesti tartuntoja on vuosittain noin 20–30.
Koska ilmoitetuista tapauksista useimmat ovat paljastuneet saman genotyypin alalajin aiheuttamiksi, voidaan THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finnen mukaan puhua jo epidemiasta.
Rimhanen-Finnen mukaan heidän, joilla on heikentynyt immuunipuolustus, kannattaa tiedostaa, että yhdeksi mahdolliseksi tartunnanlähteeksi on epäilty meetvursteja.
– Meetvurstituotteiden valmistusprosessi on sellainen, että jos siellä raaka-aineessa on hepatiitti-E:tä, ei valmistusprosessi välttämättä tuhoa viruksia.
– Immuunipuolustukseltaan heikompien kannattaa miettiä, haluavatko nyt syödä meetvursteja tässä tilanteessa vai eivät.
Lue lisää aiheesta: Hepatiittimeetvurstien vyyhti paisuu – THL: Kymmenet ihmiset joutuneet sairaalahoitoon
Kotivara vetää myynnistä lisää meetvursteja – raaka-aineessa todettu E-hepatiittia
Lisää varmistuneita hepatiitti E -tartuntoja Suomessa – "Kyllä tässä epidemiasta voi puhua"
Mikä on hepatiitti E? Tällaisia ovat tartunnan oireet
Katso koko haastattelu: Hepatiittitartunnat lisääntyneet, kymmeniä ihmisiä joutunut sairaalaan – mitä hepatiitti E -tartunnoista tulee tietää?
20:28