"Meillä nuorimmat vakavan väkivallan tekijöistä ovat 11–vuotiaita" – mikä ajaa jopa lapsia rikoksen tielle? Poliisilla näkemys

3:57img
Nuorisorikollisuus huolettaa – tämä on tilanne Länsi-Uudellamaalla
Julkaistu 01.02.2023 18:24
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Länsi-Uudellamaalla nuorimmat vakaviin rikoksiin syyllistyvät ovat 11-vuotiaita. Kokenut komisario kertoo näkemyksensä nuorten rikollisuudesta ja siitä, millaisia ongelmia taustalta voi löytyä.

Suomessa on viimeisten vuosien aikana käyty vilkasta keskustelua alaikäisten nuorten tekemistä väkivaltaisista rikoksista ja etenkin ryöstöistä, joiden määrä näyttäisi erityisesti pääkaupunkiseudulla kasvaneen merkittävästi.

Poliisin ennalta estävää toimintaa Länsi-Uudellamaalla johtava komisario  Hannu Väänänen kertoo, että hetken aikaa odotettiin jo muutosta kohti parempaa. Tilastojen valossa huolettava kehitys näyttäisi kuitenkin jatkuvan edelleen.

– Hetken aikaa vuodenvaihteessa mietimme, että (ilmiö) on varmaan hiipumassa, mutta kyllä se nyt taas nostaa päätään. Eli nousua luvuissa on ja viestiä tulee ulkoa, että toiminta jatkuu, Väänänen sanoo.

Pahoinpitely toiseksi yleisin nimike

Länsi-Uudenmaan poliisin alueella selkeästi yleisin alaikäisten nuorten tekemä rikos on näpistys, mikä on tekona lievä. Kuitenkin jo toiseksi yleisimpänä rikosnimikkeenä on pahoinpitely, jonka tunnusmerkistö edellyttää fyysistä väkivaltaa toista ihmistä vastaan.

Komisario Väänäsen mukaan vakaviin väkivalta- ja omaisuusrikoksiin syyllistyy pahimmillaan jopa alakouluikäisiä.

– Meillä on nuorimmat 11-vuotiaita vakavan väkivallan tekijöitä ja ryöstöihin syyllistyneitä.

Mikä sitten ajaa jopa peruskouluikäisiä lapsia rikoksen polulle ja rankkoihinkin tekoihin? Väänäsen mukaan vastaus ei ole yksiselitteinen, eikä kysymys poliisille helppo.

– Sitä olemme itsekin pohtineet, mutta se varmaan osittain liittyy siihen, että lapset eivät ymmärrä tekojensa seurauksia tai sitten motiivi on niinkin mitätön, että halutaan näyttää muille, mihin pystytään, hän aloittaa.

Toisaalta osa nuorista voi nähdä rikoksen polun helppona, suhteellisen riskittömänä väylänä makeampaan elämään.

– On monta syytä, mutta suurin ehkä on ymmärtämättömyys asiasta ja sen kaikista aspekteista ja asiayhteyksistä, Väänänen jatkaa.

Lue myös: Alaikäisten tekemät ryöstöt rajussa kasvussa Helsingissä – poliisi on tilanteesta huolissaan: "Ihannoidaan jengielämää ja rikolllista elämäntapaa"

"Pitää löytää keinot, jotka siihen tiettyyn lapseen toimivat"

Väänäsen näkemyksen mukaan ennaltaehkäisevää työtä lasten ja nuorten rikollisuuden kitkemiseksi pitäisi kohdistaa nuorimpaan ikäryhmään, eli 11–13-vuotiaisiin. Siinä työssä mukana ovat poliisin lisäksi muut viranomaiset.

– Ne ovat yhteisiä toimia. Varsinaiset toimenpiteet tulevat jostain muualta, ja poliisi tukee niitä sitten.

– Pitää löytää ne keinot, jotka siihen tiettyyn lapseen toimivat.

Millaisia alaikäisten nuorten tekemät rikokset konkreettisesti sitten ovat? Katso komisario Väänäsen koko haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta.

1811 Nuorten rikollisuus

Viime vuoden lopulla uutisoitiin merkittävästä kasvusta alaikäisten tekemissä ryöstörikoksissa. Tammi-lokakuussa rikoksia oli ilmoitettu noin kolminkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna.

Tuoreimmat aiheesta

Nuoret