Meksikolainen huumekartelli alkoi uhkailla Johanna Loukamaata, jonka tarina on kuin elokuvasta – näin yksi puhelu mullisti koko elämän

6:24imgJohanna joutui huumekartellin kiristämäksi – kuuntele videolta mykistävä kauhutarina
Julkaistu 09.05.2020 11:08
Toimittajan kuva

Ismo Puljujärvi

ismo.puljujarvi@mtv.fi

Johanna Loukamaan, 40, elämä sai äkillisen käänteen, kun hänen ja miehensä tanssikoulun eteen ilmestyi huumekartellin jäsen vaatimaan suojelurahaa. Perhe pakeni Suomeen ja totuttelee parasta aikaa uuteen elämään.

Johanna Loukamaa ja miehensä Jose pitivät tanssikoulua Karibianmeren rannalla sijaitsevassa Playa del Carmenissa Meksikossa. Alkamassa oli uusi lukukausi, jota varten pariskunta oli sijoittanut varojaan koulun korjaukseen ja markkinointiin. 

Kaikki kuitenkin muuttui, kun Johanna sai puhelimeensa soiton. 

– Miesääni kertoi meidän unohtaneen lupa-asian kaupungin kanssa ja vaati minua saapumaan heti tanssikoululle, jossa mies kertoi olevansa, Loukamaa muistelee MTV Uutisille. 

Lue myös: Kiristystä, korruptiota, sieppauksia ja joukkomurhia – avokadosta on tullut miljardibisnes, jota riistävät myös väkivaltaiset huumekartellit

Kun Loukamaa vastasi, ettei hän pääsisi paikalle, puhelimen toisessa päässä äänensävy kiristyi. Pian Johannalle kerrottiin, että mies on kartellin edustaja, joka vaatii suojelurahaa heiltä. Jos rahoja ei maksettaisi, he eivät voisi taata pariskunnan turvallisuutta. 

– Vähän matkan päästä tanssikoulustamme oli tortillakoju, jonka yrittäjänä toimiva isä tapettiin kartellin toimesta, koska hän ei pystynyt maksamaan suojelurahaa, Loukamaa kuvailee kartellin julmaa toimintaa. 

Meksiko on noussut aiemmin uutisotsikoihin liittyen väkivaltaisiin murhiin. Maassa murhattiin viime vuonna Washington Post -lehden mukaan yli 35 000 ihmistä. 

Koordinaattorina Suomen Meksikon-suurlähetystössä toimiva Arja Perälä kommentoi MTV Uutisille sähköpostitse, että maan turvallisuustilanne on yleisesti ottaen heikko, koska järjestäytynyt rikollisuus on levinnyt maassa laajalle. Turvallisuustaso kuitenkin vaihtelee alueittain ja kaupungeittain. 

Poliisi ei ole ystävä 

Tapauksen jälkeen kävi ilmi, että samaisesta numerosta oli aiemminkin tehty ilmoituksia kiristämisestä. Paikalliselle poliisille asiasta ilmoitettu, sillä perhe pelkäsi tietojensa päätyvän kartellin käsiin. 

– Meidän onneksemme kartelli ei saanut selville meidän henkilöllisyyttämme. Poistimme varmuuden vuoksi kuitenkin Facebook-profiilimme ja tiedot tanssikoulusta. 

Kansalaisten turvallisuuteen liittyvien uhkien tutkimiseen Latinalaisessa Amerikassa keskittyvän  InSight Crime -järjestön mukaan Meksikossa on arviolta 370 000 poliisia. Järjestön mukaan jopa joka kymmenes poliiseista olisi sopimaton työhönsä ja korruptio on yleistä.  

Lue myös: Meksikon tunnetuin naispuolinen jengipomo kuoli tulitaistelussa – vasta 21-vuotias La Catrina oli myös palkkamurhaaja, kidnappaaja ja kiristäjä

Loukamaan perhe lopetti tanssikoulun ja lähti kuukaudeksi vierailulle Suomeen, jotta tilanne vähän rauhoittuisi. 

Vastaremontoitu tanssikoulu oli vienyt pariskunnan varallisuutta melkoisesti ja varsinkin sen sulkeminen maksoi, koska he joutuivat irtisanomaan vuokrasopimuksen lyhyellä varoitusajalla ja purkamaan tiloja. 

Kun Johannan maksamat työmiehet olivat purkamassa tiloja, kartelli saapui vielä toisen kerran paikalle. He olivat kysyneet työmiehiltä, missä tilan omistaja on. 

Työmiesten johtaja kertoi kartellin jäsenille, että omistaja on poistunut jo maasta, koska tämä on ulkomaalainen. Kiristäjät olivat Loukamaan tietojen mukaan moneen otteeseen varmistelleet, puhuuko mies totta, koska tämä voisi joutua valehtelunsa takia itse ongelmiin.  

Kutsuuko Karibianmeri vielä luokseen? 

Perhe uskaltaa nyt puhua tapahtuneesta julkisesti omalla nimellään, koska he ovat suhteellisen varmoja siitä, ettei kartelli tiedä vielä tänäkään päivänä heidän henkilöllisyyttään.

Loukamaan perhe palasi kuukauden pakomatkan jälkeen takaisin Meksikoon järjestämään muuttoa Suomeen, ja tuona aikana kartelli ei ottanut heihin yhteyttä.

Vaikka Johannan haastattelu käännettäisiin Meksikossa, hän pitää hyvin epätodennäköisenä, että kartelli näkisi vaivaa ottaa heihin uudestaan yhteyttä.

Perhe on muuttanut nyt Turkuun, jossa heidän kahden viikon kotikaranteeni on päättymässä. Perheen 18-vuotias tytär Joalin tekee uraa huippusuositussa Now United -yhtyeessä, mutta on myös muuttanut Suomeen. 

Loukamaan aviomies Jose ei ole saanut vielä oleskelulupaa Suomeen, joten päivät kuluvat suomen kielen ja kulttuurin opiskelussa. Sisarukset Jianna ja Jan vuorostaan odottavat päiväkotiin pääsemistä. 

Johanna itse keskittyy kirjoittamaan blogiaan, jossa hän kertoo ajatuksistaan liittyen Suomeen paluuseen. 

– Melkein kaikki kysyvät, aiommeko perustaa tanssikoulua. Se kuitenkin vaatii niin paljon resursseja, että siihen ei ole nyt mahdollisuutta, Johanna tuumii. 

Lue myös: Trump aikoo määritellä meksikolaiset huumekartellit terroristiryhmiksi

Vaikka lähtö Playa del Carmenista oli kuin suoraan elokuvan käsikirjoituksesta, Loukamaa aikoo vierailla entisillä kotikulmillaan tulevaisuudessa. Muuttoa takaisinkaan hän ei pidä mahdottomana jossain myöhemmässä vaiheessa. 

–  Ehkä joskus voisin asua siellä vielä kerran, mutta yrittäjänä en toimisi missään nimessä. En olisi valmis ottamaan sitä riskiä uudestaan, Johanna toteaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Meksiko