Menestyskirjailija Max Seeck muistaa hetken, joka pakotti hänet pysähtymään

Menestyskirjailija Max Seeck piti parin vuoden tauon, kun Helsingin kirjamessuilla vuonna 2022 kehoon ja mieleen hiipi ahdistus. 

Dekkaristi Max Seeck, 39, ajattelee, että menestys on "vähän sairas homma". Ihmisluonto on sellainen, ettei se pysty kauaa juhlimaan tiettyä merkkipaalua, vaan katse on jo seuraavassa projektissa. 

Lokakuussa 2022 Seeck oli kirjamessuilla Helsingissä, kun kehoon hiipi kaiken menestyksen keskellä ahdistus.

– Näkisin, että oli vähän liikaa kaikkea. Ei mennyt missään nimessä ihan yli, en ollut toimintakyvytön. Kierrettiin silloin neljä kaupunkia Saksassa, kun yksi kirjani oli ilmestynyt siellä. Olin väsynyt, kun oli pimeä syksy ja paljon promoa. Sieltä suoraan Helsingin kirjamessuille, missä olin urani huipulla: oli iso lava ja paljon ihmisiä tullut kuuntelemaan, Seeck kertoi Huomenta Suomessa 31. elokuuta.

– Istuin siellä ja mietin, että tähän olen aina pyrkinyt. Samaan aikaan tuli vähän ahdistus, eikä niin vähääkään. Mietin, etten halua olla tässä, vaan haluaisin olla takahuoneessa yksin. En usko, että se näkyi kuitenkaan ulospäin. Mutta oli se aika karu fiilis. Tietynlainen lohduttomuus siitä, etten halua enää, Seeck jatkoi. 

Kustantajan ja agentin odotukset uudesta materiaalista ja kelloa vastaan kirjoittamisesta tuntuivat tuolloin Seeckistä mahdottomilta. 

Aiemmin Seeckillä on ollut kirjojen kirjoittamisessa hyvin kurinalainen työtahti: 3500–5000 merkkiä päivässä, kirja per vuosi ja tähän kaikkeen teosten markkinoinnit vielä päälle. Pysähtymisen jälkeen tietoisuus ja ymmärrys omista rajoista vahvistuivat.

Seeckin Merkitty-romaani (Tammi) ilmestyy ensi viikolla 6. syyskuuta. 

– Uskon, että tässä kirjassa näkyy se, ettei sitä ole kirjoitettu kelloa vastaan. Sen takia uskon, että tästä tuli tähänastisista kirjoistani paras, Seeck sanoi.

Seeck sai vuonna 2023 Kauna-kirjastaan (Tammi) Lasiavain-palkinnon, mikä on arvostetuin pohjoismaisen rikos- ja jännityskirjallisuuden tunnustus, minkä kirjailija voi saada. Hän on toinen palkinnon saanut suomalainen kautta aikojen.

Katso yllä olevalta videolta, mikä Max Seeckin elämässä muuttui pysähtymisen jälkeen.

Alta voit katsoa Max Seeckin haastattelun kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat