Kymmeniä vuosia työelämässä täysillä painaneelle Risto Viitaselle tuli seinä vastaan kuusi vuotta sitten. Hän ei itse ymmärtänyt mistä on kyse, kun ei pystynyt enää lukemaan kunnolla ja sanojen oikeinkirjoittaminen ei onnistunut.
Valkeakoskelaisen Risto Viitasen, 53, loppuunpalaminen sysäsi miehen elämässä käyntiin muutoksen, johon hän on nyt, vuosia myöhemmin, tyytyväinen.
– Akuutisti en pystynyt juuri muuhun kuin olemaan sängynpohjalla. Kun asiaa ajattelen nyt pitkän ajan jälkeen, niin voin sanoa, että hyvinhän tässä kävi, vaikka silloin tuntui synkältä.
Jatkuva riittämättömyyden tunne
Pitkä sairausloma ja terapia auttoivat Viitasta tekemään yhden elämänsä rohkeimmista päätöksistä. Hän irtisanoi itsensä hyväpalkkaisesta liiketoimintajohtajan toimesta energiaratkaisuja tuottavassa Empower -yhtiössä, ja ryhtyi täysipäiväiseksi tubettajaksi eli alkoi tehdä pyöräilyaiheisia videoita YouTubeen.
Ennen Empowerille siirtymistä Viitanen, koulutukseltaan sähkötekniikan diplomi-insinööri, oli tehnyt pitkän uran UPM:llä.
Riittämättömyyden tunne vaivasi jatkuvasti.
– Se kuuluu jollakin tavalla bisnesmaailmaan, että vaikka tekisi työnsä kuinka hyvin, pitäisi pystyä aina vaan parempaan. Koskaan ei tule mikään valmiiksi.
Katso yllä olevalta videolta kooste Risto Viitasen Velogi-videoblogiin tekemistä pätkistä.
Huivi on Risto Viitasen tavaramerkki Velogi-videoilla.
Kirjainten väärä järjestys huolestutti
Täysillä vuosia töitä painanut mies alkoi oireilla monella tavalla. Hän ei itse ymmärtänyt kunnolla, mistä oli kyse.
– Ajattelin, että kyse on stressistä, ja niinhän se tavallaan olikin. Minulla oli ollut uniongelmia jo usean vuoden ajan. Sitten huomasin, että keskittymiskykyni heikkeni. Lopulta en pystynyt lukemaan tekstiä kuin yhden kappaleen kerrallaan.
– Itse huolestuin viimeistään siinä vaiheessa, kun kirjoitustaito hävisi. Yritin kirjoittaa, mutta kirjaimet menivät väärään järjestykseen. Aloin myös saada öisin hengenahdistuskohtauksia.
Diagnoosina keskivaikea masennus
Niihin aikoihin Viitanen meni työterveyslääkärille – tosin ei vieläkään stressioireiden tai keskittymishäiriöiden takia.
– Olisiko ollut kolesteroliarvot tai joku muu rutiininomainen asia, minkä takia menin lääkärille. Hän hoksasi, mistä oireissa on kyse. Olin masentunut.
Keskivaikea masennus oli syntynyt pitkään jatkuneesta kuormittavasta tilanteesta. Oireiden puhjetessa Viitanen myös treenasi kovaa ja paljon. Lääkärin mukaan fyysinen ja psyykkinen rasitus olivat todennäköisesti yhdistelmä, joka vei miehestä kaikki mehut.
"Toivo oli syntynyt"
Viitanen jäi yhdeksäksi kuukaudeksi sairauslomalle.
– Kivi putosi sydämeltä siinä paikassa. Olin yrittänyt pinnistellä oravanpyörässä, mutta nyt annettiin lupa jäädä kotiin.
Viitanen kertoo maanneensa ensimmäiset viikot, ehkä jopa kuukaudet, sängyn pohjalla.
– En muista tarkkaan, kuinka kauan siinä meni, se aika on hämärän peitossa. Epätoivoinen en kuitenkaan ollut. Toivo oli syntynyt, kun sain diagnoosin. Oireille löytyi syy ja tiesin, että niille voidaan tehdä jotakin.
Lue myös: Masennus ja uupuminen on hyväksyttävä osaksi elämää, vaatii mielenterveyden asiantuntija – diagnoosi ei ole kaiken loppu: "Sinulla on edelleen oikeus jatkaa"
Ajatus terapiasta kauhistutti aluksi
Lääkäri passitti miehen työpsykologille ja terapiaan.
– Ajattelin ensin, että kaikkeen sitä pitääkin joutua, että pidetäänkö minua nyt hulluna. Mutta kyllä se niin oli, että aina kun sai puhua asioistaan ammattilaiselle, niin kyllä sieltä tuli helpottuneempana pois.
Terapeutin kanssa Viitanen alkoi miettiä, miten elämää olisi viisainta jatkaa siitä eteenpäin.
– Tulin siihen tulokseen, että jos vanhaan ruljanssiin palaan, törmään samaan ongelmaan ennemmin tai myöhemmin.
Terapiassa puitiin syitä, jotka olivat johtaneet uupumiseen. Viitanen kertoo olevansa tunnollinen perfektionisti, joka pyrki työssä saavuttamaan kaikkein kovimmatkin tavoitteet.
– Olin liiketoimintavastuussa ja vaatimukset tulivat eteen kylminä numeroina. Ajattelin, että minun pitää pystyä tavoitteisiin, kun niitä kerran minulta vaaditaan, vaikka tavoitteet olisivatkin olleet toiveajattelua niiden esittäjän puolelta.
Pyöräilyvideot toivat ilon
Risto Viitanen palasi sairauslomalta vielä töihin, ja sinnitteli siellä vielä noin vuoden osa-aikaisena. Hän otti vielä vuorotteluvapaata, ennen kuin oli valmis suureen muutokseen.
– Vuonna 2017 irtisanouduin. Aika pitkään sitä olin miettinyt mielessäni. Eniten pelotti talouspuoli, että miten pärjäisin. Muuten kyllä luotin itseeni.
Jo ennen irtisanoutumista Viitanen oli tehnyt pyöräilyaiheisia videoita. Nyt hän alkoi tehdä sitä kokopäiväisesti.
– Olin huomannut pyöräilyn harrastajana, että Suomessa ei siitä aiheesta vielä pahemmin ollut tubettajia. Itse olin jo pari vuotta aikaisemmin ladannut YouTubeen kokeilumielessä ensimmäisen videoni työmatkapyöräilystä. Pikku hiljaa huomasin, että minulla on pitkän pyöräilyharrastukseni ansiosta annettavaa muille.
Lue myös: Väinö, 79, hurahti täysin tubettamiseen – kymmeniätuhansia näyttökertoja keräävä pappa ihastuttaa: ”Ei tämä homma ole ollenkaan mahdotonta”
Viitanen tekee Velogi-vlogiinsa kaiken itse: käsikirjoittaa videot, kuvaa, editoi, jakaa videot sosiaalisessa mediassa. Lisäksi hän vastaa myös siitä, mitä hoiti aiemmassa palkkatyössään: liiketoiminnasta.
– Kaupallisia yhteistyökuvioita alkoi tulla yllättävän varhain. Samoista kohderyhmistä kiinnostuneet yritykset alkoivat ottaa yhteyttä. Toisinaan minä otin yhteyttä ja pyysin pyörää tai tarviketta testiin. Tiedostin heti, ettei videoita kannata tehdä ilmaiseksi. Kaupallinen tekeminen tuli mukaan heti, kun se oli mahdollista.
Risto Viitanen esittelee videoilla myös pyöräilyreittejä maastossa.
Suosituimmalla videolla 180 000 katsomiskertaa
Viitasen eniten katsottu video on vaihteiden säätämisestä. Sitä on katsottu yli 180 000 kertaa. Se ei ole YouTuben katsojamäärissä iso määrä, mutta Viitanen on tyytyväinen siihen, että vlogi on löytänyt oman katsojakuntansa ja hän saa tehdä sitä, mistä nauttii.
YouTube maksaa sisällöntuottajille rahaa videoiden yhteydessä esitettyjen mainosten katsojamäärien mukaan.
– Katsojamäärät eivät ole sellaisia, että eläisin pelkästään sillä. Suurin tulonmuodostus tulee kaupallisesta yhteistyöstä. Yritykset ovat sponsorina mukana ja saavat tuotteitaan tai palveluitaan esille videoissani.
Kaupallisesta yhteistyöstä huolimatta Viitanen pitää videoiden sisällön omissa näpeissään.
– Jos tykkään, että teen jonkun jutun, niin kukaan ei ole sanomassa, ettei se sovi heidän imagoonsa. Hallitsen omaa aikaani ja sitä myöten elämääni. Tässä on jonkinlaista taiteilijan vapautta, ja se tuntuu hyvältä. Sekin tuntuu mukavalta, että voin lähteä aina halutessani pyörälenkille.
Perheelle on nyt enemmän aikaa
Viitasen perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi teini-ikäistä lasta. Hän sanoo olevansa elämänmuutoksen jälkeen enemmän läsnä myös perheelleen.
– Minulla oli pinna melko kireällä ennen kuin kamelin selkä katkesi kokonaan. Sain kotona kaikenlaisia kiukunpuuskia ja muuta. Ei siitä kukaan minulle kehdannut tai uskaltanut sanoa. Ehkä he itsekseen miettivät, mutta eivät tulleet sanoneeksi.
Vapaapäiviä Risto Viitanen ei nykyisessä työssään tahdo malttaa pitää.
– Aika harvoin käy niin, että olisin tekemisestä täysin irti. Mutta se on eri asia, kun tekee sitä, mikä on intohimo. Se on huippuhetki, kun saa viikoittaisen uuden videon julkaisuun. On aina yhtä jännä nähdä, millaisia kommentteja alkaa tulla.