Menettikö Johann Hägerström henkensä hämäräbisnesten takia? Liikemies selvitteli tekemisiään raastuvassa useaan kertaan ennen kuolemaansa

Henkirikoksen uhriksi joutuneen Johann Hägerströmin taustalta paljastuu useita talousrikoksia. Teorian mukaan hämäräbisnekset ovat voineet olla myös miehen kuoleman taustalla.

MTV Uutisten eilen julkaisemassa artikkelissa liikemies Johann Hägerströmin entinen bisneskumppani kertoo, että Hägerström oli ennen kuolemaansa lähtenyt sovittuun tapaamiseen kahden, mahdollisesti ulkomaalaisen henkilön kanssa. 

Lähde kertoo, että erään Hägerströmin tuttavapiirissä esiin nousseen teorian mukaan Hägerström olisi sotkeutunut ennen kuolemaansa tupakan salakuljetukseen ja jäänyt siitä velkaa.

Asiasta oli puhuttu Hägerströmin tunteneiden kesken sen jälkeen, kun mies oli löydetty tapettuna Varsinais-Suomen Rymättylästä vuonna 2005.

Henkirikoksen motiivina velat?

MTV Uutisten tietojen mukaan poliisi epäileekin, että henkirikoksen mahdollisena motiivina voisivat olla juuri Hägerströmin velat. Yksi tutkintalinjoista on mahdollinen palkkamurha, vaikka varmaa tietoa Hägerströmin kohtalosta ei tällä hetkellä ole.

Hägerströmin henkilöhistorian valossa teoria ei ole täysin mahdoton.

Jo vuonna 2005 poliisi kommentoi Ylen Poliisi-tv:ssä, että henkirikoksen taustalla voi olla hämäriä liiketoimia.

Helsingin käräjäoikeuden arkistoihin jääneistä puolestaan asiakirjoista selviää, että Hägerström syyllistyi talousrikoksiin 1970- ja 1980-luvuilla.

Tuomioihin johtaneet teot olivat tapahtuneet kauan ennen epäiltyä henkirikosta, mutta ne kuitenkin piirtävät kuvaa miehestä, joka ei liiketoimissaan aina piitannut lain kirjaimesta.

Tällaisista tuomioista on kyse

Hägerströmin talousrikosjutut ajoittuvat tekoajaltaan 1970-luvun loppuun ja 1980-luvun alkuun. Ensimmäinen talousrikostuomio on vuodelta 1977. Hän sai tuolloin ehdollista vankeutta suurikokoisen maalauksen kavalluksesta.

Taulu oli luovutettu helsinkiläisen taidegallerian haltuun. Sopimukseen oli kirjattu erikseen, että teos laitettaisiin vain näytille, eikä sitä saisi myydä. Hägerström oli kuitenkin myynyt taulun 5000 markan hintaan. Hän sai ehdollista vankeutta.

Tuomioista kovin on vuodelta 1982. Tuolloin Hägerström passitettiin suorittamaan yli kolmen ja puolen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta törkeästä kavalluksesta sekä muutamasta lievemmästä rikoksesta.

Tuomion mukaan Hägerström oli ollut 1970-luvun lopulla helsinkiläisen yrityksen taloudenhoitajana ja pumpannut yrityksestä eri keinoin yli 700 000 markkaa omistajan tietämättä. Summa oli merkittävä, sillä yrityksen liikevaihto oli tapahtuma-aikaan noin 1,5 miljoonaa markkaa.

Hägerström oli muun muassa ostanut yrityksen piikkiin kameroita, huonekaluja ja taidetta sekä käyttänyt rahoja ravintolalaskuihin ja ulkomaanmatkoihin. Mies oli myös lainannut yritykselle kuuluvia rahoja ominaan ja myöhemmin perinyt rahoja takaisin sekä vienyt yrityksen käteiskassavaroja yli 250 000 markan edestä.

Kahta vuotta myöhemmin, eli 1984, Hägerström tuomittiin jälleen. Tällä kertaa kyse oli veropetoksesta.

Tuomion mukaan mies oli kirjannut henkilökohtaisia kulujaan yrityksensä piikkiin kymmenien tuhansien markkojen edestä. Mies sai neljä kuukautta ehdollista vankeutta.

Saman vuonna mies sai tuomion myös luvattomasta tavarankuljetusbisneksestä, jota hän oli pyörittänyt yksityiskäyttöön rekisteröidyillä pakettiautoilla. Siitä rangaistuksena oli päiväsakkoja.

Tutkintalinjat vievät myös ulkomaille

Hägerström katosi Helsingissä lokakuussa 2004. Miehen ruumis löydettiin Varsinais-Suomen rymättylästä seuraavana kesänä, 22. päivä heinäkuuta 2005. Ruumis kellui Kirveenrauman salmessa lähellä Kirveenrauman siltaa.

Poliisin arvion mukaan ruumis oli ollut vedessä kuukausia. Jo varhaisessa vaiheessa epäiltiin henkirikosta, mutta tekotapaa ei ole koskaan kerrottu julkisuuteen.

KRP tiedotti viime viikolla, että se on ottanut jutun uudelleen aktiiviseen tutkintaan.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Aki Lahtisen mukaan poliisilla on tällä hetkellä monta tutkintalinjaa, joista osa vie ulkomaille. Lahtinen ei ole suostunut kommentoimaan MTV:n haastatteleman Hägerströmin bisneskumppanin kertomuksia mitenkään.

Poliisi on saanut viimeisen viikon aikana tapaukseen liittyen useita varteenotettavia vihjeitä.

Poliisi pyytää edelleen havaintoja, vihjeitä ja tietoja tapaukseen liittyen.

Katoamispäivänä Hägerströmillä tiedetään olleen sormessaan Stubbe-aatelissuvun vaakunasormus ja mukanaan Sony Ericsson P900 -kamerapuhelin. Poliisin mukaan sekä sormus että kännykkä ovat yhä kateissa.

Lue myös:

    Uusimmat