Messussa laulettu "Ei ole vieraslajia" aiheutti PS-Mäenpään kotikunnassa rajun keskustelun ja kantelun hiippakunnalle – Kirkkoherra: "Herättänyt seurakuntalaisissa pelkoa"

Ilmajoen kirkossa viime sunnuntaina pidetyn messun lauluvalinta ”Ei ole vieraslajia” on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Kirkkoherra luonnehtii joitain kirkon Facebook-päivitykseen tulleista kommenteista vihapuheeksi. Ne ovat hänen mukaansa herättäneet osassa seurakuntalaisia jopa pelkoa.

Jumalanpalvelus, jossa laulu esitettiin, järjestettiin maahanmuuttajiin viittaavasta vieraslajipuheestaan tunnetun kansanedustajan Juha Mäenpään (ps) kotiseurakunnassa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Lauletussa runossa todettiin: ”Ei ole vieraslajia, / ei täällä eikä siellä. / Olemme vaeltajia / ja kulkijoita Tiellä. / Ei ole muukalaisia, / kun yhteen saapuu kansa, / ja jakaa tuliaisia / ja vaiheet matkaltansa.”

Runon on kirjoittanut Anna-Mari Kaskinen, ja seurakunnan kanttori oli säveltänyt sen sunnuntain messuun laulettavaan muotoon.

”Kaikki kuuluvat samaan Jumalan perheeseen”

Ilmajoen seurakunta julkaisi tilaisuudesta viime sunnuntaina Facebook-päivityksen, jossa korostettiin sitä, että kaikki ihmiset "kuuluvat samaan Jumalan perheeseen”.

Kun keskustelu päivityksen kommenttipalstalla alkoi kiihtyä, seurakunta päätti piilottaa kommentit.

– Asiattomat kommentit tullaan poistamaan myös muista viestiketjuista, seurakunta totesi päivityksessään.

”Kommentit ovat saaneet monet pelkäämään”

Ilmajoen seurakunnan kirkkoherra Jani Latva-Nikkola luonnehtii osaa seurakunnan päivityksen kommenteista vihapuheeksi.

– Siellä oli varmasti hyvääkin keskustelua. Sitä emme halua estää millään tavalla. Mutta siellä oli myös kommentteja, jotka täyttävät vihapuheen tunnusmerkistön.

– Halutaan lyödä ja saada aikaan vastakkainasettelua. Keskustelussa ei pysytty enää kristillisessä arvopohjassa.

Mäenpää: "Tulee mieleen pieni tarkoitushakuisuus" 

Perussuomalaisten ilmajokelainen kansanedustaja Juha Mäenpää piti kohutun vieraslajipuheensa viime keväänä. Valtakunnansyyttäjä halusi nostaa siitä syytteen, mutta eduskunta antoi Mäenpäälle syytesuojan. 

Mäenpää on tehnyt Ilmajoen seurakunnan sunnuntaisesta tapahtumista päivityksen omalle Facebook-sivulleen. 

Ylen haastattelema Mäenpää kertoo hämmästyneensä runovalintaa.

– Pikkuisen yllättynyt olen, ja itsellä ainakin tulee mieleen pieni tarkoitushakuisuus. En tiedä, että säveltä olisi ikinä ennen tehty näin nopeasti tämmöiseen runoon.

Kaskinen oli kirjoittanut runon viime viikon lauantaina, eli päivää ennne kuin se laulettiin kirkossa.

”Äänenpainot ovat kärjistyneet”

Latva-Nikkola kiistää, että kirkossa laulettu runo ja Facebook-päivitys olisivat olleet tarkoitushakuisia.

– Tämä ei ollut millään tavalla tietoinen lietsonta. Eikä ollut tarkoitus tehdä politiikkaa tai osoittaa ketään tiettyä henkilöä. Sen sijaan sillä oli tarkoitus paaluttaa kristillisiä arvojamme, Latva-Nikkola muotoilee.

Hän toivoo, että keskustelu jatkuu – mutta vasta, kun se ensin rauhoittuu.

– Kohu on aiheuttanut paljon pahaa. Se yksi sana runossa sai aikaan sellaisen vyöryn keskustelua, että se on saanut monet paikkakuntalaiset jopa pelkäämään. Jos kuuluu esimerkiksi vähemmistöön tai on jokin sellainen inhimillinen ominaisuus, että on katsottu vähän pahalla silmällä, semmoinen herättää pelkoa. Sitä minä en katso hyvällä, Latva-Nikkola tähdentää.

Latva-Nikkola toivoo, että keskustelu johtaisi lopulta johonkin hyvään.

– Toivoisin, että seurakunta nähtäisiin paikkana, joka tarjoaa turvaa ja tuottaa toivoa. Toivomme myös, että jokaista ihmistä kunnioitettaisiin. Kaikki ovat tervetulleita kirkkoon, olivatpa he inhimillisiltä ominaisuuksiltaan millaisia tahansa.

Kantelu Lapuan hiippakunnalle

Lapuan hiippakunnan hiippakuntavaltuutettu Piia Kattelus (ps) on tehnyt hiippakunnalle kantelun Ilmajoen seurakunnan sunnuntaisesta messusta. 

Katteluksen mukaan messussa on käytetty poliittista ja puolueellista tekstiä.

Seurakunta vastaa kohuun nettisivuillaan

Latva-Nikkola on kirjoittanut tapauksesta tekstin Ilmajoen seurakunnan sivuille. Hän ottaa siinä seurakunnan nimissä kantaa asiaan. Siinä hän kertoo muun muassa, ettei halua tehdä kirkossa politiikkaa. 

– Vaikka olemme tätä keskustelua nyt hillinneet, emme voi seurakuntana näistä teemoista tulevaisuudessa kuitenkaan vaieta, Latva-Nikkola vielä toteaa.


Lue myös:

    Uusimmat