Me Too -pyöritykseen joutunut Pirkko Saisio: "Haluaisin tuntea myötätuntoa someraivoajia kohtaan, mutta en siihen kykene"

Me Too -kampanjaa arvostellut kirjailija Pirkko Saisio kirjoittaa Facebookissa some-pyörityksestä sekä selventää kantojaan.

Pirkko Saisio sanoo Aku Louhimiehen kohtelun mediassa olleen kohtuutonta. Katso Louhimiehen kiitospuhe Jussi-gaalassa yllä.

Kirjailija, ohjaaja ja näyttelijä Pirkko Saisio, 69, arvostelee kokoomuksen Nykypäivä-lehden uusimmassa numerossa Me Too -kampanjaa.

Saisio toteaa muun muassa, että seksuaalisen ahdistelun ja häirinnän kitkemiseen tähtäävässä kampanjassa ja feministisessä liikkeessä on taistolaisuuden piirteitä.

Haastattelussa Saisio korostaa, että seksuaaliseen häirintään on puututtava eikä eri yhteyksissä paljastuneen ilmiön laajuuden ei pitäisi yllättää ketään – paitsi mahdollisesti miehiä. Saisiota häiritsee, että Me Toon yhteydessä puhutaan "aika sekaisin monista asioista".

– (Lauri) Törhöstähän on syytetty suoraan seksuaalisesta häirinnästä kun taas (Aku) Louhimiestä kyseenalaisista (ohjaus)metodeista. Ne ovat menneet vähän kuin samaan piikkiin, vaikka heitähän syytetään ihan eri asioista, Saisio toteaa.

Saisio sanoo haastattelussa tuntevansa Louhimiehen hyvin ja huomanneensa A-studion haastattelusta heti, että ohjaaja on "totaalisessa shokissa". Hänen mielestään Louhimiehen osallistuminen Jussi-gaalaan oli "jumalaton rohkeuden osoitus".

Gaalassa paikalla olleet näyttelijät osoittivat näkyvästi tukeaan Me Too -kampanjalle.

– Monet näyttelijät pitivät itseään siinä tilanteessa varmasti aika rohkeina, mutta ei se minusta ole kauhean rohkeaa huutaa kuorossa mitään asiaa. Kyllä massaliikkeet ovat aina pelottavia, Saisio miettii.

Saisio sanoo lisäksi ymmärtävänsä hyvin nuoria naisnäyttelijöitä, jotka saattavat luulla, että kaikkea pitää sietää, mutta ihmettelee, miksi esimerkiksi tuotantotiimin jäsenet eivät ole tehneet mitään.

"Joukkorangaistus on tullut someraivona ja törkeänä nimittelynä"

Eilen maanantaina 2. heinäkuuta Pirkko Saisio julkaisi Facebook-sivullaan postauksen, jossa hän käsittelee aihetta. Saisio kertoo joutuneensa some-pyöritykseen haastattelun vuoksi.

Saisio sanoo painottaneensa haastatteluissa Me Too -kampanjan tärkeyttä, mutta että tämä painottaminen menee monilta ohi.

– Olen, niin kuin joka ainoa nainen, ollut usein seksuaalisen häirinnän kohteena, nuorempana tietysti enemmän, mutta varsin törkeitä tapauksia on ollut ihan viime vuosinakin. Olen ollut seksuaalisen häirinnän kohteena sekä naisena että erityisesti lesbona, Saisio kirjoittaa.

– Oli aika, eikä se ollut kovin lyhyt, jolloin varoitin jokaista naista, joka halusi esiintyä julkisesti kanssani, siitä että nainen saattoi tulla leimatuksi ja nimittelyn kohteeksi pelkästään olemalla julkisella paikalla kanssani. Monet halusivat ottaa riskin, eikä ollut harvinaista, että esimerkiksi ravintolapöydän ääreen ilmestyi jo muutaman minuutin kuluttua miesporukka heittämään aika ikävää tekstiä sekä minusta että seuralaisestani.

Vuonna 2003 kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saanut Punainen erokirja -romaanistaan saaneen Saision mielestä Me Too -kampanjan hyvä lopputulema seksuaalisen häirinnän osalta olisi se, että "naisen ei tarkoittaa ei sekä naisen itsensä että miehen kannalta, ja mies uskoo että naisen ei on ei".

Saisio kirjoittaa, että hän saattaa olla kampanjan enemmistön kanssa eri mieltä julkisuuden henkilöiden nostamisesta esimerkeiksi mediassa.

– Ensiksikin nyt kahden elokuva-alan ja yhden kirjallisuuden edustajan esille tuominen tuntuu absurdilta ilmiössä, jonka yleisyys tiedetään. Nyt yli miljoonan katsojan edessä tuomitaan ihmiset, jotka ovat ilmeisesti nostettu varoittaviksi esimerkeiksi tapauksista, joita on tuhansia. Minusta se ei ihan yksinkertaisesti ole oikeudenmukaista. Se on kohtuutonta. Varsinainen joukkorangaistus on tullut sitten someraivona, törkeänä nimittelynä, tappouhkauksina ja ties minä alkeellisena raivona.

Saision mukaan ei ole kohtuullista, että someraivon ja törkeiden nimittelyjen kohteiksi ovat joutuneet myös naiset, jotka ovat julkisuudessa kertoneet kokemuksistaan. Kirjailija toteaa myös olevansa itsekin antifeministi, seniili, kelkasta pudonnut ja muiden nimittelyjen kohde antamiensa haastattelujen vuoksi.

Pirkko Saisio toteaa myös tuntevansa myötätuntoa seksuaalisen häirinnän kohteina olleita, erityisesti julkisesti asiasta avautuneita naisia sekä esimerkeiksi nostettuja miehiä kohtaan.

– Someraivoajiakin kohtaan haluaisin tuntea myötätuntoa, mutta en siihen kykene. Ainakaan toistaiseksi, Saisio päättää pitkän kirjoituksensa.


Lue myös:

    Uusimmat