Metsästyskilpailu käynnisti someraivon, järjestäjälle jopa tappouhkauksia: "Palaute on ollut täysin kahtiajakautunutta"

Kainuussa järjestettävästä metsästyskilpailusta on noussut kiivas keskustelu sosiaalisessa mediassa.

Jarmon eräpalvelu -niminen yritys järjestää "Pienpeto joukkue SM-2022" -metsästyskilpailun Suomussalmella 18.-20. marraskuuta. Tapahtuma ei suinkaan ole ainut laatuaan, sillä samankaltaisia kilpailuja on järjestetty jo monien vuosien ajan eri metsästysyhdistysten toimesta.

Kilpailun tarkoituksena on joukkueina metsästää mahdollisimman monta kettua, supikoiraa, minkkiä ja näätää kahden vuorokauden aikana. Eniten pisteitä saaneet, eli eniten pienpetoja metsästäneet joukkueet, voittavat palkinnoksi esimerkiksi lahjakortteja ja tuotepaketteja.

Myös mäyrä mainitaan kilpailun saaliseläinlistalla. Kilpailun järjestäjän Jarmo Heikkisen mukaan eläin on jäänyt listalle vahingossa, eli sitä ei kisassa enää metsästetä. Mäyrää ei juuri esiinny Kainuun alueella.

Kritiikkiä ja kiitosta

Tempausta on kritisoitu useiden eläinoikeustahojen toimesta. Oikeutta Eläimille -järjestö on luonut vetoomuksen, jossa vaaditaan "Tappokilpailujen kieltämistä". 

Järjestön mukaan kilpailut aiheuttavat "valtavasti tarpeetonta kärsimystä ja kertovat kunnioituksen puutteesta eläimiä kohtaan".

Eläinfilosofi Elisa Aaltola nosti aiheen alunperin esille sosiaalisessa mediassa, josta tieto lähti leviämään kulovalkean tavoin.

– Oli metsästyksestä mitä mieltä hyvänsä, tulisi kahden asian olla jokaiselle päivänselviä: eläimiä kunnioitetaan edes sen verran, ettei tappamisesta tehdä kilpailua tai muuta viihdettä, eikä eläimille aiheuteta turhaa kärsimystä. Pienpetojen tappamisen SM-kisat epäonnistuvat molemmissa periaatteissa, hän kritisoi postauksensa saatetekstissä.

Tempauksen järjestäjän Jarmo Heikkisen mukaan hänen saamansa palaute on ollut "täysin kahtiajakautunutta". 

– Paljon on tullut kannustavia viestejä ja positiivista palautetta. Toinen äärilaita on ollut, että olen saanut jopa tappouhkauksia, hän kertoo puhelimen välityksellä.

Heikkisen mukaan kilpailu ei poikkea normaalista metsästämisestä juurikaan. 

– Tarkoituksena on ennen kaikkea luonnonsuojelu ja riistakantojen hoito. Kilpailulla halutaan motivoida metsästäjiä pitämään riistakannat kurissa. Pelkona on ollut se, että haitalliset vieraslajit, kuten supikoira,  lisääntyvät enemmänkin. 

Supikoira ja minkki ovat vieraslajeja Suomen luonnossa, ja molemmat on arvioitu haitalliseksi. Esimerkiksi minkki saalistaa lintuja sekä niiden munia ja poikasia. Vieraslajit-sivuston mukaan supikoira on paikoin merkittävä uhka maassa pesiville linnuille.

Lähteet: Oikeutta Eläimille ry, Vieraslajit.fi; Instagram.com

Lue myös:

    Uusimmat