Mielenterveysongelmat ovat olleet kasvussa muun yhteiskunnan tavoin myös suomalaisella urheilukentällä, eikä jalkapallo tee poikkeusta. Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Panu Autio kertoo yhteydenottojen määrän kasvaneen viime vuosien aikana tuntuvasti.
Epävarmuus ja huoli tulevaisuudesta on aiheuttanut pelaajille stressiä ja unettomuutta erityisesti koronapandemian jälkeen.
– Ilmiö on yleinen siinä missä yhteiskunnassa muutenkin. Kun puhutaan huippu- ja ammattiurheilijoista, mielenterveysongelmat saattavat olla vielä yleisempiäkin, Autio kommentoi MTV Urheilulle.
Pelaajayhdistyksellä on ollut muutamien vuosien ajan palvelu, josta pelaajien on mahdollista saada lyhytterapiaa matalalla kysymyksellä.
– Siellä on sellaisia asiantuntijoita, joilla on kokemusta myös jalkapallo- ja pukukoppiympäristöstä. He tietävät, mitä se pelaajan arki on. Yhteydenotot ovat kasvaneet sinne joka vuosi.
Autio ei halua kertoa tarkasti, kuinka paljon yhteydenottoja on tullut esimerkiksi kuluvana vuonna.
– Useammin kuin kerran viikossa keskimäärin.
– Jos katsotaan vielä tutkimusdataa, kuinka yleisiä mielenterveyden ongelmat ovat pelaajien parissa, jos ne kaikki ottaisivat kerralla yhteyttä, aika ruuhkaista olisi.
Pelaajayhdistys on Aution mukaan saanut pelaajilta kiitosta osakseen aiheen esille nostamisesta. Tiedossa on myös muiden lajien vastaavat haasteet.
– Meillä on tiivis yhteistyö jääkiekon pelajaayhdistyksen ja muidenkin lajien urheilijayhdistysten kanssa, joita Suomesta löytyy. Kyseessä on yleismaailmallinen ilmiö. Olemme nähneet vaikkapa olympialaisten yhteydessä, miten isotkin starat voivat puhua mielenterveysongelmistaan. Se on koko urheiluyhteisössä tiedostettu asia. Tästä asiasta puhuminen ei ole vähenemässä tulevina vuosina, Autio uskoi.
Lisää aiheesta illan Tulosruudussa MTV3-kanavalla klo 22.25. Käpylän Pallossa pelaajauransa juuri päättänyt Juri Kinnunen kertoo lähetyksessä omasta tilanteestaan.