Pelaajien mielipidettä Veikkausliiga-kauden läpiviemisestä ei ole kysytty, koronavirustilanne huolestuttaa monia – "Pitää lajina ymmärtää riskit ja niiden seuraukset"

1.03895927
Matti Raivio/All Over Press
Julkaistu 21.05.2020 07:45
Toimittajan kuva

Juhana Nyman

juhana.nyman@mtv.fi

Miesten kotimaisen jalkapallokauden alku reilun kuukauden kuluttua huolestuttaa osaa Veikkausliigan pelaajista. MTV Urheilu kysyi Veikkausliiga-seurojen kapteeneilta, miten pelaajat suhtautuvat suunnitelmiin kauden läpiviemisestä koronavirustilanteen keskellä. Noin puolet kapteeneista kertoo harjoittelun ja pelien alkamisen herättäneen huolta joukkueessaan.

Miesten jalkapallokauden on tarkoitus alkaa kesäkuun puolivälissä neljännesvälierävaiheeseen edenneen Suomen cupin otteluilla. Veikkausliiga potkaistaan käyntiin heinäkuun ensimmäisenä päivänä.

Palloliitto valmistelee seuroille ohjeistusta siitä, minkälaisia toimia pelien jatkuminen edellyttää, mutta vielä vajaa kuukausi ennen kauden alkua, tiedot ovat vähäiset.

LUE MYÖS: Palloliitto puntaroi koronatestien tekemistä pelaajille, seurapomot pitävät tätä mahdottomuutena: "Meidän täytyy vain hyväksyä se, että se riski vähän kasvaa"

FC Lahden kapteeni Kari Arkivuo kertoo, että koronavirustilanne huolestuttaa pelaajia. Pahinta on epätietoisuus tulevasta.

– Eniten keskustelua on herättänyt se, miten menetellään pelaajan tai pelaajien sairastuessa koronaan. Joutuuko koko joukkue karanteeniin vai riittääkö, että sairas pelaaja jää kotiin? Joillakin pelaajilla on lähipiirissä riskiryhmään kuuluvia ja se huolettaa tietysti entistä enemmän.

Juuri lähipiiriin kuuluvien riskiryhmäläisten tilanne tuntuu huolestuttavan pelaajia. HIFK:n Hannu Patronen muistuttaa, että jokaisella pelaajalla tilanne kotona on omanlaisensa, joten suhtautuminen tilanteeseen on myös kaikilla erilaista. Riskiryhmäläisten mahdollisten sairaustapausten lisäksi pelaajien huono sosiaaliturva on aiheuttanut huolta. 

Ammattiurheilijoiden sosiaaliturva nousi puheenaiheeksi, kun koronaviruksen takia kevennetty yt-menettely mahdollisti myös esimerkiksi jalkapalloilijoiden lomauttamisen. Ammattiurheilijoilla ei Suomessa ole mahdollisuutta ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

– Myös seurojen taloudellinen tilanne ja sitä kautta pelaajien henkilökohtainen talous on totta kai suuri huoli juuri nyt, Patronen sanoo. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

1.03895927

HIFK:n Hannu Patronen (kesk.) taisteli pallosta KPV:n Adam Vidjeskogin kanssa elokuussa 2019. 

Alueellisia eroja

Osassa joukkueista tilanne ei ole aiheuttanut suurempaa huolta. SJK:n, Ilveksen, RoPSin ja KuPSin kapteenit kertovat, että joukkueissa tilanteesta on kyllä keskusteltu, mutta erityistä huolta ei ole.

– Keskustelua lähinnä siitä, miten tulee toimia, että kaikki tapahtuu turvallisesti, Ilveksen Mika Hilander sanoo. 

Koronavirus on levinnyt Suomessa hyvin epätasaisesti eri puolilla maata. Ylivoimaisesti eniten koronavirustapauksia on todettu Uudellamaalla. Helsingissä koronatartuntoja on varmistettu 2 387 ja Espoossa 719, mutta esimerkiksi Tampereella tartuntoja on kirjattu 139, Kuopiossa 61 ja Rovaniemellä 24.

RoPSin Eetu Muinonen kertoo, että joukkueessa huolta on pelaamisen ja harjoittelun sijaan aiheuttanut ennemmin pelien ja harjoitusten peruuttaminen.

– Tähän varmasti vaikuttaa se, että koronavirustilanne Rovaniemellä on ollut hallinnassa koko pandemian ajan.

Suomen hallitus on toukokuun alusta lähtien ilmoittanut koronarajoitusten asteittaisesta purkamisesta. FC Interin Timo Furuholm sanoo, että pelaajien huoli on vähentynyt sitä mukaa, kun rajoituksia on löysätty.

– Tämä on hyvin yksilöllinen asia kaiken kaikkiaan ja siksi ilmapiiri täytyy luoda sellaiseksi, että jokaisella on oikeus huoleen ja siitä puhumiseen. Minulla itsellä on kaksi alle kouluikäistä lasta, eli ymmärrän hyvin, ettei kyse ole vain minusta, jalkapallosta ja tuloksista.

Testaamista toivotaan, realiteetit selvillä

Suomessa Palloliitto ja Veikkausliiga eivät ole vielä julkistaneet strategiaansa, jolla pelien on tarkoitus kesä–heinäkuussa alkaa. Palloliiton kilpailupäällikkä Peter Lundström kertoi viime viikolla MTV Urheilun haastattelussa, että liiton asettama työryhmä harkitsee yhä muun muassa mahdollisuutta tehdä pelaajille koronavirustestejä ennen pelien alkamista. Seuroissa pelaajien jatkuvaa testaamista pidettiin kuitenkin mahdottomana sen kalleuden takia. 

Pelaajat tuntuvat ymmärtävän tilanteen. Moni kapteeneista toivoisi testaamista, mutta taloudelliset realiteetit ovat selvillä. Käytännössä kaikki vastanneet ovat sitä mieltä, että pelit voidaan aloittaa, vaikkei koronavirustestejä tehtäisi, kunhan turvallisuuteen kiinnitetään muuten huomiota.

– Elämässä joutuu tekemään kompromisseja, ja jalkapallo on tärkeä saada käyntiin niin kuin koko muu yhteiskuntakin. Mielestäni riskit eivät ole kohtuuttomat verrattuna muihin työpaikkoihin, joissa on kontakteja ihmisten kanssa. Varsinkin, kun pelit ovat ulkona, ja kentällä on suhteellisin pieni määrä henkilöitä, joita pystyy seuraamaan, jos sattuisi tartuntatilanne, HIFK:n Patronen sanoo.

Ilveksen Hilander ei koe testaamista tarpeelliseksi, sillä Suomessa koronavirustapauksia on todettu sen verran vähän. SJK:n Mehmet Hetemaj puolestaan nostaa esiin seurojen talouden, joka on riippuvainen onnistuneesti läpi viedystä kaudesta. Myös Hetemaj sanoo, että kausi voidaan aloittaa ilman testaamista.

– Syy siihen on se, että meidän on pelattava sarja, muuten siitä olisi liian suuria taloudellisia haittavaikutuksia seuroille ja pelaajille tulevaisuudessa. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Mehmet Hetemaj kommentoi koronavirustilannetta ja SJK:n tunnelmia Urheilusuorassa 14. toukokuuta. 

Vastanneista kapteeneista ainoastaan Interin Furuholm empii vastaustaan.

– Asiassa on niin monta kulmaa, että mahdotonta vastata, Furuholm sanoo.

– Meidän pitää lajina joka tapauksessa ymmärtää riskit ja niiden seuraukset. Testaaminen auttaisi näiden seurauksien minimoinnissa. Ehdotan, että asiasta käytäisiin mahdollisimman avointa keskustelua.

Pelaajat haluavat tulla kuulluiksi

Pelaajat toivovat, että heidän näkemyksiään kuunneltaisiin, kun tapoja sarjakauden läpiviemiseksi suunnitellaan. Toistaiseksi mielipiteitä ei ole kysytty. Lahden Arkivuo sanoo, että joukkueen sisällä ja jalkapallon Pelaajayhdistyksen kanssa keskustelua asiasta on käyty. Hän toivoo, että pelaajien mielipiteet otetaan huomioon otteluohjelmaa ja protokollaa suunniteltaessa. 

Myös HIFK:n Patrosen mielestä olisi suotavaa, että pelaajien kanssa keskusteltaisiin asiasta. 

– En usko, että pelaajien kantaa on otettu huomioon, kun pelien aloittamisesta on päätetty. Luulen, että on seurattu enemmänkin muun maailman esimerkkiä. 

Toisaalta seurat ovat pelaajien mielestä hoitaneet koronatilanteen hyvin, ja pelaajien turvallisuuteen on kiinnitetty riittävästi huomiota muun muassa harjoitusten suunnittelussa.

RoPSin Muinonen luottaa ammattilaisten näkemyksiin korona-asiassa.

– Pelaajien näkemyksiä ei ole kuunneltu ollenkaan. Varmasti on monia avoimia kysymyksiä turvallisuuteen liittyen, mihin emme ole vielä saaneet vastauksia, mutta on hyvä, että tässäkin asiassa terveydenhuollon ammattilaiset tekevät päätökset. 

Interin Furuholm muistuttaa, että lopulta pelaajien on vain luotettava siihen, että päätökset ovat oikeita. Hänestä keskustelu pelaajien testaamista ja pelaamisesta ylipäänsä pitäisi käydä ylätasolla.

– Olen jalkapalloilija, en virologi, joten näkemykseni turvallisuuteen liittyen on merkityksetön. Pelaajien kesken oletus on, että turvallisuudesta ei tingitä, koska sen on oltava koko asian lähtökohta. 

MTV Urheilu kysyi Veikkausliiga-joukkueiden kapteenien mielipiteitä koronavirustilanteeseen 18.–19. toukokuuta. Kyselyyn vastasivat sähköpostitse FC Interin, FC Lahden, HIFK:n, IFK Mariehamnin, Ilveksen, KuPSin, RoPSin ja SJK:n kapteenit. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Urheilusuora 14. toukokuuta: C Moren asiantuntija Petri Pasanen ja MTV Urheilun toimittaja Timo Innanen esittelivät Veikkausliigan alkavan kauden kolme kiinnostavinta joukkuetta.

Tuoreimmat aiheesta

Veikkausliiga