Suomen urheilun eettinen keskus SUEK laajentaa tutkimusta, jonka tarkoituksena on selvittää kuinka suuri ongelma seksuaalinen häirintä on suomalaisessa urheilussa. Ilmiö on puhuttanut Suomessa parin viime vuoden aikana, ja Väestöliiton perustama Et ole yksin -palvelu kerää koko ajan enemmän yhteydenottoja.
Suomalaisessa urheilussa seksuaalinen häirintä nousi esiin vuoden 2018 keväällä, kun MTV Urheilu tutki asiaa ja uutisoi häirinnän yltäneen aiemmin muun muassa naisten jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkuetasolle asti. Lisäksi saman vuoden syksyllä MTV Urheilu paljasti kotimaiseen tennikseen liittyviä häirintätapauksia. Myöhemmin SUEK käynnisti selvitykset, jonka tulokset vahvistivat, että häirintää on esiintynyt niin jalkapallo- kuin jääkiekkomaajoukkueessakin sekä tenniksessä.
Selvitykseen on kutsuttu muun muassa 71 urheilun lajiliittoa. Asia on äärimmäisen tärkeä: vuosien varrella osa urheilijoista on joutunut lopettamaan uransa häirinnän vuoksi. Laakson mukaan stereotyyppinen yleisnäkemys on usein yhä, että tekijänä on vanhempi mies ja uhrina nuori nainen, mutta selvitykset ovat osoittaneet, että häirintä on moninaista: yhtä hyvin valta-asemaansa voi käyttää väärin esimerkiksi vanhempi nainen nuorta naispelaajaa kohtaan.
MTV Urheilun uutisoinnin jälkeen perustettiin Et ole yksin -palvelu, joka auttaa urheilijoita saamaan tarvittaessa apua.
– Hiljalleen yhteydenottojen määrä on kasvanut, kun tietoisuus palvelusta on lisääntynyt. Tänä vuonna yhteydenottoja on tullut noin 150, Väestöliiton asiantuntija Saara Ruotsalainen kommentoi.
– Kyllä siellä vakavista asioista välillä jutellaan, ihan rikosasioistakin. Joudutaan ottamaan sitten yhteyttä poliisiin, Ruotsalainen päättää.
Timo Innasen toimittamassa Tulosruutu- jutussa (yllä) asiaa kommentoi Saara Ruotsalaisen lisäksi SUEK:n tutkimuspäällikkö Nina Laakso.