Mies joutui maksamaan vuosia lapsesta, joka ei ollut hänen – IL kertoo yllätyskäänteestä

Suomalainen mies mies joutui maksamaan vuosien ajan elatusmaksuja toisen miehen lapselle.

Nyt Helsingin käräjäoikeus on määrännyt, että lapsen äidin on palautettava perusteettomat elatusavut miehelle lähes neljän vuoden ajalta. Aiheesta uutisoi Iltalehti.

MTV Uutiset on aiemmin käsitellyt tapausta. Jutussa miestä on kutsuttu "Janiksi". Iltalehden jutussa miestä kutsutaan "Ristoksi".

Vyyhdin takana salasuhde

Jani sai tietää vuonna 2016, ettei hän olekaan isä pojalle, jota oli pitänyt omanaan. Lapsi oli tällöin 1,5-vuotias.

Janin vaimolla oli ollut salasuhde. Vyyhti lähti purkautumaan, kun yhteisessä käytössä olleelta tablettitietokoneelta paljastui vaimon keskustelu toisen miehen kanssa.

MTV Uutiset on kertonut tapauksen taustat tässä artikkelissa:

Jani kävi vuosia kamppailua saadakseen kumottua isyytensä lapsesta, jonka biologinen isä hän ei ole. Isyystesti osoitti, ettei Jani olekaan lapsen isä.

Jani oli toimittanut isyyden kumoamista koskevan kanteen seitsemän viikkoa myöhässä. Lain mukaan määräajasta voidaan poiketa vain, jos kyseessä on erittäin painava syy.

Jani yritti vedota elämäntilanteeseen, jossa hänen henkinen tilansa ja toimintakykynsä olivat hyvin huonolla tolalla. Jani koki olleensa shokissa, koska perhe-elämältä meni hetkessä pohja. Määräajat ja kalenterin tarkka seuranta eivät olleet sumuisessa tilanteessa päällimmäisenä mielessä, hän luonnehti MTV:n haastattelussa. 

Helsingin käräjäoikeus kumosi isyyden kesäkuussa 2023, mutta elatusvelvollisuus jäi voimaan. Jani jätti syyskuussa 2023 Helsingin käräjäoikeuteen kanteen elatusmaksupäätöksen kumoamiseksi.

Iltalehden mukaan nyt käräjäoikeus on kumonnut elatusmaksuvelvollisuuden ja määrännyt lapsen äidin palauttamaan Janille rahat kolmelta vuodelta ja kahdeksalta kuukaudelta. Summa on korkoineen yli 14 000 euroa Lisäksi oikeus määräsi äidin korvaamaan Riston oikeudenkäyntikuluja 4 600 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat