Yhdysvaltalaismies oli menettää henkensä valmistettuaan aterian villistä siasta.
70-vuotias floridalainen mies sai äärimmäisen harvinaisen, hengenvaarallisen infektion rytmihäiriötahdistimeensa käsiteltyään vuonna 2017 luonnonvaraisen sian lihaa, kertoo Science Alert -verkkojulkaisu.
Ennen paikallisen metsästäjän lahjoittaman sian valmistamista ja nauttimista mies oli käsitellyt raakaa lihaa paljain käsin.
Asiantuntijat epäilevät, että hän altistui tietämättään salakavalalle Brucella suis -bakteerille, joka aiheuttaa bruselloosia eli luomistautia.
Lue myös: Miehen aivoista löytyi heisimadon toukkia Yhdysvalloissa – syynä aamupalarutiini
Oireet tulivat myöhemmin
Hämmentävää tilanteessa oli se, että miehen oireet ilmenivät vasta vuosia kohtalokkaan aterian jälkeen.
Kun mies sitten alkoi kärsiä kuumeesta, kivusta, nesteen kertymisestä elimistöön ja ihon kovettumisesta rintakehän vasemmalla puolella, oireita ei osattu yhdistää tapahtuneeseen.
Kun lääkärit vihdoin saivat selville, mistä oli kyse, bakteeri-infektio oli jo livahtanut miehen tahdistimeen ja kulkeutunut rintakehän seinämän, vasemman solisvaltimon alaisen laskimon ja sydämen vasemman kammion lihaskudoksen läpi.
Turvallisin vaihtoehto oli tuossa vaiheessa vaihtaa laite kokonaan, todetaan tapausraportissa, jota johti tartuntatautien erikoislääkäri Jose Rodriguez Floridan yliopistosta.
Lue myös: Älä missään nimessä tuo tällaisia lihatuotteita ulkomailta Suomeen!
Mikä ihmeen luomistauti?
Luomistauti on bakteeri-infektio, joka leviää eläimistä toisiin ja joskus myös ihmisiin. Sitä kantavat yleensä lehmät, vuohet, lampaat ja siat.
Brucella suis -bakteerin ja sen lähisukulaisten aiheuttamia infektioita on hankala hoitaa, koska ne voivat piileskellä immuunisolujen sisällä vuosia aiheuttaen vain lieviä oireita, jotka tulevat ja menevät satunnaisesti.
Koska bakteereja on myös vaikea eristää ja kasvattaa laboratoriossa ja ne voidaan helposti tunnistaa väärin, kuten tässä tapauksessa. Verikokeetkaan eivät aina poista niiden mahdollisuutta.
Sydämen tahdistimet ovat Brucella-bakteereille täydellinen piilopaikka.
Antibiootteja on vaikea saada vaikuttamaan näissä implanteissa, koska niiden verenkierto on rajallinen.
Lue myös: "Siat pelastaa sikoja" – poliisin hulvaton takaa-ajo tallentui kameraan Yhdysvalloissa
Joukko valitettavia tapauksia
Floridalaismiehen diagnoosiin johti Science Alertin mukaan joukko valitettavia tapahtumia.
Raa’asta sianlihasta bakteerin saanut mies kärsi myös tyypin 2 diabeteksesta ja sydämen vajaatoiminnasta, ja hän joutui sairaalaan useita kertoja samana vuonna, kun hän alkoi oireilla bakteerin takia.
Häntä hoidettiin silloin myös lukuisilla antibiooteilla muiden tautien takia.
Hänen veriviljelyssään todettiin virheellisesti Brucella suis -bakteerista poikkeava infektio, ja sydämen ultraäänitutkimus osoitti, että hänen tahdistimensa oli siirtynyt vasempaan rintakehän seinämään, juuri nännin alapuolelle, Science Alert kertoo.
Kun miehen oireet jatkuivat seuraavanakin vuonna, hän hakeutui jälleen kerran hoitoon veteraanien lääkintäkeskukseen Floridaan.
Vaikka lääkärit eivät vieläkään löytäneet ulkoisia merkkejä bakteereista hänen tahdistimensa venttiileissä tai johdoissa, he olivat huolissaan huomaamatta jääneen infektion mahdollisuudesta.
Niinpä he päättivät ottaa implantin pois hänen kehostaan.
Lue myös: Mies sai kissan puremasta käteensä tieteelle aiemmin tuntemattoman bakteerin
Laite oli bakteerin saastuttama
Laboratorioanalyysi vahvisti myöhemmin, että laite oli Brucella suis -bakteerin saastuttama.
– Antibioottien käyttö samaan aikaan laitteen käytön kanssa johti todennäköisesti tilanteen pitkittymiseen, tapaustutkimuksen kirjoittajat toteavat Science Alertin mukaan.
Miehen infektio poistui lopulta uuden, kuusi viikkoa kestäneen ja kaksi eri antibioottia sisältäneen kuurin jälkeen.
Potilaalle asennettiin uusi tahdistin neljä kuukautta sen jälkeen, kun hänen vanha laitteensa oli poistettu.
Enää hänen veressään ei ole kliinisiä merkkejä luomistaudista.
Tutkimusraportti julkaistiin Emerging Infectious Diseases -lehdessä.
Lue myös: Tämä sitkeä bakteeri on riivannut ihmisiä jo 1800-luvulta lähtien
Suomessa Brucella-tartuntoja villisioilla
Luonnonvaraiset siat ovat Yhdysvalloissa Brucella suis -bakteerin pääasiallisia kantajia, sillä yleensä karja rokotetaan tartuntoja vastaan.
Floridassa elää yli miljoona luonnonvaraista sikaa. Niitä elää villiintyneinä myös esimerkiksi Australiassa.
Ruokavirasto kertoo nettisivuillaan, että Suomessa bruselloosia ei esiinny karjassa.
Luonnonvaraisista eläimistä villisioilla on todettu Brucella-tartuntoja satunnaisesti vuodesta 2015 alkaen. Eristetty kanta on ollut Brucella suis biovaari 2. Tämä brusellatyyppi aiheuttaa vain harvoin tautia ihmisessä.
Brucella pinnipedialis -bakteeria on taas todettu Suomessa Itämereltä kuolleina löydetyistä harmaahylkeistä ja norpasta 2000-luvulla.
– Villisian suolistamisen ja nylkemisen yhteydessä tulee noudattaa hyvää hygieniaa ja varoa tartuntaa aiheuttavan bakteerin joutumista suuhun, hengitysteihin, silmiin tai ihossa oleviin haavoihin esimerkiksi eritteiden mukana, Ruokavirastosta muistutetaan.
Raakoja ruhonosia ja elimiä ei suositella annettavaksi myöskään koirille.
Katso myös: Mitä virukset ja bakteerit tekevät?
8:32Haastattelussa biologi Tuomas Aivelo.