Laadukas ja hyvin istuva puku on onnistuneen juhlapukeutumisen kivijalka. Kun perusta on kunnossa, voi omaa persoonallisuuttaan tuoda esiin asusteiden kautta. Myös etikettiä voi tyylikkäästi venyttää, kunhan se on ensin hallussa.
Juhlapukeutumisessa onnistuminen voi aiheuttaa monelle päänvaivaa. Missä määrin tilaisuuden pukukoodia täytyy noudattaa? Tarvitsenko juhlia varten uuden puvun?
Turon myyntiedustaja Miika Pajukangas sekä pääsuunnittelija Teemu Muurimäki kertoivat MTV Uutisille, mitkä ovat tärkeimmät kulmakivet miesten juhlapukeutumisessa.
Turon pääsuunnittelijana työskentelevä Muurimäki tunnetaan myös muun muassa Linnan juhliin suunnittelemistaan puvuista. Hän suunnitteli viime vuoden Linnan juhliin uudenlaisen frakin, joka nähtiin useamman miesvieraan yllä. Lisäksi hänen luomuksiaan on nähty esimerkiksi Jaana Pelkosen ja Anna Puun päällä.
Muurimäki on työskennellyt suunnittelijana myös tunnetuille kansainvälisille muotitaloille, kuten Dolce & Gabbanalle.
– Miesten tärkeimmät juhla-asut ovat frakki, smokki ja tumma puku. Frakki on puvuista juhlallisin, kun taas tumma puku on miesten juhlavaatteista yleisin, Pajukangas kertoo.
– Tumma puku voi olla tummansininen, tummanharmaa tai musta, hän sanoo.
Puvun istuvuus pääosassa
Tärkein seikka oikean puvun valinnassa on istuvuus. Parhaiten puvun istuvuudesta voi varmistua suuntaamalla ostoksille palvelevaan pukuliikkeeseen.
– Kaikkein juhlavinta on hienosti istuva puku. Klassinen, hyvin istuva puku on välttämätön miehen vaatekaapissa, Muurimäki sanoo.
– Kokoja voi olla vaikea ymmärtää, jos niitä lähtee itsenäisesti etsimään. Pukumyyjä on ammattilainen, joka osaa määritellä esimerkiksi hihan oikean pituuden ja olkapään istuvuuden, hän kertoo.
Oikean koon valinnassa kiinnitetään huomiota muun muassa hihan mittaan, housujen pituuteen sekä olkapään ja niskan istuvuuteen. Täydellisesti istuvaa pukua saa harvoin suoraan henkarista, ja pienten muutosten tekeminen on yleistä.
– Istuvuusongelmat pystytään helposti korjaamaan, Muurimäki sanoo.
Etiketti täytyy tuntea, jotta sitä voi rikkoa
Postilaatikkoon kolahtaa juhlakutsu, johon on merkitty pukukoodi. Mitä pukeutumisetiketti tarkoittaa ja missä määrin sitä täytyy noudattaa?
Pukukoodi saattaa tuntua aluksi pelottavalta. Sen tarkoituksena on kuitenkin auttaa niin juhlan järjestäjää kuin juhlijoitakin hahmottamaan tilaisuuden luonne. Pukukoodin avulla kutsuvieras tietää, pukeudutaanko juhlaan esimerkiksi smokkiin vai frakkiin.
– Mielestäni on kaiken a ja o, että kutsuvieras arvostaa pukeutumisellaan tilaisuuden luonnetta, Muurimäki sanoo.
– Pukukoodin rikkominen on kuitenkin mielestäni sallittua, jos sen tekee tyylikkäästi ja etikettiä ymmärtäen.
Etikettiä rikkoakseen se pitää ensin tuntea. Jos juhlapukeutumisellaan lähtee sooloilemaan ilman tuntemusta etiketistä, voi päätyä niin ali- kuin ylipukeutumaankin.
– On juhlia, joissa etikettiä rikkomalla voi olla paremmin pukeutunut kuin juhlan järjestäjä. Jos esimerkiksi häissä on pukukoodina tumma puku, älä laita smokkia tai frakkia. Silloin olet pukeutunut paremmin kuin juhlan järjestäjä, Pajukangas huomauttaa.
Pajukankaan ja Muurimäen mielestä suomalaisten miesten suurin virhe juhlapukeutumisessa on etiketin huomiotta jättäminen ja tämän myötä alipukeutuminen.
– Miesten yleisin virhe juhlapukeutumisessa on se, että lähdetään juhliin liian rennoissa vaatteissa. Esimerkiksi tummaa pukua vaativaan juhlaan mennään irtotakissa, Pajukangas sanoo.
– Jos pukeudut juhlaa varten tyylikkäästi ja näet tarvittavan vaivan, se periaatteessa riittää. Silloin ei pääse tapahtumaan etiketin räikeää rikkomista, Muurimäki neuvoo.
Asusteilla persoonallisuutta juhlapukeutumiseen
Asusteilla juhlapukeutumista on helppo viedä haluamaansa suuntaan.
Juhlapukeutumisessa omaa persoonaa voi tuoda esiin esimerkiksi taskuliinalla, solmiolla tai rusetilla. Myös korut, kuten sormukset tai rannekorut, tuovat asuun persoonallisuutta. Tyyliniekka voi kokeilla myös kaulakorua.
– Kaulakorun käyttö voi vaatia kuitenkin aikamoista tyylitietoutta, että sen saa toimimaan juhlapuvun kanssa, Muurimäki sanoo.
Älä vaihda puvunhousuja shortseihin kuumallakaan kelillä
Nurkan takana oleva kesä on tunnetusti muun muassa häiden kulta-aikaa, vaikka koronapandemia sitä tänä vuonna varmasti hillitseekin. Kesäkuun 1. päivästä lähtien aikaisempi 10 hengen kokoontumisrajoitus kasvaa kuitenkin 50 henkilöön.
Kuuma ilma, hiostava kirkko ja puku voivat aiheuttaa miehille tuskaisia tuntemuksia. Puvunhousuja ei kuitenkaan kannata vaihtaa shortseihin, vaikka ajatus voi tuntua houkuttelevalta.
– Häät ovat sen verran hieno juhla, että laittaisin ehdottomasti päälleni puvun enkä missään tapauksessa shortseja. Mielestäni puvun kanssa pitää olla pitkät housut, Muurimäki sanoo.
– Australiassa asuessani kävin siellä useammissakin häissä. Kuumuuden takia kukaan ei koskaan pitänyt pukua. Se tuntui todella alipukeutuneelta, hän kertoo.
Pukeutumisen kanssa voi kuitenkin jonkin verran kikkailla, säilyttäen tyylikkyytensä.
– Annan usein sulhasille ja bestmaneille vinkin, että juhliin kannattaa ottaa mukaan ylimääräinen valkoinen kauluspaita. Tällöin paidan voi tarvittaessa käydä vaihtamassa, Pajukangas vinkkaa.
– Toinen hyvä tapa on käyttää kolmiosaista pukua, eli ottaa liivi asuun mukaan. Tällöin voit ottaa jossain kohtaa takin pois ja näyttää edelleen tyylikkäältä. Liivi peittää myös hikisen selän, hän kertoo.
Pajukankaalta kysytään usein, voiko juhliin mennä lyhythihaisessa kauluspaidassa. Tätä mies ei suosittele.
– Puvun takin alla on paljon mukavampaa pitää pitkähihaista puuvillapaitaa. Ei ole kiva, jos takin viskoosivuori liimautuu paljaaseen käsivarteen, Pajukangas sanoo.
Rippijuhliin ei ole välttämätöntä mennä ‘’kovat kaulassa’’
Jos pukukoodista ei ole varma, voi järjestäjälle soittaa ja kysyä sopivasta pukeutumisesta. Pajukankaan ja Muurimäen mielestä vähemmän muodollisiin juhliin, esimerkiksi rippijuhliin, ei tarvitse välttämättä mennä tummaan pukuun ja solmioon pukeutuneena.
– Itse pukeutuisin kyllä pukuun. Se osoittaa kunnioitusta tilaisuutta kohtaan, Muurimäki toteaa.
Pukeutumisessa kannattaa kiinnittää huomiota juhlan luonteeseen.
– Jos kyseessä on esimerkiksi puutarhajuhlat, niin jopa värillisen pellavapuvun, taskuliinan ja vaalean kauluspaidan yhdistelmä voisi toimia, Muurimäki pohtii.
Myös kasvavalle nuorelle kannattaa valita istuva puku
Juhlien kynnyksellä kutsuvieraiden lisäksi itse juhlakalua voi pukeutuminen mietityttää. Etenkin nuorten kohdalla voidaan pohtia, miten rippi- tai ylioppilasjuhlia varten ostettava puku kestäisi mahdollisimman pitkään eikä jäisi kertakäyttöiseksi.
Pajukankaan mukaan puvun istuvuudesta ei kannata lähteä tinkimään.
– Aina kun hankitaan puku, se kannattaa ostaa juuri sitä tilaisuutta varten ja tehdä tarvittaessa myöhemmin korjauksia mittoihin, hän sanoo.
Pajukankaan mukaan esimerkiksi rippi-ikäiselle ei kannata ostaa liian suurta pukua toivoen, että se istuisi ylioppilasjuhlissa.
– Silloin puku on rippijuhlissa liian iso ja ylioppilasjuhlissa liian pieni. Tällöin vaate on kokoajan väärän kokoinen, Pajukangas sanoo.
Muurimäki kehottaa kiinnittämään huomiota myös puvun laatuun ja klassisuuteen.
– Nuoren kannattaa ostaa tietenkin laadukas puku. Laatu kestää, ja vaate ei jää kertakäyttöiseksi. Klassinen väri auttaa pukua kestämään aikaa, hän neuvoo.
Suomalaiset miehet ovat innostuneet pukeutumisesta
Suomalaiset miehet pukeutuvat tällä hetkellä tyylikkäästi, ja monet ovat kiinnostuneita muodista ja pukeutumisesta.
– Miehet ovat innostuneita pukeutumisesta. Suomeen on rantautunut myös ‘’red carpet’’ -pukeutumiskulttuuria, eli vaatimattomuuden sijaan pukeudutaan juhlavasti ja istuvan puvun valintaan panostetaan, Muurimäki kertoo.
Suomalaiset miehet eivät juokse niinkään trendien perässä, vaan haluavat pukeutua ennen kaikkea mukavasti ja omaa silmää miellyttäen.
– Suomalainen menee mukavuus ja omat mieltymykset edellä, Pajukangas sanoo.