Tämä kaikki muuttuu 1. kesäkuuta: 5 iloista asiaa, jotka ovat ensi maanantaista lähtien jälleen sallittuja!

MTV kävi läpi, mikä kaikki muuttuu kesäkuun ensimmäisenä päivänä, kun osa hallituksen koronatoimien linjauksista astuu voimaan. Kesän vietto näyttää hyvin erilaiselta kuin aiemmin, mutta moni taho pääsee nyt jatkamaan toimintaansa erityisohjein.

Hallitus linjasi 6. toukokuuta koronatoimien jatkamisesta sekä rajoitustoimien hallitusta ja asteittaisesta purkamisesta, joiden myötä kesäkuun ensimmäisenä päivänä suomalaisten arkeen on tiedossa merkittäviä muutoksia.

Perjantaina hallitus ilmoitti päätöksestään, että suositus matkustamisen rajoittamisesta kumotaan välittömästi. Kotimaanmatkailuun ei siis ole enää hallituksen mielestä esteitä.

Alle 50 hengen kokoontumiset sallittuja, jumalanpalveluksissa saa olla jopa 500 henkeä

Kesäkuun 1. päivästä lähtien aikaisempi 10 hengen kokoontumisrajoitus kasvaa 50 henkilöön. Rajoitus koskee myös ulkoharrastuspaikkoja. 

Esimerkiksi puistopiknik on rajoitusten nimissä täysin sallittua, kunhan turvavälejä ja hygieniaa noudatetaan. Omaa harkintakykyään voi kuitenkin käyttää siinä, kannattaako mennä kaikista vilkkaimpaan puistoon, vai löytyisikö lähistöltä väljempiä paikkoja.

Sairausoireisena tulee edelleenkin pysytellä kotona ja ottaa yhteys terveydenhuoltoon. 

Hallitus jatkaa myös etätyösuositustaan ja arvioi sitä uudelleen kesän jälkeen. Nyt on siis oiva aika pystyttää työpiste omalle pihalle tai mökkirannalle.

Jumalanpalveluksiin ja toimituksiin kirkkotilassa, kuten vihkimiseen, kasteeseen ja siunaamiseen, voi 1. kesäkuuta alkaen kuitenkin osallistua myös yli 50 henkeä, jos tila sallii ja turvaohjeita noudatetaan. Enimmäisosallistujamäärä on 500 henkeä, mutta tilaisuuksien henkilömäärä suhteutetaan aina yhden–kahden metrin turvavälein tilaan sopivaksi.

Käytännössä yli 50 hengen häitä tai kastetilaisuuksia on edelleen hankala pitää, koska useimmat haluavat järjestää kirkollisen toimituksen jälkeen juhlat kotona tai ravintolassa. Ne ovat yksityistilaisuuksia ja niitä koskee näin ollen valtioneuvoston linjauksen mukainen 50 hengen enimmäisosallistujamäärä.

Ikäihmisiä voi tavata ulkona turvaohjeista huolehtien

Hallitus on höllentänyt myös yli 70-vuotiaita koskeneita rajoituksia. Edelleenkin sisätiloissa vierailuja tulisi välttää, ja välttämättömässä tilanteessa tulee noudattaa tarkkaa hygieniaohjeistusta.

Ulkona voi kuitenkin turvallisten välimatkojen päästä käydä tervehtimässä myös ikäihmisiä ja muita riskiryhmäläisiä. Turvaväliä kannattaa pitää ainakin kaksi metriä.

Hallitus korostaa ohjeistuksessaan sosiaalisten kontaktien ylläpitoa ja yleistä terveydenhuoltoa hyvinvoinnin kannalta, eli ulkoilu, naapuriapu ja läheisten tapaaminen esimerkiksi etänä ovat edelleen tärkeitä ohjeita ikäihmisille kesän varalle.

Ravintoloissa saa viettää aikaa kello 23 saakka

Kesäkuun alusta lähtien ravintolat ja kahvilat voivat avata ovensa asiakkaille aamukuuden ja kello 23 välillä. Käytännössä siis yökerhot pysyvät kiinni.

Alkoholin myynti on sallittua ravintoloissa kello 9–22 välillä.

Tähän asti ravintoloista on voinut ostaa tuotteita take away-periaatteella, mutta kesäkuusta lähtien niihin saa jäädä myös ruokailemaan.

Ravintoloilla ja kahviloilla on yleinen velvollisuus järjestää sisä- ja ulkotilojensa rakenteet ja kalusteet sekä palvelukäytännöt siten, etteivät asiakkaat altistu taudin leviämiselle. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi suojamuoveja asiakaspaikkojen väleissä.

Kaikkien asiakkaiden täytyy nauttia ostamansa elintarvikkeet oman istuma- tai seisomapaikkansa ääressä. Ne saa kuitenkin noutaa tiskiltä itse.

Kulttuurin ja kansalaistoiminnan ovet aukeavat

Julkiset sisätilat kuten museot, teatterit, oopperat, kulttuuritalot ja kirjastot voivat avata ovensa kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Kirjastoihin ei kuitenkaan saa jäädä viettämään aikaa, vaan niiden toiminta keskittyy lainaustoimintaan. Kirjojen lainaamiseen ja palautukseen suositellaan käytettävän automaatteja.

Myös nuoriso- ja kerhotilat, järjestöjen kokoontumispaikat, ja kuntouttava työtoiminta sekä muu työkeskustoiminta avataan kesäkuun alusta lähtien.

Huvipuistoihin, elokuvateattereihin ja eläintarhoihin saa ottaa rajoitetusti yleisöä, kunhan kävijöiden turvallisuus pystytään varmistamaan. 

Viihdettä ja elämyksiä on kuitenkin tarjolla rajallinen määrä, sillä esimerkiksi monet teatterit ovat joutuneet perumaan kesän näytöksiään. Myös suurin osa musiikkifestivaaleista on peruttu.

Suomen suurin elokuvateatteriketju Finnkino on perunut kaiken ohjelmistonsa toistaiseksi. Laajamittaisen tarjonnan on arvioitu alkavan jälleen heinäkuun aikana. 

Urheilukisoille lähtölaukaus

Kesäkuun alusta myös urheilukisat- ja sarjat voivat palata toimintaan erityisjärjestelyin. Urheiluministeri Hanna Kososen mukaan yleisötapahtumissa voi olla paikalla enemmän kuin 50 henkilöä, eli yleisöä saa päästää katsomoon. Maksimi on 500 henkilöä.

Tapatuma kuitenkin tulee järjestää niin, että osallistujat ja yleisö pystyvät noudattamaan turvavälejä sekä hygieniaohjeita. Myöskään jonoja ei saa muodostua esimerkiksi lippuluukulle tai myyntipisteelle.

Urheiluseurat voivat jatkaa harjoituksiaan alle 50 hengen rajaa noudattaen. Pukuhuoneiden käyttöä vältetään, ja harjoituksissa vältetään tarpeettomia fyysisiä kontakteja.

Yli 500 henkilön rajoitus on voimassa tämän hetken tiedon mukaan heinäkuun loppuun. Koronapandemia vaikuttaa myös kansainvälisten urheilukisojen järjestämiseen, voit lukea muun muassa yleisuhreilijoiden tulevasta kisaruuhkasta MTV Urheilun puolelta.

Ulkomaan matkailua ei edelleenkään suositella

Schengenin sisärajaliikenteen rajoituksia laskettiin työsuhteeseen tai muuhun välttämättömään syyhyn perustuen jo 14.5. alkaen. 

Vapaa-ajan matkailua ulkomaille tulee kuitenkin välttää edelleen. Hallituksen mukaan purkutoimien päivittämistä seurataan EU-tasolla.

Esimerkiksi risteilyalukset ovat jo osin palanneet reiteilleen erityisjärjestelyin, mutta huvimatkoja niilläkään ei vielä voi tehdä. MTV kävi seuraamassa aavemaista tunnelmaa ruotsinristeilyllä viime viikolla, voit lukea erikoisesta matkasta lisää tästä artikkelista.

Myös kaksi merkittävää lakiuudistusta astuu voimaan

Koronatoimenpiteinä tehdyt lakimuutokset ovat voimassa lokakuun loppuun saakka. Asetuksen mukaan rajoitukset koskevat 1.6.2020 alkaen koko maata. Lainsäädäntö kuitenkin sallii myös sen, että hallitus voi tarvittaessa muuttaa rajoituksia alueittain, jos maakuntien tautitilanne muuttuu nopeasti. 

Kesäkuun alussa myös Suomen sisäiseen liikenteeseen on luvassa merkittäviä muutoksia, kun tieliikennelaki ja vesiliikennelaki uudistuvat. 

Vesiliikennelain uudistus koskee kauppamerenkäynnin lisäksi huviveneilijöitä. Uudistuksessa vesiliikenteen sääntöjä yhdenmukaistetaan ja esimerkiksi päällikkösääntelyä muutetaan. Se tarkoittaa, että jatkossa myös huvivenematkalla tulee olla nimetty päällikkö, joka on vastuussa turvallisuudesta.

Tieliikennelain uudistuksen vaikutuksista pääset lukemaan lisää MTV:n koostamasta tietopaketista tästä artikkelista.

*Päivitys kello 18.26: Juttua päivitetty tuoreilla tiedoilla jumalanpalvelusten henkilömäärärajoituksista ja hallituksen päätöksestä luopua matkailun välttämissuosituksesta.

Lue myös:

    Uusimmat