Mies hermostui ex-kumppaninsa oikeussalipakoiluun ja päätti ottaa tämän itse kiinni jokamiehen oikeuden turvin. Mies saikin itse tuomion pahoinpitelystä.
Tarina juontaa juurensa 2000-luvun alkuun, jolloin mies ja nainen seurustelivat keskenään vuosikausien ajan. Pariskunta erosi vuonna 2013.
Sittemmin pariskunta joutui oikeuteen setvimään välejään. Nainen kuitenkin jätti monta kertaa menemättä oikeudenkäyntiin niin, että oikeuskäsittelyä oli jouduttu lykkäämään.
Miehen mukaan naiselle oli määrätty useasti uhkasakko ja hänet oli lopulta etsintäkuulutettu tästä syystä. Mies oli huolestunut siitä, ettei nainen saapuisi seuraavaankaan oikeudenkäyntiin.
Talvella 2022 hän näki exänsä uuden miesystävän auton erään kaupan pihalla ja soitti hätäkeskukseen. Poliisi kertoi laittavansa partion asialle.
Viikon kuluttua tästä mies kertoi käyneensä Pasilan poliisiasemalla kyselemässä asiasta ja poliisi oli edelleen kertonut hoitavansa asiaa.
Naiselle mustelma käsivarteen
Kun seuraavaan oikeudenkäyntipäivään oli kaksi kuukautta, mies näki ex-naisystävänsä sattumoisin ruokamarketissa. Koska poliisi oli kertonut hänelle, että nainen oli etsintäkuulutettu, mies päätti ottaa naisen kiinni.
Nainen kertoi myöhemmin, että yhtäkkiä kaupassa joku tarttui häntä takaapäin käsivarresta kaksin käsin. Kiinnipitäjä oli ollut hänen ex-kumppaninsa, joka oli raivoissaan.
Mies kertoi sanoneensa exälleen, että "nyt tämä peli saa riittää" ja naisen on mentävä poliisin pakeille ja "palautettava rahat". Miehen mukaan nainen oli vastannut, ettei aio maksaa velkojaan vaan järjestää asiat niin, että mies joutuu maksamaan naiselle.
Miehen mukaan hänen oli tarkoitus vain lopettaa naisen viisi vuotta kestänyt pakoilu ja saada tämä vihdoin oikeuden eteen.
Tilanne päättyi, kun nainen soitti paikalle uuden miesystävänsä, jonka jälkeen paikalle tulivat myös vartijat ja sitten poliisit.
Nainen sai kiinnipitämisestä suurehkon mustelman käsivarteensa.
Kiinniotosta säännöt
Helsingin käräjäoikeus totesi, että jokamiehen oikeus kiinniottoon koskee vain verekseltään tietyistä rikoksista tavattua henkilöä. Kiinniottoon oikeuttavat rikokset, joista voi seurata vankeutta.
Lisäksi jokamiehen kiinniotto-oikeus koskee verekseltään lievästä pahoinpitelystä, näpistyksestä, lievästä kavalluksesta, lievästä luvattomasta käytöstä, lievästä moottoriajoneuvon käyttövarkaudesta, lievästä vahingonteosta tai lievästä petoksesta tavoitettu henkilöä.
– Jokainen saa ottaa myös kiinni sen, joka viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan on pidätettävä tai vangittava. Kiitti otettu on viipymättä luovutettava poliisille, oikeus kirjoitti tuomiossaan.
Sakkoja rapsahti
Oikeus totesi, että vaikka nainen olisi etsintäkuulutettu tiedoksiantamista varten, häntä ei oltu määrätty pidätettäväksi tai vangittavaksi. Tästä syystä miehellä ei ollut oikeutta ottaa häntä kiinni.
Oikeuden mukaan mies tiesi asian varsin hyvin, sillä poliisi oli kertonut hoitavansa asiaa.
Käräjäoikeus tuomitsi 49-vuotiaan miehen helmikuussa 2022 tapahtuneesta pahoinpitelystä 20 päiväsakkoon. Lisäksi oikeus määräsi miehen maksamaan uhrille 200 euroa kärsimyskorvauksia.