Mies räpläsi äänikirjaa ja ajoi tienvarressa työskennelleen hinausautokuskin kuoliaaksi – sai puoli vuotta ehdollista

Mies kelasi äänikirjaa kesken ajon ja ajoi tienvarressa työskennelleeseen hinausauton kuljettajan kuoliaaksi. Oikeus tuomitsi miehen ehdolliseen vankeuteen.

Onnettomuus tapahtui Jyväskylässä nelostiellä marraskuussa 2022.

Hinausauton kuljettaja työskenteli tienvarressa huomiovaatteet yllään. Myös hinausauton varoitusvalot olivat päällä. Hinausauto oli noutamassa tiellä aikaisemmin ojaan päätynyttä peräkärryä.

Samaan aikaan paikkaa lähestyi henkilöauto, jonka kuljettaja kuunteli äänikirjaa. Mies räpläsi äänikirjan asetuksia joko auton kojelaudan näytöltä tai puhelimeltaan.

Miehen katse ei ollut tiessä vaan huomio oli äänikirjassa. Kun hän huomasi hinausauton kuljettajan, hän painoi jarrua.

Jarrun painaminen tapahtui poliisin tutkinnan mukaan 0,1 sekuntia ennen törmäystä.

Törkeää huolimattomuutta

Äänikirjaa kuunnelleen miehen reagointi tapahtui auttamattoman myöhässä. Henkilöauto syöksyi päin hinausauton kuljettajaa ja törmäsi myös hinausautoon.

Henkilöauto tuli Palokan rampista alas ja törmäsi moottoritien suoralla tiellä seisahtuneena olleeseen hinausautoon sekä sen ulkopuolella työskennelleeseen kuljettajaan.

1960-luvulla syntynyt hinausauton kuljettaja kuoli vammoihinsa.

Henkilöauton kuljettaja myönsi aiheuttaneensa hinausauton kuljettajan kuoleman törkeällä huolimattomuudella.

Onnettomuusaikaan tiellä oli hyvä näkyvyys ja kelikään ei selittänyt onnettomuutta. Tapahtumapaikalla on 100km/h nopeusrajoitus. Tien pinta oli tapahtuma-aikaan märkä.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 1970-luvulla syntyneen henkilöauton kuljettajan törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen. 

Lisäksi oikeus määräsi miehen maksamaan vakuutusyhtiölle reilut 73 000 euroa vahingonkorvauksia.

Lue myös:

    Uusimmat