Kantahämäläinen Tuomas Siren seurueineen oli valinnut tarkoituksella Tallinnan-matkansa ajankohdaksi perjantain 30. kesäkuuta.
– Sen verran se vaikutti, että ängettiin väkisin tälle päivälle, Siren kertoo Tallink Siljan myymälässä.
"Se" oli tässä tapauksessa Viron alkoholivero, joka pomppaa heinäkuun alussa noin 70 prosenttia oluen ja monien muiden mietojen juomien kohdalla.
Vero nostanee olutlavan hintaa muutamalla eurolla. Viro kiristää alkoholin verotusta asteittain, ja lisää korotuksia on tiedossa kolmena seuraavana vuotena.
Olutkärryjä vetävät suomalaiset ovat kuuluneet Tallinnan sataman katukuvaan oikeastaan koko Viron itsenäisyyden ajan. Valtaosa suomalaisturisteista kertoi perjantaina uskovansa, ettei alkoholiveron korotuksella ole merkittävää vaikutusta suomalaisten intoon matkustaa Viroon, vaikka viinarallia se saattaakin hillitä.
– En usko, että se meihin vaikuttaa. Käydään Tallinnassa muutenkin esimerkiksi hotellissa, kertoo espoolainen Päivi Kulmala.
– Sen verran se vaikutti nyt, että haluttiin ostaa juhlajuomat synttäreille ennen veronkorotusta.
Tuomas Siren muistuttaa, että Virossa alkoholi on jatkossakin selvästi Suomea halvempaa.
– Sitten ei enää kannata lähteä, jos alkaisi olla lähellä Suomen hintoja.
Seuraavaksi Latviaan
Myös helsinkiläinen Pasi Salervo ja tamperelainen Arto Mettälä olivat ostamassa juhlajuomia syksyn häihin. Salervo kertoo käyvänsä Tallinnassa välillä lounasreissuilla.
Tästä on kyse
– Viron hallitus nostaa oluen verotusta yli 160 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.
– Suurin pomppaus astuu voimaan 1. heinäkuuta 2017, jolloin oluen vero nousee noin 70 prosenttia.
– Jos vero siirtyisi suoraan hintaan, se merkitsisi 24-tölkkiselle olutsalkulle noin 2-4 euron hinnannousua.
– Veronkorotus ei näy kuluttajahinnoissa Tallinnassa ja laivoilla vielä lauantaina. Jälleenmyyjät ovat ostaneet tavaraa varastoon vanhalla verolla sen verran paljon, että hinnat pysyvät nykyisellä tasolla ainakin syksyyn.
– Viron oikeuskansleri oli valittanut veronkorotuksesta Viron korkeimpaan oikeuteen, joka päätti perjantaina, ettei korotus ole perustuslain vastainen.
– Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen ihan juomanhakureissulla, lastia hakemassa, virnuilee Salervo, joka ostaa tällä reissulla hääjuomia 600 eurolla.
Mettälä on sen sijaan käynyt Virossa usein alkoholiostoksilla. Hän uskoo suomalaisten lisäävän asiointiaan Latviassa verotuksen kiristyessä Virossa.
– Kyllä voisin kuvitella lentäväni Tampereelta Riikaan ostoksille, tulisi edulliseksi, Mettälä sanoo.
Myös helsinkiläinen Jukka Mustola povaa Latvian nostavan profiiliaan.
– Markkinointi Latvian suunnalta on jo lisääntynyt.
Hinnat vielä kuukausia ennallaan
Veronkorotus siirtyy kuluttajahintoihin viiveellä. Satama-alueen jälleenmyyjät, kuten Super Alko, ovat ostaneet varastot jo niin täyteen, että hinnat pysyvät vuoden loppuun ennallaan.
Myös laivoilla veronkorotuksiin oli varauduttu.
– Meillä on ihan hyvät varastot, ainakin kesän yli mennään näillä hinnoilla, kertoo Tallink Siljan duty freen johtaja Aimar Pärna.
– Seuraamme tarkasti, mitä maissa tehdään.
Pärnan mukaan on mahdollista, että Tallink Silja leikkaa omaa katettaan pitääkseen hintansa kilpailukykyisinä.
"Vero osuu eniten suurkuluttajiin"
Tamperelainen Arto Helminen ja sastamalalainen Henri Kuusisto olivat Tallinnassa työreissulla ja tekivät samalla ostoksia Super Alkossa. He eivät olleet kuulleet veronnousun ajankohdasta.
– Oletin, että se oli noussut jo. No, kerkesinpä ostaa juomat pois, Helminen sanoo.
Miehet eivät usein viitsi lähteä Pirkanmaalta Tallinnaan. Kuusiston mielestä Suomesta alkoholia saa riittävän hyvin, vaikka kotimainen alkoholipolitiikka kiusaakin lähinnä kohtuukäyttäjiä.
– Kyllä ne, jotka haluavat juoda, saavat aina hommattua viinaa.
Matkalaisten yleisin näkemys onkin, että veronkorotus vaikuttaa lähinnä niihin, jotka lähtevät ostamaan Virosta suuria määriä alkoholia.
– Kyllä se varmaan paljon vähenee joillakin, oululainen Antti Pihlaja arvelee.
– Itse tulee niin harvoin käytyä, ettei se vaikuta.