Suomeen saapui keskiviikkoiltapäivänä ryhmä turvapaikanhakijoita Kreikan pakolaisleireiltä.
Alaikäisiä lapsia ja nuoria tuli Suomeen kaikkiaan 24 ilman huoltajaa. Heidän turvallisuutensa ja yksityisyytensä takaamiseksi Maahanmuuttovirasto vahvisti maahan saapumisen vasta illalla.
Euroopan komission Suomen-edustusto kertoi aiemmin keskiviikkona, että Kreikasta olisi siirretty jo tiistaina ja keskiviikkona Suomeen ilman huoltajaa olevia pakolaislapsia. Migrin mukaan Suomeen tulleet lapset ja nuoret ovat iältään 10–16-vuotiaita. Heistä suurin osa on kotoisin Afganistanista.
Kreikan leirien olosuhteita on kuvattu epäinhimillisiksi, koska puutteita on niin vedestä, terveydenhoidosta kuin riittävistä nukkumistiloistakin. Kreikan saarilla arvioidaan olleen 5 000 alaikäistä lasta ja nuorta.
Projektipäällikkö Monna Airiainen Migristä kertoi keskiviikkona illansuussa, että ryhmä oli saapunut perille Espooseen ja että tulijat ovat nyt kaksi viikkoa karanteeninomaisissa oloissa.
– Tärkeintä on, että he saavat levätä ja rauhoittua ja sitten katsellaan pikkuhiljaa tilannetta. Edessä on muun muassa terveystarkastuksia. Järjestämme myös pientä aktiviteettia sen mukaan, miten he jaksavat.
Maahanmuuttovirasto on valmistautunut tulijoihin siten, että lasten ja nuorten vastaanottopaikkoja on lisätty eri puolille Suomea. Ilman huoltajaa Suomeen tulevat alaikäiset asuvat esimerkiksi ryhmäkodeissa, jotka ovat pieniä ja kodinomaisia.
Lue myös: Pakolaislasten lennätykset Kreikasta Suomeen käynnistyneet, kertoo Euroopan komission Suomen-edustusto – Migri kiistää tiedon
Suomi sitoutunut ottamaan 175 ihmistä
Suomen hallitus on sitoutunut ottamaan Välimeren maista yhteensä 175 haavoittuvassa asemassa olevaa, joista valtaosa saapuu Suomeen lähikuukausien aikana. Yhteensä sata otetaan juuri Kreikan pakolaisleireiltä. Lisäksi Suomi ottaa Maltalta noin 26 ja Kyprokselta noin 30 apua tarvitsevaa.
Siirtoja on tarkoitus toteuttaa lähikuukausina vaiheittain, kun komissiossa tehdyt valmistelut on saatu päätökseen ja koronaviruksesta johtuvia matkustusrajoituksia puretaan. Belgiaan siirretään 18, Ranskaan 50, Saksaan 106, Sloveniaan 4 ja Liettuaan 2 lasta. Saksan lukuun sisältyy myös siirrettävien lasten sisaruksia ja vanhempia. Nämä siirrot toteutetaan myöhemmin tässä kuussa.
Pääasiallinen kohderyhmä ovat ilman huoltajaa olevat lapset. Järjestelyyn hyväksytään myös lapsia, joilla on jokin vakava terveysongelma sekä heidän lähiomaisiaan.
Kulujen kattamiseksi Suomi on saanut EU:lta 12 miljoonaa euroa. Alun perin ensimmäinen siirto oli suunniteltu kesäkuulle, mutta se on viivästynyt käytännön järjestelyiden takia.
Siirrot ovat osa järjestelyä, jota EU-komissio koordinoi yhdessä Kreikan viranomaisten kanssa. Siirrot toteutetaan yhteistyössä YK:n virastojen ja Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston (EASO) kanssa.
Juttua muokattu 8.7.2020 klo 18.51 lisäämällä tieto Maahanmuuttoviraston vahvistuksesta.