Torontossa järjestettävässä jääkiekon World Cupissa nähdään muutama sääntöerikoisuus verrattuna esimerkiksi kotimaiseen SM-liigaan.
World Cupissa pelataan NHL:stä tutuilla säännöillä, joten esimerkiksi valmentajan haastemahdollisuus on käytössä. Jos valmentaja epäilee, että vastustaja on tehnyt maalin paitsiotilanteesta tai maalivahtia häiriten, hän voi haastaa tuomion, jolloin tilanne tarkastetaan videolta. Joukkueelle tulee kuitenkin olla aikalisä käytössä, jotta haasteen voi tehdä.
Turnauksessa tuomioita jakavat NHL-tuomarit (kaksi päätuomaria ja kaksi linjamiestä ottelua kohden). Kokemuksesta ei ole puutetta, sillä jokaisella tuomarilla on vyöllään vähintään 720 NHL-ottelua.
Miten pääsee jatkopeleihin?
Turnauksen kahdeksan joukkuetta on jaettu kahteen neljän maan lohkoon. Välieriin pääsee kaksi parasta molemmista lohkoista, joten turnaussyteemi on raaka. Finaalissa mestaruus irtoaa kahdella voitolla. Alkulohkoissa voitosta saa aina kaksi pistettä, jatkoajalla tai rangaistuslaukauksilla tulleesta tappiosta yhden pisteen.
Turnauksen alkulohkot
Lohko A: Kanada, Tshekki, Yhdysvallat ja Euroopan kokoelmajoukkue
Lohko B: Venäjä, Suomi, Ruotsi ja Pohjois-Amerikan alle 23-vuotiaiden kokoelmajoukkue
Kahden joukkueen ollessa tasoissa ratkaisee keskinäinen ottelu. Jos kolme tai kaikki neljä joukkuetta ovat tasapisteissä, ratkaiseviksi tekijöiksi nousevat tässä järjestyksessä: kaikista alkulohko-otteluista varsinaisella peliajalla tai jatkoajalla saavutetut voitot, varsinaisen peliajan voitot, maaliero ja tehdyt maalit.
Jos vielä tässä vaiheessakin kaksi tai useampi joukkue on tasoissa, paremmuus haetaan keskinäisten otteluiden maalierosta ja tehdyistä maaleista.
Otteluiden jatkoajoilla on käytössä erikoisuus. Jos joukkue ottaa maalivahdin pois ja hakee voittoa ylimääräisen kenttäpelaajan avulla, tämä joukkue menettää jo hankitun pisteensä, jos vastustaja tekee voitto-osuman tyhjään maaliin (ei käytössä siirretyn rangaistuksen aikana). Pisteet menevät tällöin 2-0 voittavalle joukkueelle.
Turnauksen otteluohjelma
Alkulohkot
La 17.9. klo 22.30 Eurooppa – Yhdysvallat
Su 18.9. klo 03.00 Kanada – Tshekki
Su 18.9. klo 22.00 Venäjä – Ruotsi
Ma 19.9. klo 03.00 Suomi – P-Amerikka
Ma 19.9. klo 22.00 Tshekki – Eurooppa
Ti 20.9. klo 03.00 P-Amerikka – Venäjä
Ti 20.9. klo 22.00 Ruotsi – Suomi
Ke 21.9. klo 03.00 Yhdysvallat – Kanada
Ke 21.9. klo 22.00 Ruotsi – P-Amerikka
To 22.9. klo 03.00 Kanada – Eurooppa
To 22.9. klo 22.00 Venäjä – Suomi
Pe 23.9. klo 03.00 Tshekki – YhdysvallatVälierät
Su 25.9. klo 02.00 A1 – B2
Su 25.9. klo 20.00 B1 – A2Finaalit
Ke 28.9. klo 03.00
Pe 30.9. klo 03.00
Su 2.10. klo 02.00 (tarvittaessa)Ajat Suomen aikaa (lähde: nhl.com). MTV Sport seuraa Leijonien ottelut livenä verkkosivuillaan.
Rangaistuslaukauskisan voittaja saa puolestaan tehtyihin maaleihin yhden lisämerkinnän, kun ottelun häviäjälle merkitään päästettyihin osumiin yksi lisätakaisku (rankkareilla 2-2-tilanteessa: voittajan maaliero 3-2, häviäjän 2-3).
Kansallishymnit
Yksi turnauksen kuumista kysymyksistä on liittynyt kansallishymneihin, sillä mukana ovat kokoelmajoukkueet niin Pohjois-Amerikasta kuin Euroopastakin.
Pohjois-Amerikan nuorista kootulle joukkueelle soitetaan ennen jokaista ottelua sekä Kanadan että Yhdysvaltojen kansallishymni. Euroopan kokoelmajoukkueen pelaajat ovat puolestaan suostuneet siihen, että ennen heidän ottelujaan ei soiteta mitään hymniä.
Muut kuusi maata saavat luonnollisesti nauttia tutuista sävelistä ennen ottelujaan.
Lähde: Sportsnet
Alla olevassa videossa Suomen joukkueen tunnelmia sunnuntailta ennen lähtöä Pohjois-Amerikkaan.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.