Rahan antaminen lahjaksi voi olla joidenkin mielestä helppo valinta, mutta osalle se tuottaa stressiä: paljonko on riittävästi ja onko minulla ylipäätään varaa hankkia lahjaa? Tapakouluttaja neuvoo, miten erilaisissa tilanteissa kannattaa toimia.
Kesä on erilaisten juhlien kulta-aikaa. Valmistujaisjuhlien jälkeen viikonloppuja alkavat täyttää muun muassa hää- ja rippijuhlat.
Useimmiten hääparille tai ripiltä päässeelle nuorelle annetaan lahjaksi kirjekuori, joka sisältää jonkinlaisen summan rahaa. Minkälainen rahamäärä olisi riittävästi?
Lue myös: Tili Meritassa tai Kansallis-Osake-Pankissa? Näin kävi rahoillesi, jos unohdit tilisi jo suljettuun pankkiin
Rahaa voi lahjoittaa oman varallisuutensa mukaan
Tapakouluttaja Helena Valonen muistuttaa, että juhlat eivät ole pohjimmiltaan kilpailu- tai rahankeruutilanne.
– Sopiva summa on sellainen, että jokainen kuuntelee omaa sydämen ääntään: mikä summa tuntuu hyvältä lahjoittaa? Valonen toteaa vierailullaan Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Asia kannattaa ensinnäkin suhteuttaa omaan elämäntilanteeseensa. Nuoret, opiskelijat ja työttömät eivät ymmärrettävästi voi antaa lahjaksi suuria summia ja joissain tilanteissa pelkkä onnittelukorttikin voi Valosen mukaan riittää mainiosti.
– Kun olemme työelämässä ja pussissa on vähän enemmän varallisuutta, silloin laitetaan vähän hulppeammin, mutta ei ole mitään määrättyä summaa.
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Viisikymmentä euroa on ollut menneinä vuosina monen mielestä mukavan passeli ja pyöreä summa, mutta tuntuuko se jo liian pieneltä, kun hinnat vain nousevat?
– Ei ole viisikymppinenkään menettänyt arvoaan, kun mietitään, kuinka ison työn takana se on, että saamme sen viisikymppiä.
Valonen muistuttaa, että varsinkin nykyään 50 euroakin on monelle ihmiselle iso raha.
Entä jos lahjan hankkiminen ei taloudellisista syistä onnistu? Katso pääkuvan videolta, mitä pahimmillaan tapahtuu, jos lahjalistalleen valitsee vain arvokkaita vaihtoehtoja.
Lue myös: Osaatko mökkietiketin? Tapakouluttaja ohjeistaa – pitääkö vieraiden tyhjentää huussia tai viedä tuliaisia?
"Laitamme kirjekuoreen sen verran kuin haluamme"
Vaikka häälahjassa vastaanottajana on kaksi ihmistä, Valosen mukaan tilanteen voi kuitenkin ajatella niin, että vastaanottajia on yksi: hääpari tai parin perhe.
Lahjaa antaessa kannattaa ensinnäkin pohtia, millaisessa elämäntilanteessa hääpari on ja kauanko he ovat olleet yhdessä ja ehtineet rakentaa yhteistä kotia. Jos sukulaisilta ja tutuilta ei ole tullut viestiä toivotuista tavaralahjoista, lahjoitetaan yleensä rahaa.
– Jokainen miettii itse sen summan. Meille on tullut sellainen ajatus, että kun häissä tarjotaan ateria ja se maksaa tietyn summan, niin ihmiset alkavat miettimään, riittääkö tämä korvaamaan minun ruokailuni hääjuhlassa, Valonen pohtii.
– Idea ei ole suinkaan se, vaan idea on se, että menemme juhliin hyvillä mielin ja laitamme kirjekuoreen sen verran kuin haluamme.
Jos hääpari esimerkiksi viestisi, että ruoan kattamiseksi riittää 50 euroa, ei se olisi enää lahja, vaan pakollinen sisäänpääsymaksu.
Valonen jakaa myös näppärän vinkin rahan lahjoittamiseen "anonyymisti".
Yksi henkilö voi ottaa vastaan kukat ja lahjat. Rahakuorista otetaan itse valuutta syrjään ja laitetaan onnittelukortit esille. Kaikki annetut rahat voidaan laittaa yhteiseen "lahjasampoon", missä ne ovat lopulta kaikki sekaisin.
Tällöin ei tarvitse kiinnittää huomiota siihen, kuka toi 20 euroa, kuka 50 ja kuka peräti 100 euron setelin, vaan keskitytään olennaiseen.
Lue myös: Pikkupoika näki äitinsä hääpuvussa– reagoi valloittavalla tavalla
Katso myös: Pari järjesti häät alle 500 eurolla, tältä juhlat näyttivät:
1:49