Mika Tommola observatoriossa: Tältä näyttää laite, jolla määriteltiin ennen Suomen virallinen aika

1:55imgTältä näyttää kapistus, jolla mitattiin Suomen virallinen aika.
Julkaistu 29.02.2024 22:21
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Tänään on karkauspäivä, mutta mistä tämä ylimääräinen päivä johtuu? Kevennysmies kävi selvittämässä mystisen päivän taustoja. 

Maapallon kierto Auringon ympäri kestää 362 päivää ja 6 tuntia. Tuo ylimääräinen tuntimäärä huomioidaan joka neljäs vuosi pitämällä karkauspäivä.

Karkauspäivä tarkoittaa lisäkiirettä Helsingin yliopiston tähtitieteellisessä observatoriossa, kun henkilökunta esittelee Tähtitorninmäen ainutkertaisia antiikkikaukoputkia.

Observatoriosta löytyy myös kello, josta laskettiin aikoinaan Suomen virallinen aika. Atomikellon tultua kuvioihin vanhasta messinkikalustosta kuitenkin luovuttiin.

– Sen takia monet havaintolaitteet täällä säilyi, monissa observatorioissa ne heitettiin roskiin ja nyt heitä sitten harmittaa, Helsingin Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen kertoo.

Mika Tommola kävi selvittämässä Kymmenen uutisten kevennyksessä karkauspäivän taustoja, ja kurkistamassa valtavaan varastoon, josta löytyy mittalaitteistoa vuosien takaa vaikka millä mitalla.

Lue myös: Nasa vie neljä vapaaehtoista vuodeksi pois tästä maailmasta: Kyseessä Mars-kokeilu

Lue myös: Kaikkien aikojen kirkkain musta aukko löydetty: Hirviö syö Auringon verran materiaa joka päivä

Tuoreimmat aiheesta

Kevennykset