Mikkelin laajan myrkytysepidemian syy selviämässä – yli 800 sairastui syötyään tortillalettuja

Kouluruokailu Helsingissä.
Yli 800 ihmistä sairastui elokuun puolessavälissä 18 eri koulussa Mikkelissä Etelä-Savossa. Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 15.11.2023 14:46
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Mikkelissä elokuussa tapahtuneen koululaisten ruokamyrkytysepidemian syy on selviämässä, tiedottaa Ruokavirasto.

Yli 800 ihmistä sairastui elokuun puolessa välissä 18 eri koulussa Mikkelissä Etelä-Savossa. 

Kouluissa oli ennen sairastumisia ruokana kasvistäytteisiä tortilloja. Asiasta tehdyn kyselyn perusteella oireiden aiheuttajaksi epäiltiin tortillalettuja.

Oireita saaneiden oppilaiden ikä vaihteli alakoululaisista lukioikäisiin.

Joidenkin oppilaiden mukaan tortillaletut tai niiden täytteet maistuivat pahalta. Muutama oppilas raportoi, että he olivat maistaneet "saippuan makua".

Yleisimmät oireet olivat vatsakipu, pahoinvointi ja päänsärky. Suurimmalla osalla oireet alkoivat alle tunnin kuluessa ruokailusta, ja ne kestivät keskimäärin alle 12 tuntia.

Lue myös: Mikkelin kouluruokailuepidemiaan ei ole vieläkään löytynyt syytä – selvitystyö jatkuu

Ruokavirasto: Kalsiumpropionaatti todennäköinen syy koululaisten oireiluun

Ruokaviraston tutkimuksissa tortillalettunäytteistä on nyt todettu korkeita pitoisuuksia kalsiumpropionaatti-lisäainetta. Viraston mukaan se onkin todennäköinen syy koululaisten oireiluun.

Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden toteuttaman ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen analysoiman kyselytutkimuksen perusteella koululaisten sairastumista selitti vahvimmin tortillalettu.

Epidemiaan liitetyt tortillaletut poistettiin myynnistä elokuussa.

Lue myös: Mikkeli: Kouluruokailuepidemiassa sairastui kyselyn mukaan 800 ihmistä – syy ei tiedossa

Kalsiumpropionaattia käytetään säilöntäaineena

Kalsiumpropionaattia käytetään elintarvikkeissa pääasiassa säilöntäaineena. Propionihappo ja sen suolat ovat tehokkaita homeita ja leivän rihmabakteereita vastaan.

Epäilyksen alaisten tortillalettujen kalsiumpropionaattipitoisuudet olivat Ruokaviraston mukaan kymmenen kertaa suuremmat kuin muiden tortillalettujen kalsiumpropionaattipitoisuudet.

Pitoisuudet ylittivät selvästi lisäaineen korkeimman sallitun käyttömäärän 2000 mg/kg.

–Korkea kalsiumpropionaattipitoisuus selittää todennäköisesti mikkeliläisten koululaisten oireilua. Lisäaineen turvallisuustutkimuksissa suuret raja-arvon ylitykset ovat aiheuttaneet ruuansulatuskanavan ohimeneviä ärsytysoireita. Kalsiumpropionaatilla ei ole todennettuja haitallisia pitkäaikaisvaikutuksia, tiedotteessa kerrotaan.

Ruokamyrkytykset, joissa syyksi epäillään kalsiumpropionaattia, ovat Ruokaviraston mukaan äärimmäisen harvinaisia. 

Syytä korkeisiin kalsiumpropionaattipitoisuuksiin selvitetään yhteistyössä puolalaisen valmistajan ja valmistajaa valvovan viranomaisen kanssa.

Lue myös: Mikkelin kouluissa ruokamyrkytyksen oireita saaneita yli 200 – syynä "saippuanmakuiset" kasvistortillat?

Vegetortilloja syöneet oppilaat alkoivat voida pahoin ja oksennella Mikkelissä – "Oireet tulivat niin äkkiä"

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka