Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Grilliruoka ei olekaan "se pahin" – leivästä paljastui yllättävä seikka Ruokaviraston riskinarvioinnissa: "Sitä syödään huomattavasti enemmän"

8:43img
KATSO MYÖS: Tiesitkö tätä pizzasta? Viiden jälkeen -ohjelmassa selvitettiin Suomen suosituimmat täytteet.
Julkaistu 14.10.2020 13:10

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruokavirasto selvitti, miten altistuminen haitallisille elintarvikkeiden PAH-yhdisteille vaikuttaa lasten terveyteen.

Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan tehneensä riskinarvioinnin lasten altistumisesta elintarvikkeiden PAH-yhdisteille. PAH-yhdisteet ovat palamisessa syntyviä syöpävaarallisia yhdisteitä. 

PAH-yhdisteitä eli polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä muodostuu elintarvikkeisiin esimerkiksi savustamisessa ja grillaamisessa. Niitä päätyy elintarvikkeisiin myös ympäristön kautta. Elintarvikkeissa suurimpia PAH-pitoisuuksia on savustetuissa ja grillatuissa liha- ja kalatuotteissa. PAH-yhdisteiden on todettu aiheuttavan syöpää koe-eläimissä. Useille elintarvikkeille, muun muassa savustetuille liha- ja kalatuotteille, on asetettu EU-lainsäädännössä enimmäispitoisuuksia.

Riskinarvioinnissa olivat mukana PAH-yhdisteiden lähteistä leivät, murot ja myslit, rasvat ja öljyt sekä savustetut liha- ja kalatuotteet. Riskinarvioinnin tulosten mukaan PAH-pitoisuudet olivat suurimpia grillatussa lihassa, savukinkussa ja lämminsavukalassa.

– Suurin PAH-yhdisteiden lähde oli kuitenkin yllättäen leipä, sillä sitä syödään huomattavasti enemmän kuin savustettuja ja grillattuja elintarvikkeita. Muita merkittäviä lähteitä olivat savukinkku, makkara sekä rasvat ja öljyt, sanoo Ruokaviraston erikoistutkija Tero Hirvonen tiedotteessa.

LUE MYÖS: Mitä olemmekaan syöneet? Subwayn leipä ei olekaan leipää – Irlannin korkein oikeus teki yllätyspäätöksen

Ei muodosta terveysriskiä lapsille

Altistus kaikista lähteistä yhteensä oli kuitenkin pientä, joten PAH-yhdisteet eivät aiheuta terveysriskiä suomalaisille 3–6-vuotiaille lapsille.

Riskinarvioinnin ruoankäyttöaineisto saatiin Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin DAGIS-projektista, johon osallistui 3–6-vuotiaita lapsia vanhempineen eteläisestä Suomesta ja Keski-Pohjanmaan maakunnasta.

– Elintarvikkeiden pitoisuustiedot tulivat Ruokaviraston omista analyyseistä sekä tieteellisestä kirjallisuudesta. Altistuksen mallinnuksessa käytettiin Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikössä kehitettyä BIKE-mallinnusohjelmistoa, kertoo Hirvonen.

Pelkona "kinkkukielto" PAH-yhdisteiden vuoksi

Haitalliset PAH-yhdisteet puhuttivat viimeksi syyskuussa, kun uutisoitiin suomalaisen palvikinkun ja savukalan valmistamisen jatkumisesta.  Maa- ja metsätalousministeriö kertoi tuolloin Euroopan komission antaneen asentuksen, joka sallii pysyvästi tavallista korkeammat enimmäisrajat PAH-yhdisteiden pitoisuudelle meillä perinteisin menetelmin savustetuille liha- ja kalatuotteille.

LUE MYÖS: Nyt se on varmaa! Kinkkukieltoa ei tule ja suomalaista savukalaa saa jatkossakin – ministeri Jari Leppä: "Taattu pysyvällä poikkeusluvalla"

Komission päätös tarkoittaa sitä, että Suomessa voidaan myydä perinteisesti savustettuja tai palvattuja liha- ja kalatuotteita myös jatkossa. Vuonna 2017 väläyteltiin jo "kinkkukieltoa", kun uutisoitiin ensimmäisen kerran EU:n säädöksistä. 

– Savustus on perinteisenä valmistusmenetelmänä osa suomalaista ruokakulttuuria. Sen jatkuminen Suomessa on nyt taattu pysyvällä poikkeusluvalla. Olen vakuuttunut, että terveellisyys ja perinteet mahtuvat samaan ruokapöytään jatkossakin, totesi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

LUE MYÖS: Tätä et ehkä tiennyt Kotipizzan tuotteista: Vuonna 1996 myyntiin tuli aikamoinen floppi – jauhelihapizzasta nousi järjetön kohu

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka