Miksi Afganistanin hallinto romahti niin helposti? 5 polttavaa kysymystä asiantuntijalle

3:23imgPuuttuiko Afganistanin sotilailta ja poliiseilta taisteluhalu vai kyky? Näin asiantuntija vastaa
Julkaistu 17.08.2021 08:35

Noora Knapp

noora.knapp@mtv.fi

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettajan mukaan Afganistanin sotilailta ja poliiseilta puuttui taistelutahto maansa hallinon puolesta.

Ääriliike Taleban on valloittanut lyhyen ajan sisällä kaikkien Afganistanin maakuntien tärkeät kaupungit. Maan hallinnon viimeisenä tukikohtana pidetty pääkaupunki Kabul kaatui eilen sunnuntaina.

Esitimme viisi polttavaa kysymystä Afanistanin tilanteeseen liittyen maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettajalle Oscar Lasseniukselle.

Lue myös: MTV Uutiset seuraa Afganistanin tilannetta: Lue tuoreimmat tiedot tästä

Taleban yllättyi itsekin siitä, miten nopeasti Afganistan saatiin vallattua. Puuttuiko Afganistanin sotilailta ja poliiseilta taisteluhalu tai kyky? 

– Varmaankin sekä että. Näyttää tällä hetkellä siltä, että se oli nimenomaan tahto, joka puuttui. Ei ollut mitään syytä taistella tai kuolla sellaisen hallinon puolesta, jota ei nähnyt itselleen tärkeäksi.

Vaikka Kabulin lentokentällä tilanne on kaoottinen, kenttä on edelleen Yhdysvaltojen hallinnassa. Mitä tapahtuu, kun Yhdysvallat poistuu sieltäkin?

– Tällä hetkellä on tällainen seesteisempi vaihe meneillään laajemmassa kuvassa siinä mielessä, että Taleban toistaa sitä, että annetaan kansainvälisten diplomaattien ja muiden poistua ja annetaan sen lentokentän olla. Sitä kautta päästää siihen, että Taleban voi rauhassa ottaa keskushallinnon osalta sen maan haltuunsa.

– Se, mitä sen jälkeen tapahtuu, liittyy sitten Talebanin sisäiseen rakenteeseen. Pystyykö keskushallinto eli Talebanin ylin johto pitämään ne sotakomentajat, jotka ympäri Afganistania ovat näinkin nopeasti ja onnistuneesti vallanneet sen maan, näpeissään vai meneekö se takaisin siihen vanhaan Talebaniin.

Afganistanin valtaaminen onnistui lähes ilman vastarintaa, mutta onko Talebanille varteenotettavia vastavoimia Afganistanissa?

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että vastavoima puuttuu. Se vastavoima, joka oli tehtävään rakennettu, koulutettu ja asetettu antautui erittäin nopeasti, kun sitä tahtoa puolustaa ei ollut.

Talebanin valtaannousua on luonnehdittu Yhdysvalloille häpeällisenä paikkana. Tarvitaanko Yhdysvaltoja ja tuleeko maa taas auttamaan talebanien vastaisessa taistelussa?

– Epäonnistuminen. Se on varmaan se sana, jota Yhdysvalloissa ja kansainvälisissä yhteisöissä pohditaan tällä hetkellä. Se nöyryytys siitä, että 20 vuoden sotatoimi sillä alueella ei tuottanut tulosta. Toisaalta se hetki, jolloin oltaisiin voitu käyttää vielä sotilasvoimaa ja ehkä ratkaista tilanne on kyllä menetetty. Ainakin siltä näyttää nyt tällä hetkellä.

Talebanitkaan eivät ole yhtenäinen ryhmä. Pystyykö se muodostamaan toimivan hallinnon?

– Sitä tässä hetkessä on erittäin mielenkiintoista seurata kaikista kauheista tapahtumista huolimatta. Seuraamme sitä, kun Afganistanin keskusjohto yrittää kertoa, että ne pyrkivät rakentamaan sellaista hyvin johdettua hallintoa, jonka kanssa voi keskustella ja käydä kauppaa ja ylläpitää suhteita.

– Toinen puoli, jonka mainitsin aiemmin on se sotajoukko. Miten nämä keskenään pystyvät sen vallan jakamaan jää nyt nähtäväksi. Muutaman päivän ja viikkojen sisällä nähdään varmaankin sitten, että miten se asemoituu siellä.

Lue myös: Lomansa keskeyttänyt presidentti Biden pitää puheen Afganistanin tilanteesta

Tuoreimmat aiheesta

Afganistan