Miksi alapää tuoksuu oudolta, miten seksihalut herätetään? Asiantuntija vastasi intiimivaivoja koskeviin kysymyksiin

alusvaate
Intiimivaivojen puheeksi ottamista ja selvittämistä lääkärillä ei pidä hävetä. Colourbox.com
Julkaistu 02.11.2016 06:15

YHTEISTYÖSSÄ RFSU

Erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäki RFSU:lta vastasi lukijoiden kysymyksiin intiimialueen ongelmista. Kysymykset koskivat välilihan haavoja, munasarjoissa tuntuvaa kipua, oudolta tuoksuvaa alapäätä, intiimialueen puna- ja valkojäkälää, vulvodynian kanssa selviämistä ja naisen seksihalujen lisäämistä.

Kysymys: Minulla on välilihassa pieniä haavoja. Niitä on ollut usean vuoden ajan. Rasvaan silloin, kun niitä on, Bepanthenella. Mistähän voisi johtua? Olen 46-vuotias ja vaihdevuodet jo alkaneet. Limakalvot on vielä aika normaalit.

Bepanthen toimii hyvin intiimialueella. Muita asioita mitä voi tehdä, on kiinnittää huomiota intiimialueen hygieniaan. Jos pesu vedellä ei riitä, käytä intiimialueen pesuun sopivaa tuotetta.

Kun kuivaat herkkiä limakalvoja, tee se taputellen, älä hinkkaamalla. Huomioi tämä myös vessakäyntien osalta, eli tee kuivaus taputellen. Jos iho on herkkää, menee se rikki monesti ihan siksi, että kuivaus on liian voimakasta.

En suosittele käyttämään pikkuhousunsuojia, jos ei ole pakottavaa tarvetta, sillä ne saattavat hautoa ihoa, mikä lisää ihon kuivuutta.

Koska haavoja on ollut näin pitkään säännöllisin väliajoin, suosittelisin näyttämään niitä gynekologille tai ihotautien hoitoon erikoistuneelle lääkärille. Yleisenä ohjeena on, että mikäli ihottuma tai haavat ovat kroonisia, näytettäisiin niitä lääkärille, joka voi arvioida, ovatko jatkotutkimukset tarpeen. Kyse voi olla ihan ihon kuivuudesta, mutta silti näyttäisin ihoaluetta lääkärille. Joskus intiimialueen limakalvoilla esiintyy esimerkiksi ihosairauksia, jotka on syytä näyttää lääkärillä.

Kysymys: Olen 45-vuotias ja vaihdevuodet alkoivat jo ollessani 38v. Nyt tuntuu useimmiten kipua munasarjoissa, ohikiitävää vihlomista muutamien päivien ajan ja sitten helpottaa, näin aina epäsäännöllisin syklein. Voiko tämä johtua siitä, että kuukautiset ns. yrittävät vielä tulla ja se aiheuttaa kipua, vai mikä muu sen voi aiheuttaa? Lisäksi ihmettelen aika-ajoin jännää tuoksua alapäästä, se ei ole paha muttei hyväkään, jotenkin erilainen kuin ennen.

Ilmeisesti lääkäri on aikanaan todennut vaihdevuosien alkaneen? Aika pitkän ajan päästä munasarjat oireilisivat, jos kyse olisi mainitsemastasi asiasta. Koska mielestäsi kipu paikallistuu munasarjoihin ja välillä esiintyy myös epämukavia tuoksuja, kääntyisin varmuudeksi gynekologille, joka voi sitten arvioida tarkemmin, mistä on kyse. Oireet voivat viitata esimerkiksi tulehdukseen.

Kysymys: Minulla on ollut noin 3–4 vuotta alapäässä punajäkälä, ja mikään hoito ei tunnu auttavan. Viimeksi oli viisi viikkoa kortisonivoidehoito. Se helpotti, mutta ei poistanut kokonaan. Onko mitään mahdollisuutta parantua?

Kysymys: Minulla todettiin valkojäkälä intiimialueella. Olen ollut pitkään ilman seksiä, mutta olen tavannut uuden kumppanin, eli mitä nyt?

Valkojäkälää esiintyy erityisesti peräaukon läheisyydessä, ulkosynnyttimissä, naisilla häpyhuulissa, miehillä esinahassa ja terskassa. Valkojäkälä kutiaa ja kirvelee, ja raapiminen pahentaa oireita. Tauti voi aiheuttaa esinahan ahtautumista, kiinnikkeitä niin miehen esinahkaan kuin naisen häpyhuuliin. Näiden seurauksena voi tulla kipua seksiin ja virtsaamisongelmia.

Punajäkälä aiheuttaa sukuelinten alueelle kirvelyä, naisilla valkovuotoa, yhdyntäkipua, verenvuotoa ja joskus jopa arpeutumista ja limakalvokiinnikkeitä. Parantavaa hoitoa ei ole, mutta hyvällä hoidolla voidaan haittoja vähentää.

Hoito kuuluu kummassakin sairaudessa mielestäni ehdottomasti ihotautilääkärille tai gynekologille/urologille. Lääkärin seurannat ovat tärkeitä kummassakin sairaudessa, siten voidaan arvioida sairauden mahdollista etenemistä. Kannattaa varata aika lääkärille ja käydä heidän kanssa läpi hoitomahdollisuuksia.

Ihon kunnosta kannattaa huolehtia intiimialueen tuotteilla. Perusvoiteen lisäksi voit kokeilla, onko intiimialueen iholla suunnatusta öljystä tai rasvasta hyötyä (ei voi tietää kokeilematta). Jos lääkäri on määrännyt lääkityksiä tai muita tuotteita, käytetään tietysti ensisijaisesti niitä.

Seksin aikana kannattaa ehdottomasti käyttää liukuvoidetta (miehen ja naisen), jos seksi aiheuttaa kipua.

Kysymys: Minulla on todettu reilu vuosi sitten 50-vuotiaana vulvodynia. Lääkehoito on tehnyt olosta siedettävää. Välillä tulee kuitenkin kipuja ja kirvelyä. Ei ole suhdetta eikä ole kylläkään halujakaan, tunnen olevani puolinainen. Tätäkö se tulee olemaan?

Hienoa kuulla, että lääkehoito on tuonut jonkinlaista apua tilanteeseen. Itsehoitona pyytäisin sinua myös huomioimaan seuraavia asioita. Käytä mukavia, puuvillaisia alusvaatteita. Nuku yöllä ilman alushousuja. Vältä tiukkoja vaatteita. Pese vaatteesi myös mahdollisimman luonnonmukaisilla tuotteilla.

Pese alapää pelkällä vedellä. Taputtele iho hellästi kuivaksi pesun jälkeen, ja toimi samoin myös vessassa. Älä hinkkaa alapäätä, vaan ole hellä. Hoida alapään herkkää ihoa. Paras tuote löytyy kokeilemalla (tähän vaikuttaa ihon ja alapään alueen herkkyys).

Rentoutumisesta tai koulutetun fysioterapeutin antamasta ohjauksesta voi olla apua kivunhallinnassa. Ota rohkeasti asia puheeksi lääkärin kanssa, hän voi tietää, kenen puoleen kannattaa asian kanssa kääntyä.

Kerrot, ettei sinulla ole nyt suhdetta. Kun seksi tulee ajankohtaiseksi, on seksissä tärkeä kuunnella omia tuntemuksia ja puhua avoimesti kumppanin kanssa seksiin liittyvästä kivusta. On hyvä muistaa, että yhdyntä on pieni osa seksiä, ja kumppanille voi tuottaa nautintoa monin tavoin.

Seksissä pitää aina käyttää liukuvoidetta. Läheisyyden ja hellyyden merkitys korostuu, sillä usein seksiin liittyvä kipu aiheuttaa myös seksuaalista haluttomuutta. Läheisyys taas sitten lisää oksitosiini-hormonin tuotantoa ja lisää myös seksuaalista halua ja yhteenkuuluvuuden tunnetta suhteessa.

Kysymys: Millä saa nainen seksihalun lisääntymään? Miehille näyttää olevan erilaisia lääkkeitä, joita mainostetaan, mutta naisille ei tunnu olevan?

Seksuaalinen halu vaihtelee elämän aikana. Siihen voivat vaikuttaa hyvin monet asiat: hormonaaliset muutokset, stressi, sairaudet/lääkkeet ja toisaalta parisuhteessa tapahtuvat asiat.

Nainen kaipaa usein elämässään kumppaninsa huomiota. Kumppani voi omalla toiminnallaan parantaa naisen itsetuntoa, millä on suuri merkitys naisen seksuaalisuudelle. Kumppania kannattaa kehua kaikin tavoin, kertoa tunteista ja antaa positiivista palautetta.

Läheisyydellä on myös suuri merkitys seksuaalisen halun synnyssä. Läheisyys lisää oksitosiini-hormonin tuotantoa ja usein sen myötä seksuaalista halua. Läheisyys kertoo myös kumppanille, että hän on tärkeä kumppanilleen.

Seksuaaliseen haluun voi vaikuttaa myös sillä, että seksistä puhutaan avoimesti ja kumpikin osapuoli voi avoimesti esittää toiveita seksielämään. Vaihteleva ja nautinnollinen seksi voi lisätä halua entisestään, sekä toisaalta se, että oma kumppani on kiinnostunut huolehtimaan juuri kumppanin tarpeista.

Seksuaalista lisänautintoa voi hakea liukuvoiteista ja välineistä. Kumppanin kanssa voi yhdessä tutustua, millaisia välineitä on saatavilla, ja toisaalta siihen, mitä yhdessä ollaan valmiita kokeilemaan.

Tärkeää on uskaltaa ottaa asia puheeksi kumppanin kanssa ja sitten yhdessä miettiä ratkaisuja siihen, miten seksielämästä voidaan tehdä kummankin näkökulmasta tyydyttävä.

Kysymys: Mistä johtuu jatkuva pissahätä ja se, että pissa haisee pahalle? Ei ole diabetesta eikä pissatulehdusta. Missä syy? Olen 54 vuotta.

Virtsassa tapahtuvat muutokset kertovat usein terveydentilastamme. Niin virtsan väri kuin tuoksukin voi kertoa ruokavaliosta, juodun nesteen määrästä, tulehduksista, erilaista sairauksista (miehellä eturauhasvaivat, diabetes, virtsakivien tulehdus tms), lääkityksistä tai alkoholista jne.

Syitä voi olla siis hyvin monia. Syy ei selviä pelkän kertomasi perustella, eli sinun on syytä käydä asian kanssa lääkärillä, jolloin syytä voidaan selvitellä tarkemmin.

Tuoreimmat aiheesta

Studio55