Aina ei tee mieli seksiä. Joskus seksin harrastaminen voi olla jopa kivuliasta. Seksiongelmien kanssa ei kuitenkaan tarvitse kärsiä tai häpeillä yksin.
Seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus voivat vaikuttaa monilla eri tavoilla seksuaaliseen kokemukseen. Oireilu ei välttämättä ole pelkästään fyysistä, vaan vaikutusta voi olla myös tunne-elämään, oman arvon tunteeseen ja kehonkuvaan.
– Jos seksi tekee kipeää, niin silloin kannattaa lähteä hakemaan apua ja selvittää, mistä se johtuu, Lääkärikeskus Aavan gynekologi Sanna Hänninen kertoo.
LUE MYÖS: Nainen, sattuuko vatsaasi seksin jälkeen? Asiantuntija paljastaa syyt kivun takaa
Mikä on vulvodynia?
Syitä kivuliaalle seksille voi olla monia. Esimerkiksi tulehdukset emättimessä tai sukupuolitaudit voivat aiheuttaa kipua muun muassa rakkuloiden muodossa. Myös eräät limakalvolla esiintyvät pitkäaikaissairaudet saattavat oireilla kivuliaastikin.
– Joskus ulkosynnyttimillä saattaa olla haavaumia tai limakalvot ovat kovin kuivat, Hänninen listaa mahdollisiksi kivunsynnyttäjiksi.
On myös olemassa eräs sairaus nimeltä vulvodynia. Siinä esiintyy selittämätöntä ulkosynnyttimien kipua ja kirvelyä.
– Kun mitään tunnettua sairautta ei ole takana ja ulkosynnyttimillä ei ole mitään näkyviä oireita, niin silloin puhutaan vulvodyniasta, Hänninen kertoo.
Sen oireet ovat vaihtelevia. Vulvodynialla tarkoitetaan pitkäaikaista, eli yli kolme kuukautta kestänyttä kiputilaa, jonka taustalla ei ole mikään tunnettu sairaus, eikä ulkosynnyttimien alueella näy mitään poikkeavaa muutosta. Seksin harrastaminen voi sattua ja samoin tamponin asettaminen paikoilleen ja jopa kosketus voi sattua.
Terveyskirjaston mukaan vulvodynia on yleisin yhdyntäkipujen aiheuttaja 18–40-vuotiailla naisilla.
LUE MYÖS: Pitäisikö naisen tutkia omaa alapäätään peilin avulla? Gynekologi: "On ihan luonnollista tietää, miltä itse näyttää"
Seksiongelmat voivat johtua haluttomuudesta
Joskus seksi ei luista sen takia, ettei yksinkertaisesti tee mieli harrastaa seksiä.
– Siihen toki vaikuttaa paljolti oma elämäntilanne, Hänninen muistuttaa.
Ruuhkavuodet, kiire ja stressi ovat yleisiä syitä. Kun seksille ei löydy aikaa, ei sitä välttämättä halua tai muista edes ajatella.
– Seksille kannattaa varata aikaa ja tietoisesti varata sille joku hetki, Hänninen ehdottaa.
LUE MYÖS: Väljähtyikö seksielämä? Tätä seksiterapeutti suosittelee avuksi: ”Määrään sitä asiakkailleni jatkuvasti"
Hormonaaliset muutoksetkin voivat vaikuttaa
Myös vaihdevuosiin voi liittyä haluttomuutta hormonaalisten muutosten takia. Ikä ja jatkuva uupumus voivat vähentää erityisesti naisilla seksuaalista halua ylläpitävien hormonien määrää. Vaihdevuosien jälkeen naisten haluttomuuden taustalla voivat olla myös emättimen limakalvojen kuivumisen aiheuttamat yhdyntäkivut. Myös imetyksen aikana voi ilmetä limakalvojen kuivumista.
Hormonaalinen ehkäisy voi myös aiheuttaa ainakin väliaikaista haluttomuutta. Niissä tilanteissa Hänninen kannustaa kärsivällisyyteen.
– Useimmiten ne oireet tasaantuvat ja helpottuvat käytön myötä.
Ajoittainen haluttomuus on tavallista.
– Tietysti myös se, että onko oikea kumppani? Toki sekin siihen asiaan vaikuttaa, Hänninen toteaa.
Videolla gynekologi Sanna Hänninen kertoo pitääkö olla huolissaan, jos seksi ei luista.
LUE MYÖS: Seksiasiantuntija Nadian "nautinnollinen" vinkki naisille seksihalujen lisäämiseksi: "Paras asia, jonka voit tehdä"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta seksi ja parisuhde.
Osittainen lähde: Terveyskirjasto: Vulvodynia, Terveyskirjasto: seksuaalinen haluttomuus