MTV Uutiset kertoi tänään vangista, joka ei kieltäytyy vapautumisprosessiin kuuluvasta psykologisesta arviosta. Vanki on aiemmin kahdesti hakenut vapautumista, mutta vetänyt hakemuksensa pois. Tämän jälkeen viranomaiset ryhtyivät ajamaan vangin vapauttamista.
Rikosseuraamuslaitoksen Etelä-Suomen arviointikeskuksesta kerrotaan, että on hyvin harvinaista, että vanki ei haluaisi vapautua vankilasta.
– Olen ollut tässä tehtävässä viitisen vuotta, ja meillä on ollut vain yksi elinkautisvanki, joka on psyykkisistä syistä kieltäytynyt vaarallisuuden arvioinnista, kertoo johtaja Annamari Räisänen.
Myös Rikosseuraamuslaitokselta kerrotaan, että tapaukset ovat hyvin harvinaisia. Joitakin vastahakoisia vankeja muistetaan, mutta näistä kaikki on saatu saatu keskusteluin ja motivoimalla jatkamaan vapautumisprosessia.
Ulkomaailmassa eläminen tuntua vaikealta
Elinkautisvankien pääsy ehdonalaiseen alkaa yleensä vangin omasta aloitteesta, ja on hyvin harvinaista, ettei vanki itse hae vapautumista. Tällaisessa tilanteessa Rikosseuraamuslaitos voi itse lähteä ajamaan asiaa.
Räisäsen mukaan kieltäytyminen psykologisesta arviosta ei välttämättä suoraan tarkoita, ettei vanki halua vapautua.
– Vangilla voi olla esimerkiksi ongelmia tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa, psykologinen arvio vaatii kuitenkin toimintaa viranomaisten kanssa, hän toteaa.
Vangilla voi olla myös huolta omasta jaksamisesta, psyykkisestä hyvinvoinnista ja pärjäämisestä vankilan ulkopuolella. Vaikka vankilassa pyritään opettamaan taitoja vapaudessa pärjäämiseen, voi ulkomaailmassa eläminen tuntua vaikealta.
– Merkitystä on myös sillä, onko vangilla turvallista sosiaalista verkostoa vankilan ulkopuolella, mihin vankeuden jälkeen palata.
Erityisesti iäkkäille muutto voi olla vaikeaa
Vangilla saattaa olla myös muita pelkoja. Esimerkiksi pelko ulkopuolella elävistä vihamiehistä on mahdollista, vaikka Räisänen pitää todellista riskiä pienenä.
– Jos vanki on valmis tekemään viranomaisen kanssa yhteistyötä, pystytään tällaisiinkin seikkoihin valmistautumaan. Oman turvallisuuden pelko voi toisaalta myös kertoa psyykkisestä epätasapainosta.
Rikosseuraamuslaitokselta kerrotaan, että erityisesti iäkkäillä vangeilla siirtyminen voi olla vaikeaa. Räisänen myöntää, että iäkkälle vankilasta muutto voi olla eritysen vaikeaa.
– Jos on ollut pitkään vankilassa ja löytänyt sieltä oman pesän tai kolon, on siellä hyvin turvallista olla. Maailma on voinut muuttua elinkautisen aikana paljon, ja muutokset herättävät huolta vangeissa kuten muillakin ihmisillä, hän kertoo.
Rikosseuraamuslaitokselta kerrotaan, että jotakin vanhimpia vankeja vapautetaan vankilasta suoraan palvelutaloon. Tällaisissa tilanteissa motivaatiota on voitu parantaa päästämällä vanki esimerkiksi lomiksi tutustumaan taloon.