Miksi erilaiset liikennetilanteet ottavat niin paljon päähän? Näin saat tunnekuohun laantumaan

0:22img
KATSO MYÖS: Autoilijan on väistettävä jalankulkijaa suojatiellä. Tästä tilanteesta tuli sakot.
Julkaistu 17.01.2024 20:05
Toimittajan kuva

Mikael Mikkonen

mikael.mikkonen@mtv.fi

Yllättävät tilanteet saavat suomalaiset suuttumaan tien päällä.

Lähes joka kolmas suomalaisista purkaa ainakin joskus kiukkua saman tien tilanteen toiselle osapuolelle, jos liikennetilanne suututtaa. Asia ilmenee Liikenneturvan kyselystä.

Kyselyn mukaan 15 prosenttia jatkaa kiukun purkamista myös muihin liikkujiin matkan jatkuessa.

Liikenteessä ärsytystä herättävät yllättävät tilanteet. 

Kun tien päällä joutuu ärsyttävään tilanteeseen, jokainen voi kuitenkin itse valita toimintatapansa. Mikäli asiaa jää pyörittelemään mielessään, jää tunnekuohu päälle.

Kolme neljästä suomalaisesta jää pohtimaan suuttumuksen aiheuttanutta asiaa myös jälkeenpäin.

Suunnittelija Tomi Niemi Liikenneturvasta sanoo tiedotteessa, että kiukun purkaminen liikenteessä aiheuttaa vaaratilanteita ja lisää myös onnettomuusriskiä.

– Ihmiset ärsyyntyvät, jos toinen osapuoli ei toimi odotetulla tavalla, esimerkiksi sääntöjen tai kokemukseen perustuen. Silloin tilanne tulee itselle yllätyksenä ja se aiheuttaa tunnekuohun.

Tunnekuohu kuitenkin häviää nopeasti, jos keskittyy omaan liikkumiseensa, eikä jää pyörittelemään mielessään muiden virheitä. Tällöin huomio siirtyy pois ärsytyksen kohteesta.

Lue myös: Loppu rattiraivoamiselle? Nissanin konseptiauto osaa jo lukea mielialaa

Liikenneturva: Ihminen on erehtyväinen

Erityisesti liikennesääntöjen tulkinnasta, väistämisvelvollisuuksista ja tilan jakamisesta esiintyy kasvavaa eripuraa eri tienkäyttäjäryhmien välillä. Moinen vastakkainasettelu saattaa luoda turhautumista, aggressiivista käyttäytymistä ja jopa aiheuttaa liikenneonnettomuuksia.

Liikenneturva muistuttaa, että kaikki liikenteessä liikkujat ovat ihmisiä, joiden kulkumuodot vaihtelevat sen mukaan, mikä on tarve. Tienkäyttäjä pyöräilee välillä ja välillä ajaa autoa tai käyttää linja-autoa tai taksia.

– Ihminen on erehtyväinen ja virheitä tehdään myös liikenteessä. Omista oikeuksista luopuminen vahingon välttämiseksi on silloin tarpeellista ja verenpaineen nostattaminen turhaa, Niemi toteaa. 

– Oikea tilannenopeus ja yllättävien liikkeiden välttäminen auttaa kaikkia tiellä liikkujia.

Kokeile positiivista viestintää

Ilahduttava tapahtuma liikenteessä kasvattaa positiivisuuden kierrettä. Neljä viidestä suomalaisesta huomio muut teillä liikkuvat myönteisemmin, kun matka jatkuu jonkin ilahduttavan liikennetilanteen jälkeen.

Niemikin kannustaa kokeilemaan liikenteessä positiivista viestintää.

– Kiitoksen sanominen ääneen tai kättä heilauttamalla saattaa kantaa pitkälle ja edistää positiivista vuorovaikutusta liikenteessä. Positiivinen vuorovaikutus synnyttää omalta osaltaan turvallista liikennekulttuuria.

Liikenneturvan kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1000 ihmistä.

Lue myös: Törttöilijä oli törmätä poliisiautoon! Autoilijan vaarallinen sivuluisusekoilu tallentui kojelautakameraan Vantaalla

Olipa lähellä! Kehokamera näyttää, miten poliisi vältti vakavat vammat kuin ihmeen kaupalla Yhdysvalloissa

Auto päätyi törmäyksessä jokeen Kiinassa – kuljettaja pelastautui kattoluukun kautta

Lue kaikki uusimmat autoiluun liittyvät uutiset!

Lähde: Liikenneturva

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne