Miksi ihmiset eroavat, vaikka välittävät vielä toisistaan? 6 yleistä syytä

1:43img
KATSO MYÖS: Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota?
Julkaistu 30.11.2023 06:25

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Joskus ero on välttämätön, vaikka se kirpaisisikin kovaa. Miksi ihmiset eroavat, vaikka rakkautta riittäisi?

Työskenteletkö kovasti pitääksesi parisuhteesi kasassa ja lakaiset samalla ongelmat pois silmistä? Tämä voi johtaa suurempiin sydänsuruihin myöhemmin. 

– Kaksi todella mukavaa, ihanaa ihmistä voivat olla parisuhteessa yhdessä, ja se ei vain toimi, koska he eivät vain sovi toisilleen sen suhteen, mitä tarvitsevat toisiltaan, kuvailee Purduen yliopiston kliinisen psykologian professori Susan South Insiderin haastattelussa.

South kertoo kuusi yleistä syytä, joiden vuoksi pariskunnat riitelevät ja eroavat, vaikka välittäisivätkin toisistaan kovasti.

Lue myös: Pitääkö parisuhteen eteen oikeasti "tehdä töitä"? Psykologi nostaa esiin tärkeän näkökulman

1. He jättivät yhteensopimattomuuden huomiotta jo heti suhteen alussa

Sitoutuneisuus parisuhteessa on tärkeää, mutta Southin mukaan jotkut pariskunnat saattavat jättää yhteensopimattomuuteen viittaavat asiat huomiotta vain pysyäkseen yhdessä.

Alussa heistä tuntuu, että kaikkien eroavaisuuksien yli voi päästä, mutta Southin mukaan aina ei näin ole.

– Mistä tahansa tappelettekin, kun aloitatte parisuhteen, siitä luultavasti tappelette 20 vuoden päästäkin, sillä luonteenne eivät tule muuttumaan niin paljon.

Jos pariskunta ei kykene hyväksymään eroavaisuuksiaan, he saattavat tapella yhtä useammin, sillä moni haluaa saada suhteen toimimaan, kun tuntee sitoutuneensa toiseen. 

Kun pariskunta vihdoin suostuu kohtaamaan ongelman, ero saattaa olla vääjämätön. Mielessä saattaa myös käydä, että eron olisi pitänyt tapahtua jo vuosia aiemmin.

Miten suhtautua kumppaniin, joka viivyttelee tärkeiden asioiden hoitoa? Juttu jatkuu videon alla.

1:00img

Huomenta Suomen vieraana prokrastinaatiosta eli tärkeiden asioiden lykkäämisestä kirjan kirjoittanut psykologi Minna Miao.

2. Isoista asioista ollaan eri mieltä

Persoonallisuuserojen lisäksi pariskunnat saattavat vältellä keskustelua isoista asioista, joissa ei ole neuvotteluvaraa, kuten talousasioista tai perheestä.

Southin mukaan esimerkiksi rahan käsittely, lapsihaaveet ja lastenkasvatus ovat isoja riidanaiheita, jotka voivat johtaa eroon.

South suositteleekin puhumaan nämä aiheet läpi ennen suuria sitoumuksia, kuten avioliittoa. 

Lue myös: Omat vai yhteiset rahat? Asiantuntija kertoo parhaan ratkaisun pariskunnille

3. He eivät auta toisiaan tavoitteisiin pääsemisessä

Southin mukaan on tärkeää, että pariskunnan osapuolet auttavat toisiaan tavoitteiden saavuttamisessa, olipa kyseessä sitten maratonjuoksu tai uuden työpaikan hankkiminen. 

European Journal of Social Psychology -julkaisussa vuonna 2022 esitellyn tutkimuksen mukaan toisiaan tukevien pariskuntien suhde kukoistaa enemmän. 

– Parisuhteet eivät toimi silloin, kun kumppanisi ei välitä tai ei halua auttaa sinua kohti noita tavoitteita, South tiivistää.

Jos kumppanilta ei heru tukea, voi se ajan myötä johtaa eroon.

Lue myös: Miksi monet pariskunnat eroavat kesäloman jälkeen?

4. Toisinaan ihminen voi muuttua merkittävällä tavalla

Vaikka ihmisten luonteet eivät yleensä muutu Southin mukaan kovinkaan paljon ajan myötä, toisinaan tietyt olosuhteet voivat johtaa siihen, että ihmisestä tuleekin hyvin erilainen kuin se henkilö, joka hän oli parisuhteen alussa.

Esimerkiksi mielenterveysongelmat voivat aiheuttaa ongelmia parisuhteeseen.

– Nuo ovat asioita, jotka vaikuttavat todella merkittävästi siihen, kuinka olet puolison tai romanttisen kumppanin kanssa, South huomautta.

Jos tilanteessa voi kasvaa ja oppia, on mahdollista jatkaa eteenpäin yhdessä. Mutta jos toinen ihminen kasvaa ja toinen ei, se voi johtaa eroon.

Lue myös: Mielenterveysongelmat repivät parisuhdetta sisältä – tunnista ensimmäiset hälytysmerkit: "Moni ero voitaisiin estää"

Millaista elämä on parisuhteessa, jossa toisella tai molemmilla on ADHD? Juttu jatkuu videon alla.

8:28img

Kirjailija Sari-Marika Durchman ja äänikirjalukija Kati Tammensalo kertovat parisuhteistaan, joita on värittänyt ADHD.

5. He ovat halveksuvia riitatilanteissa

Se, kuinka pariskunta riitelee keskenään, voi todella ennustaa eron mahdollisuutta.

South sanoo, että jos osapuolet voivat olla kunnioittavia toista kohtaan tai ainakin löytää jotain huumoria riidasta, heillä on parempi mahdollisuus onnistua kuin halveksuntaan tai kriittisyyteen sortuvilla.

Tunnetun tutkijan John Gottmanin mukaan halveksuva käytös ennustaakin kaikista todennäköisimmin avioeroa. Halveksuvaa käytöstä voi olla esimerkiksi silmien pyörittely, sarkasmi ja nimittely.

Lue myös: Havaitsetko hälytysmerkit ajoissa? Tällainen käytös enteilee eroa – "Päättää parisuhteen aika nopeasti"

6. He eivät voi täysin avautua toisilleen

Ihmisissä voi olla yksilöllisiä eroja sen suhteen, kuinka luontevalta heistä tuntuu jakaa asioita itsestään. Esimerkiksi ekstrovertti saattaa helpommin jakaa yksityiskohtia elämästään kuin introvertti. 

Eroja voi olla myös sen suhteen, kuinka nopeasti avautuminen tapahtuu.

– Jos et halua jakaa enemmän, tämä henkilö ei välttämättä ole oikea sinulle, South kuitenkin sanoo.

Ajan myötä jompikumpi tai molemmat voivat tajuta, että omassa elämässä on sellaista, jota ei haluaa jakaa kumppanilleen. Tämä voi johtaa eroon ja jonkun itselleen sopivamman etsimiseen. 

Lue myös: Etääntyykö kumppanisi sinusta? Nämä asiat paljastavat: "Yleensä ensimmäinen merkki siitä, että jotain on tekeillä"

Katso myös: Millaisia ovat hiipuvan rakkauden hälytysmerkit? 

1:18img

Moni ymmärtää sisimmässään, kun parisuhde on etenemässä huonoon suuntaan.  Pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä listaa suhteen hälytysmerkit.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: Insider

Tuoreimmat aiheesta

Ero