Miksi jouluna syödään kinkkua? Faktat suomalaisesta joulupöydästä
Tiedätkö, missä ovat suomalaisten jouluruokien juuret ja mikä on joulupöydän vanhin perinneruoka?
Suomalainen joulupöytä on runsas ja perinteinen, kuvailee Ruokatieto Yhdistys ry:n toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Huomenta Suomen haastattelussa.
Syväniemen mukaan jouluruokamme ovat syntyneet eri kulttuurien sulatusuunissa.
– Osa (ruoista) tulee lännestä ja osa mainiosta venäläisestä ruokakulttuurista. Tänä päivänä voimme sanoa, että tämä on meidän omaa ruokakulttuuriamme, Syväniemi toteaa.
Atria Suomi Foodservicen kehityspäällikkö Tomi Nevala muistuttaa, että vaikka olemme saaneet paljon muista ruokakulttuureista, olemme tuoneet pöytään myös oman panoksemme.
– Perimätarina kertoo, että esimerkiksi lanttulaatikkoajatus on meiltä lähtenyt kohti Ruotsia, eikä päinvastoin, Nevala sanoo.
Katso yllä olevalta videolta, miten perinteistä joulupöytää voisi päivittää.
Joulupöydän perinteikkäin ruoka
Tomi Nevalan mukaan vanhin suomalainen jouluruoka on todennäköisesti lipeäkala.
– Joka on valitettavasti pikkuhiljaa siirtymässä muiden tuotteiden alta pois, Nevala pahoittelee.
Anni-Mari Syväniemikin kuvailee innoissaan parasta tapaa nauttia lipeäkalaa: valkokastikkeen, perunoiden ja pippurin kera.
Muihin jouluruokiin verrattuna kinkku on yllättävän uusi tulokas suomalaisissa joulupöydissä, vaikka sen asema tänä päivänä onkin merkittävä.
– Ruokakulttuuri tulee aina siitä ympärillä olevasta maan tarjonnasta, mitä täällä on kasvanut ja tuotetaan. Possut ovat rantautuneet ruokapöytiimme vasta 1900-luvun puolella, Syväniemi kertoo.
Katso myös: Näin kuorrutat kinkun!
Juttua muokattu 22.12.2023: Haastateltavan nimi korjattu oikeaksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"