Miksi juuri Prismat valikoituivat lakkojen kärkikahinoihin, loppuuko tavara hyllyiltä? – Pamin puheenjohtaja vastaa: "Tämä on painostustoimi, joka kohdistuu työnantajaan"

8:15img
Miten lakko näkyy kuluttajille? – Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen vastaa
Julkaistu 04.02.2020 08:20
Toimittajan kuva

Sanni Mattila

sanni.mattila@mtv.fi

Palvelualojen ammattiliitto Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kertoo MTV:n Uutisaamussa lisätietoja kaupan alalle suunnitelluista lakoista ja niiden vaikutuksista kuluttajien arkeen.

Liiton eilisen ilmoituksen mukaan Prisma-myymälät laittaisivat ovensa säppiin kahden päivän ajaksi 20. helmikuuta alkaen. Rönni-Sällinen perustelee juuri Prismojen valikoitumista työtaistelun kärkeen muun muassa valtakunnallisella vaikuttavuudella ja S-ryhmän merkittävällä työnantajaroolilla.

– Tietenkään kuluttajille ei haluta aiheuttaa kohtuutonta haittaa. Kenenkään ruuansaanti ei tässä vaarannu. Tämä on painostustoimi, joka kohdistuu työnantajaan. Toivomme, että näillä keinoilla pääsemme neuvottelupöydässä eteenpäin, puheenjohtaja sanoo Uutisaamun haastattelussa.

Lue myös: Kaikki Prismat kiinni kahdeksi päiväksi – PAM laajentaa lakkoa

Osa kokonaan suljettu

Puheenjohtajan mukaan toistaiseksi on vaikea antaa tarkkaa arviota, miten lakko näkyy esimerkiksi kauppojen valikoimissa. Rönni-Sallinen arvelee, että joidenkin tuotteiden saatavuudessa saattaa olla katkoksia.

– Osa Prismoista on ainakin kokonaan suljettuna, osaa saatetaan pyörittää jonkinlaisin tilapäisvoimin, mutta aivan normaaleja toiminnot eivät ole.

Lue lisää: Näin SOK kommentoi Prisma-lakon uhkaa: "Yllättävää ja harmittavaa"

Työtaistelutoimia on puheenjohtajan mukaan suunniteltu pidemmälle ajanjaksolle mikäli neuvottelupöydässä ei päästä ratkaisuihin. Jo ennen Prismojen suunniteltua sulkua lakkoon menevät Inex Partnersin logistiikkakeskukset 18. helmikuuta.

Ensimmäisen lakkoaallon kokonaiskestoksi on siis kaavailtu neljä päivää. 

Mikä neuvotteluissa hiertää?

2019-10 Prisma Tripla pressitilaisuus - kuvaaja Lari Lappalainen-119

Kaupan alan työntekijöiden ja työnantajien välillä on kiistaa muun muassa kilpailukykysopimuksen tunneista, joista työnantaja ei suostu luopumaan.

– Muutamissa kysymyksissä on kertakaikkiaan seinä vastassa, eikä ratkaisua ole löytynyt. Kiky-tuntien lisäksi käsiteltävänä on vuokratyöntekijöiden ja osa-aikatyöntekijöiden käyttöön liittyviä asioita, Rönni-Sallinen kertoo.

Työntekijäpuoli tahtoo, ettei pienipalkkaisten myyjien ja siivoojien tarvitsisi enää osallistua "talkootuntien tekemiseen", kuten puheenjohtaja asian ilmaisee.

Lue myös: PAMin lakosta: ruoka ei lopu, hotelleillekin vaikutuksia

Tuoreimmat aiheesta

Lakot