Pariisin iskujen pääsuunnittelijaksi epäilty mies kävi aikoinaan katolista koulua Brysselissä. Nyt häntä epäillään hirmuteosta – mikä saa ihmisen radikalisoitumaan ja kääntymään taistelijaksi Isisin riveihin?
Pääsuunnittelijaksi epäilty Abdelhamid Abaaoud jätti koulunsa kesken. Uskonto ei tuntunut kiinnostavan häntä, mikä häiritsi hänen perhettään. Neljässä vuodessa kaikki kuitenkin kääntyi päälaelleen, ja Abaaoud matkusti Syyriaan. Lopputulos on surullisen tuttua.
Terrorismia tutkineen Atte Kalevan mielestä radikaalijärjestöihin hakeutuvien eurooppalaisten taustoja kuvataan liian yksinkertaisesti. Radikalisoitumisen taustalla ei läheskään aina ole köyhyyttä tai yhteiskunnallista osattomuutta.
Atte Kalevalla on omakohtaisia kokemuksia ääri-islamilaisuudesta. Kaleva ja hänen vaimonsa siepattiin Jemenissä kaksi vuotta sitten. Puoli vuotta vierähti terroristien vankina. Hän teki vankeusaikana muistiinpanoja, joita käytti myöhemmin hyödykseen tehdessään väitöskirjaansa.
"Hän, joka aikaisemmin oli täysin nobody"
Radikalisoituneita yhdistäviä tekijöitä ovat useimmiten maahanmuuttajatausta ja uskonnollisen ajattelun herääminen.
– Totta kai mukana on yksilöitä, joilla ei ole mennyt kovin hyvin. Mutta mukana on kuitenkin paljon keskiluokkaista väkeä. Al Qaida keräsi aikoinaan joukkoihinsa hyvin paljon insinöörejä. Isis puolestaan vetoaa hyvin laajasti erilaisiin kansanosiin. Monella heistä elämän tarkoitus ja päämäärä ovat kateissa.
Tässä vaiheessa monen radikalisoituvan ajattelussa uskonnollisuus alkaa korostua. Islamin tulkinnasta löydetäänkin yhtäkkiä se puuttuva päämäärä elämälle.
– Hän, joka aikaisemmin koki olevansa täysin nobody, onkin yhtäkkiä taistelijana matkalla paratiisiin Allahin tiellä. Rinnalla on suuri joukko samalla tavalla ajattelevia veljiä ja sisaruksia. Kaikki ihannoivat profeetta Muhammedin elämäntapaa ja ovat kuin samasta puusta veistettyjä. Tämä voi tarjota hyvin voimakkaan kokemuksen, Atte Kaleva arvioi.
Naisten määrä selvässä nousussa
Kalevan mukaan taustalla voi olla kääntyminen islamiin muusta uskonnosta tai uskonnottomuudesta – kuitenkin moni on taustaltaan muslimi, ja ehkä kokenut olevansa sitä van tavan vuoksi.
– Samalla tavalla kuin muissakin uskonnoissa herätyskokemuksen jälkeen laineet saattavat lyödä aika korkealla ja voi tulla ylilyöntejä.
Atte Kaleva sanoo, että joillakin jihadismi on myös kapinaa omaa perhettään tai sukuaan kohtaan. Siinä kun länsimainen nuori kapinallinen lähtee polttamaan marijuanaa Aasiaan, musliminuori lähtee Isisin riveihin.
Naisten määrä Isisin riveissä on vielä melko vähäinen, mutta osuus on Kalevan mukaan selvässä nousussa.
– Syytä tähän on vaikea sanoa, mutta ei jihadismi ole pelkästään nuorten vihaisten miesten laji. Yhä useampi nainen ajattelee taistelun olevan myös hänen velvollisuutensa.